Ο Άγιος Μιχαήλ - Το μυστήριο της ιερής γραμμής του Αγίου Μιχαήλ και τα 7 μοναστήρια που αποκαλύφθηκαν

Έχετε ακούσει για μια μυστηριώδη και τέλεια γραμμή ley που συνδέει επτά μοναστήρια από την Ιρλανδία στο Ισραήλ; Ας πάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι και ας ανακαλύψουμε το μυστικό του!


Η Ιερή Γραμμή του Αγίου Μιχαήλ είναι ένα μυστηριώδες φαινόμενο που προβληματίζει ιστορικούς και αρχαιολόγους εδώ και αιώνες.

Μια μυστηριώδης φανταστική γραμμή συνδέει επτά μοναστήρια από την Ιρλανδία στο Ισραήλ. Είναι απλώς μια σύμπτωση; Αυτά τα επτά ιερά απέχουν πολύ μεταξύ τους, ωστόσο είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα.

Λέγεται ότι είναι μια ισχυρή πνευματική ενέργεια που διατρέχει επτά μοναστήρια στη Δυτική Ευρώπη, συνδέοντάς τα με έναν δύσκολο τρόπο να εξηγηθεί. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η γραμμή είναι ένας σύνδεσμος με το θείο, και όσοι την ακολουθήσουν θα ευλογηθούν με μεγάλη πνευματική δύναμη. Ωστόσο, η αληθινή φύση της Ιερής Γραμμής του Αγίου Μιχαήλ παραμένει μυστήριο και πολλοί συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις.

7 μοναστήρια, τόσο μακριά το ένα από το άλλο αλλά βαθιά αλληλένδετα 

Εξερευνήστε αυτή τη συναρπαστική λίστα με ιερά που συνδέονται μοναδικά με μια ευθεία γραμμή, γεμάτη πλούσια ιστορία και σαγηνευτικό θρύλο. Αυτά τα ιερά είναι σεβαστά για γενιές και έχουν σημαντική μυθολογική και θρυλική σημασία. Αυτό το αξιοσημείωτο θέαμα είναι μια εμπειρία που συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

💡
Σύμφωνα με το μύθο, η γραμμή αντιπροσωπεύει το χτύπημα που χρησιμοποίησε ο Άγιος Μιχαήλ για να νικήσει τον διάβολο και να τον στείλει στην κόλαση.

Η κραυγή μάχης "Quis ut Deus; Ποιος είναι σαν τον Θεό;" εκδόθηκε από τον Άγιο Μιχαήλ τον Αρχάγγελο στην αρχή του πρώτου πολέμου στην ιστορία, ο οποίος λέγεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν είναι περίεργο που αυτός ο μεγάλος υπερασπιστής της υπόθεσης του Θεού στον ουρανό θα αποτελούσε έναν ιδανικό προστάτη για όσους είναι αφοσιωμένοι στον πιο ιερό σκοπό Του στη Γη.

Η αφοσίωση στον Άγιο Μιχαήλ ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά τον Μεσαίωνα, ιδιαίτερα μεταξύ των μοναστικών ταγμάτων που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες του Χριστού.

Θα ήταν φυσικό λοιπόν αυτές οι πνευματικές «ειδικές δυνάμεις» στον αγώνα για τη σωτηρία των ψυχών να ονομάσουν τα μοναστήρια και τα ιερά τους από τον Άγιο Μιχαήλ του Αρχαγγέλου. Ένα λιγότερο γνωστό αλλά σημαντικό σημάδι αυτής της αφοσίωσης είναι η παρουσία μιας τέλειας γραμμής ley, γνωστής ως Σπαθί του Αγίου Μιχαήλ, η οποία συνδέει μια σειρά από μοναστήρια από την Ιρλανδία στο Ισραήλ. Η εξερεύνηση αυτών των μοναστηριών και η ανακάλυψη του βάθους της αφοσίωσης στον Άγιο Μιχαήλ μέσα σε αυτά είναι συναρπαστική.

kellig Michael (Ιρλανδία)


Το Skellig Michael είναι το βόρειο σημείο στη γραμμή του Αγίου Μιχαήλ

Εικόνα από τον Ari Kejonen από την Pixabay


Το πρώτο ιερό του Αγίου Μιχαήλ είναι το Skellig Michael , ένα απόκρημνο και ορεινό νησί που βρίσκεται στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας και φιλοξενεί το πρώτο ιερό αφιερωμένο στον Άγιο Μιχαήλ. Τον VI αιώνα, ο Άγιος Φιονάν εγκαταστάθηκε στο νησί και ίδρυσε εκεί μια κελτική μοναστική κοινότητα. Οι μοναχοί που ζούσαν στο Skellig Michael έμεναν σε πέτρινες καλύβες και αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των καλλιεργειών και των κοπαδιών σε ένα τόσο σκληρό περιβάλλον. Ωστόσο, παρά τον ασκητικό τρόπο ζωής και τις κακουχίες τους, οι μοναχοί παρέμειναν σταθεροί στην πίστη τους.

Σε αντάλλαγμα για την πίστη τους, ο Θεός αντάμειψε τη μικρή κοινότητα με θαύματα.

Όπως αφηγείται ο Giraldus Cambrensis, αρχιδιάκονος Cambro-Norman του 12ου αιώνα στην Ουαλία, το κρασί που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαγιασμό στη Λειτουργία ήταν συνεχώς σε πλήρη προσφορά, παρά την έλλειψη σταφυλιών στο νησί. Ένα άλλο γεγονός που αναμφίβολα οφείλεται στο έργο της Θείας Πρόνοιας ήταν ότι μετά από εκατό χρόνια επιδρομών των Βίκινγκ – που οδήγησαν στο θάνατο αμέτρητων μοναχών – ένας ερημίτης του Skellig Michael βάφτισε τον Olaf Trygvasson, τον Βασιλιά της Νορβηγίας, ο οποίος με τη σειρά του έφερε τον πλήθος υπηκόων του έξω από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας.

Ο Skellig Michael είναι επίσης όπου ο Άγιος Πάτρικ έδωσε την τελευταία του μάχη ενάντια στα φίδια, εκδιώκοντάς τα από την Ιρλανδία για πάντα.

Saint Michael's Mount (Κορνουάλη, Ηνωμένο Βασίλειο)


Το γραφικό νησί της Κορνουάλης στο Όρος του Αγίου Μιχαήλ με το δικό του κάστρο

Pic by joakant από το Pixabay

Ακολουθεί το Όρος του Αγίου Μιχαήλ, η λιγότερο γνωστή αδελφή τοποθεσία του διάσημου Mont-Saint-Michel στη Γαλλία. Όπως το Mont-Saint-Michel, βρίσκεται σε ένα νησί προσβάσιμο με τα πόδια μόνο όταν το επιτρέπει η παλίρροια.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι πολλές θρησκευτικές κατασκευές στο νησί χτίστηκαν από τους ίδιους μοναχούς του Mont-Saint-Michel που έλαβαν το νησί ως δώρο από τον Άγιο Εδουάρδο τον Ομολογητή, τον Βασιλιά της Αγγλίας, τον 11ο αιώνα.

Προτού το καταλάβει κάποια τάξη, το νησί ήταν τόπος προσκυνήματος λόγω των συχνών εμφανίσεων του Αγίου Μιχαήλ. Σύμφωνα με πηγές από την Πρώιμη Μεσαιωνική περίοδο, ο Αρχάγγελος, επίσης προστάτης των ψαράδων, καθοδηγούσε τους κοντινούς ναυτικούς στην ασφάλεια.

Αργότερα, το Στέμμα κατέλαβε την περιουσία και τη χρησιμοποίησε ως φυλάκιο ενάντια στις αντιμοναρχικές, αντικαθολικές δυνάμεις του Όλιβερ Κρόμγουελ. Σήμερα, η τοποθεσία είναι ακόμα επισκέψιμη, αν και μεγάλο μέρος της Μονής έχει καταληφθεί από κοσμικά κτίρια.

Mont-Saint-Michel (Νορμανδία, Γαλλία)


Ένα πραγματικά μαγικό μέρος που αξίζει να το επισκεφτείτε μια φορά στη ζωή

Εικόνα του Laulotte από την Pixabay

Όπως ο ιερός προστάτης του, το Mont-Saint-Michel αντικατοπτρίζει την αρμονία και την ιερότητα της ένωσης του θρησκευτικού και στρατιωτικού πνεύματος. Εύκολα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα του Χριστιανικού κόσμου, το αβαείο-φρούριο στη νορμανδική ακτή της Γαλλίας εντοπίζει τις ρίζες του στον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Αλβέρτος, επίσκοπος των Avranches, έλαβε οδηγίες από τον Άγιο Μιχαήλ σε μια σειρά οραμάτων να χτίσει ένα αβαείο. στο νησί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Γαλλία γνώρισε μια σειρά από επιθέσεις από τους Βίκινγκς που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα παγανιστική απειλή, οι Φράγκοι αναζήτησαν την προστασία του Αγίου Μιχαήλ, του υπερασπιστή τους. Τελικά, οι Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και υιοθέτησαν τον Καθολικισμό ως πίστη τους. Λόγω της φυσικής τους κλίσης προς τις στρατιωτικές επιδιώξεις, έγιναν αφοσιωμένοι οπαδοί του Αγίου Μιχαήλ.

Επί Ηγούμενου Χίλντεμπραντ ΙΙ ξεκίνησε το σχέδιο για τις δομές του Mont-Saint-Michel που αναγνωρίζουμε σήμερα. Παρά τις αποτυχίες, το μνημειακό έργο ολοκληρώθηκε τελικά το 1520.

Δυστυχώς, η Εκκλησία του Αγίου Maur απομακρύνθηκε βίαια από το ιερό από Γάλλους Επαναστάτες, οι οποίοι μετέτρεψαν το Μοναστήρι σε μια πολιτική φυλακή που ονομάστηκε ειρωνικά Mont Libre .

Sacra di San Michele (Τορίνο, Ιταλία)


Η εντυπωσιακή θέα της Sacra di San Michele, στις Άλπεις της Βορειοδυτικής Ιταλίας 
Εικόνα από τον Stefano Albertini

Η προέλευση αυτού του ιερού στον Αρχάγγελο είναι γεμάτη ιστορία. Για παράδειγμα, οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες χρησιμοποίησαν την τοποθεσία ως βάση και αργότερα, οι Λομβαρδοί κατέλαβαν το στρατηγικό φυλάκιο.

Η καθολική ιστορία του Sacra di San Michele ξεκινά τον Χ αιώνα, όταν ο Άγιος Giovanni Vincenzo, ένας ερημίτης, έλαβε εντολή από τον Άγιο Μιχαήλ να χτίσει ένα ιερό. Το Sacra di San Michele είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή του όρους Pirchiriano. Δυστυχώς, όμως, το έργο της ανέγερσης της Μονής ήταν σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί. Ως εκ θαύματος, όμως, τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά εμφανίστηκαν ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα το ιερό.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τοποθεσία προσέλκυσε γρήγορα προσκυνητές σε όλη την Ιταλία και πέρα ​​από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων αξιόλογων επισκεπτών όπως ο Άγιος Άνσελμος, Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, του οποίου ο ανιψιός ήταν μοναχός εκεί.


Ιερό του Monte Sant'Angelo (Όρος Gargano, Ιταλία)

Monte Sant'Angelo (Όρος Gargano, Ιταλία)     Πηγή εικόνας: Wikipedia


Όπως και τα άλλα ιερά, το Ιερό του Monte Sant'Angelo βρίσκεται ψηλά πάνω από τη γύρω ύπαιθρο.

💡
Εκτός από το παλαιότερο ιερό του Αγίου Μιχαήλ στη Δυτική Ευρώπη, είναι μοναδικό γιατί το καθαγίασε ο ίδιος ο Αρχάγγελος.

Τον 5ο αιώνα, ενώ ο Έλβιο Εμανουέλε, 33ος διοικητής των στρατών του Σιπόντο και τοπικός άρχοντας, βοσκούσε το μεγάλο κοπάδι των βοοειδών του στο βουνό, συνέβη κάτι ασυνήθιστο: ο πολύτιμος ταύρος του χάθηκε. Μετά από μια επίπονη αναζήτηση, ο Έλβιο βρήκε τελικά τον ταύρο στο στόμιο μιας σπηλιάς που χρησιμοποιείται για σκοτεινές παγανιστικές πρακτικές. Ο ευγενής έριξε ένα βέλος προς το ζώο για να κάνει τον ταύρο να κινηθεί, αλλά το βλήμα αναπήδησε.

Έκπληκτος, ο λόρδος Έλβιο είπε στον τοπικό επίσκοπο για το περιστατικό. Ο επίσκοπος, εξίσου ταραγμένος, προσευχήθηκε στον ουρανό για καθοδήγηση. Μετά από τρεις ημέρες, ο Άγιος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον ιερέα και του είπε να χτίσει ένα χώρο καθολικής λατρείας στο σπήλαιο. Ο επίσκοπος ανέβαλε.

Ένα άλλο θαύμα που σχετίζεται με το ιερό συνέβη λίγο αργότερα, όταν ένας μεγάλος στρατός πολιόρκησε την τοπική πόλη. Παρά την φαινομενικά απελπιστική κατάσταση, ο Άγιος Λορέντζο παρακάλεσε τον Άγιο Μιχαήλ για βοήθεια στη μάχη. Με τη σειρά του, ο Αρχάγγελος του εμφανίστηκε και τον διαβεβαίωσε για τη νίκη. Όταν οι στρατιώτες της πόλης συνάντησαν τους επιτιθέμενους στο πεδίο της μάχης, ξέσπασαν κεραυνοί και βροντές από τον ουρανό. Όταν τελείωσε ο αγώνας, ο Άγιος Λορέντζο και οι στρατιώτες του κατέστρεψαν τον εχθρό.

Μετά από αυτή την εξαιρετική νίκη, ο Άγιος Λορέντζο, με δική του θέληση και με εντολή του Αγίου Πατέρα, αφιέρωσε το σπήλαιο στον ουράνιο υπερασπιστή τους.

Πριν προλάβει να το κάνει αυτό, ο Αρχάγγελος ανακοίνωσε στον επίσκοπο ότι δεν υπήρχε ανάγκη να ευλογήσει την τοποθεσία, γιατί ο Άγιος Μιχαήλ το είχε ήδη κάνει.

Στην ημέρα των ευχαριστιών, ο Άγιος Λορέντζο, άλλοι επτά επίσκοποι και πλήθη κληρικών και λαϊκών μετέβησαν στο ιερό προσκύνημα. Καθώς πήγαιναν, οι αετοί προστάτευσαν τους επισκόπους από τον ήλιο με ανοιχτά φτερά, και όταν έφτασαν, βρήκαν έναν πλήρη βωμό στη θέση τους, μαζί με ένα αποτύπωμα του αγγέλου.

Ο Άγιος Μιχαήλ μεσολάβησε ξανά τον XVII αιώνα. Εκείνη την εποχή, μια μεγάλη πανούκλα έπληξε τη νότια Ιταλία. Ο αρχιεπίσκοπος, Alfonso Puccinelli, συνειδητοποίησε ότι η κρίση ήταν πέρα ​​από μια ανθρώπινη λύση και αφιερώθηκε στην προσευχή. Συνοδευόμενος από σεισμό, ο Αρχάγγελος του εμφανίστηκε σε μια λαμπρή διάταξη. Έδωσε εντολή στον αρχιεπίσκοπο να πάει στη σπηλιά, να μαζέψει πέτρες, να τις γράψει με τα αρχικά ΜΑ (Μιχαήλ Αρχάγγελος) και να τις ευλογήσει και να τις μοιράσει στους άρρωστους. Ο αρχιεπίσκοπος έκανε όπως του είχε διαταχθεί, και όλοι όσοι είχαν τις πέτρες ελευθερώθηκαν από την επιδημία.

Μονή Σύμης, Ελλάδα



Η Μονή Σύμης, γνωστή και ως Μονή Πανορμίτη, Ελλάδα

Εικόνα από Daniska από το Flickr

Το μοναστήρι της Σύμης είναι μια όμορφη και ιστορική τοποθεσία που βρίσκεται στην Ελλάδα. Είναι ένας τόπος με μεγάλη πολιτιστική και θρησκευτική σημασία και τον επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι είναι γνωστό για την εκπληκτική αρχιτεκτονική του. Εδώ, το Μοναστήρι στεγάζει ένα από τα μεγαλύτερα ομοιώματα του Αρχαγγέλου στον κόσμο, ύψους τριών μέτρων.

https://www.vimaorthodoxias.gr/monastiria-tou-kosmou/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%81/

Μονή Stella Maris (Χάιφα, Ισραήλ)


Η Μονή Στέλλας Μαρής τον 19ο αιώνα - εικόνα πηγής: Wikipedia

Η «κορυφή» του ξίφους βρίσκεται στους Αγίους Τόπους, όχι στην Ιερουσαλήμ, αλλά στη Χάιφα, τη θέση του μοναστηριού Stella Maris (Παναγία Αστέρι της Θάλασσας) στο όρος Carmel. Αυτό είναι το ίδιο μέρος όπου διέμενε ο προφήτης Ηλίας, ο οποίος, όπως ο Άγιος Μιχαήλ, χρησιμοποίησε το σπαθί του εναντίον των εχθρών του Θεού. Είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι τα πνευματικά παιδιά αυτού του προφήτη, των Καρμελιτών, ζουν στο ίδιο μέρος με τον πατέρα τους κάποτε;

Η πρώτη κοινότητα Καρμελιτών στο όρος Κάρμηλος χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών όταν οι Ευρωπαίοι προσκυνητές αποφάσισαν να μιμηθούν τη ζωή του Αγίου Ηλία, τον οποίο θεωρούσαν τον πρώτο μοναχό. Όμως, η επιθυμία τους να ζήσουν στην απομόνωση και την προσευχή διαλύθηκε από τη σύγκρουση μεταξύ της χριστιανικής Δύσης και της Ισλαμικής Ανατολής.

Οι Καρμελίτες εκδιώχθηκαν από το βουνό από τους Σαρακηνούς το 1291. Τέσσερις αιώνες αργότερα, το αποσπασμένο τμήμα του τάγματος επέστρεψε στο όρος Κάρμηλος υπό την καθοδήγηση του σεβαστού π. Ευημερώ. Δυστυχώς, μόνο 130 χρόνια μετά την ανοικοδόμηση της κοινότητάς τους, εκδιώχθηκαν ξανά από μουσουλμάνους που κατέστρεψαν το Μοναστήρι. Απτόητοι από τις αναποδιές τους, οι άγιοι μοναχοί μετέφεραν την τοποθεσία τους πιο κοντά στο ορεινό σπήλαιο του Αγίου Ηλία, χτίζοντας αυτή τη φορά πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού παρεκκλησίου.

Σε μια επακόλουθη σύγκρουση, οι μουσουλμανικές δυνάμεις έσφαξαν όλους τους μοναχούς στο ιερό, διέλυσαν το μοναστήρι και χρησιμοποίησαν τις πέτρες του για να χτίσουν ένα θερινό παλάτι.

Το σημερινό Μοναστήρι, μια μικρή βασιλική, χτίστηκε το 1836. Σήμερα εξακολουθεί να στεγάζει μια κοινότητα Καρμελιτών.


ΠΗΓΗ https://www.wearehumanangels.org/saint-michael-mysterious-line-sword/

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη