Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη - Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων - Θεατρική παράσταση με την χορηγία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού

 


Όταν ο ελληνικός λόγος μεταφέρει τα διαχρονικά μηνύματά του στην τέχνη και διαχέει τα υψιπετή νοήματά του στο σήμερα, αποτελεί  ιδανικό λίθο θεμελίωσης πάνω του αξιών και αρετών που δείχνουν στον σύγχρονο άνθρωπο τον τρόπο για να βαδίσει συνειδητός και με επίγνωση στον ξεχασμένο δρόμο της αυτογνωσίας.

Ο πάντα δύσκολος και γι΄ αυτό τόσο σημαντικός δρόμος της αυτογνωσίας είναι ο δρόμος που επέλεξε ο Σωκράτης βαδίζοντας με γνώμονα μόνο την αλήθεια όπως την εξέπεμπε  με την στάση ζωής του.

Η τέχνη που πάντα οφείλει να στέκει ως φάρος της αλήθειας στην εν πολλοίς διασκορπισμένη από τις σειρήνες του ψεύδους σημερινή κοινωνία, γίνεται ιερός τόπος μύησης στην γνώση και στην αληθινή ζωή, όταν μπολιάζει τον αθάνατο ελληνικό λόγο του μεγίστου ηθικού φιλοσόφου μας στο τώρα και επαξίως τιμά την αποστολή της και δικαιώνει τον θαυμαστό της ρόλο.

Μόνο άξιοι συγχαρητηρίων μπορούν να είναι οι ιθύνοντες του Δήμου Δάφνης - Υμηττού  που στο πλαίσιο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Σκιά των Βράχων επέλεξαν να παρουσιάσουν και το έργο του Δήμου Αβδελιώδη “Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη” με πρωταγωνιστή τον Ελβετό Gilles Decorvet ο οποίος θα υποδυθεί τον Σωκράτη μιλώντας στην αρχαία ελληνική γλώσσα, μαγεύοντας το κοινό με το ύφος της απαγγελίας του.





Τέτοιες πρωτοβουλίες από τον δήμο Δάφνης Υμηττού μόνο το καλό προάγουν, εξυψώνουν το αισθητικό κριτήριο του κοινού, παιδαγωγούν και δίνουν ερεθίσματα για την καλλιέργεια του πνεύματος, αποτελούν δηλαδή τον ουσιώδη ρόλο του πολιτισμού που η τοπική αρχή οφείλει να υπηρετεί με σεβασμό και να διαδίδει με ζήλο και αφοσίωση.


Αργύρης Καραβούλιας

Συγγραφέας - Δημοσιογράφος


https://www.dafni-ymittos.gov.gr/anaparastasi-dikis-tou-sokrati-theatro-vraxon-anna-sinodinou-29-07-2024-ddy/

Η συγκλονιστική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Η αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων με την ευγενική χορηγία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού!
Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Νικόλαος Τσιλίφης έχει θέσει ως μια από τις υψηλές προτεραιότητές του να γίνει ο Δήμος Δάφνης- Υμηττού μια Πόλη Πολιτισμού με τη διεξαγωγή ποικιλόμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση «Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό στην ιστορία του πολιτισμού κείμενο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη».
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας.
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το πλήθος των διπλωματικών αντιπροσωπειών 27 Πρεσβειών, από τα γνωστότερα κράτη του κόσμου, προκαλώντας πηγαίες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, θεωρούμενη σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη ως ορόσημου για την δημιουργική ανέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.
Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.
ℹ️ Στην αρχαία ελληνική γλώσσα με υπέρτιτλους στα νέα Ελληνικά
🗓Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
⏰21:00
🚶🚶‍♀️Είσοδος Ελεύθερη
🌐 Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση κάντε κλικ εδώ 👇
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη