Ο Δήμος Αθηναίων Συναντά τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις - Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 στις 6μμ, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, η εκδήλωση με τίτλο «Ο Δήμος Αθηναίων Συναντά τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις», που διοργανώθηκε από την Ένωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής «Δυναμική», με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ ΑΕ) και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Κ.ΑΛ.Ο. (ΠΑΣΕ Κ.ΑΛ.Ο.).




  

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου προς όφελος της κοινωνίας.

    

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κοινωνικών επιχειρήσεων και στελέχη του Δήμου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Προμήθειες και τις δράσεις της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αθήνα. 


Ο διάλογος που ακολούθησε έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και ανέδειξε τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το έργο τους στην κοινωνία.



Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιωάννης Γεώργιζας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ ΑΕ του Δήμου Αθηναίων, ο Στέλιος Κατωμέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής «Δυναμική» και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ο Σωτήριος Κουπίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚΟΙΣΠΕ), ο Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ), και ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών “Πάνορμος”.



      


Από τον Δήμο Αθηναίων παρέστησαν και μίλησαν, η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, για τις προοπτικές συνεργασίας του δήμου με τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της πόλης και ο Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, για το ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη, βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία. Εποικοδομητικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τις κυρίες: Ιωαννίδου Ευδοξία Τμηματάρχη Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Έλενα Μαντζαβίνου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Προσβασιμότητας.



Από την ΕΑΤΑ ΑΕ ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου Αθηναίων και τις δυνατότητες αξιοποίησης του από τους φορείς κοινωνικής οικονομίας και η Δήμητρα Μαρκέτου, Συντονίστρια Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Επιχειρηματικότητας της ΕΑΤΑ ΑΕ, τον μηχανισμό υποστήριξης επιχειρήσεων στον Δήμο Αθηναίων.


Από το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΕΕΚΔ ΠΑΔΑ), η Φωτεινή Μαρίνη, νομικός και συντονίστρια της μονάδας ανέλυσε τις  δυνατότητες και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου (ν. 4412/2016), για τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Δημόσιες Προμήθειες ως εργαλείο ενίσχυσης του οικοσυστήματος Κ.ΑΛ.Ο. Τέλος, ο Γεώργιος Τσουλούφας, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΠΟΚΟΙΣΠΕ, διερεύνησε τις προϋποθέσεις και τις καλές πρακτικές για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που ανατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ζωντανή και εποικοδομητική συζήτηση. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων και της ΕΑΤΑ ΑΕ, να κάνουν προτάσεις και να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινότητες και θα προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη.


Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕ ΚΑΛΟ και της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Σ. Κοσκοβόλης.


Στον χώρο της εκδήλωσης οι κοινωνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αντάλλαξαν απόψεις, εξέτασαν τις δυνατότητες νέων συνεργασιών μεταξύ τους και με τους υπόλοιπους επισκέπτες, νέοι υποψήφιοι κοινωνικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, άντλησαν πληροφορίες, δικτυώθηκαν, έθεσαν τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν μια συστηματικότερη επικοινωνία με ανάλογες εκδηλώσεις, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην  ορατότητα της κοινωνικής οικονομίας.
























Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη