Το φως του πολιτισμού Στη Σκιά των Βράχων! Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη στο κατάμεστο από θεατές θέατρο Βράχων Άννα Συνοδινού

Ο Σωκράτης, παππούς όλων ημών των σημερινών Ελλήνων, αποτελεί την διαχρονική ενσάρκωση της αρετής, του ανθρώπου που ζει με γνώμονα το ήθος και τις ανώτερες αξίες της ζωής, χωρίς να τις διαπραγματεύεται ασχέτως καταστάσεων του βίου.








Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Νικόλαος Τσιλίφης με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη


Τα μυθογονικά μας πρότυπα όπως του Ηρακλή, στον Σωκράτη βρίσκουν την απόλυτη δικαίωση, είναι ο άνθρωπος που η ευγενής φιλοσοφία του γίνεται η ίδια η ζωή του και χαράσσει με το παράδειγμά του την δική του ηλιακή τροχιά στον άχρονο κόσμο του πνεύματος, φωτίζοντας με το ακλόνητο ύφος της αλήθειάς του άπασα την οικουμένη.

Η τέχνη ως ο φωτεινός παλμός της ζωής οφείλει να ενσκήπτει στους τιτάνες του πνεύματος όπως τον Σωκράτη, φέρνοντας στο σήμερα την αθάνατη διδασκαλία τους, ωθώντας το κοινό στις αείροες πηγές της Γνώσης που αναβλύζουν από το πάμφωτο παρελθόν μας.

Αυτήν την ουσιαστική τέχνη υπηρετεί με αξιοζήλευτη συνέπεια ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, που επί σειρά ετών κομίζει κομψοτεχνικά αριστουργήματα, αγκαλιάζοντας παράλληλα την γλώσσα μας ως το αθάνατο πνευματικό μας στολίδι, χαρίζοντας μας έργα πάμφωτα στο σύθαμπο της νεοελληνικής πραγματικότητας.


Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού στο πλαίσιο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Σκιά των Βράχων επέλεξε να παρουσιάσει και το έργο του Δήμου Αβδελιώδη “Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη” με πρωταγωνιστή τον Ελβετό Gilles Decorvet, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024.


Εφόσον ο Δήμος Αβδελιώδης καταπιάστηκε με την Απολογία του Σωκράτους, το αποτέλεσμα θα΄ ταν συγκλονιστικό… Η παράσταση που παρακολουθήσαμε λάμπρυνε τις ψυχές μας, ο Σωκράτης με την μαγική σκηνοθεσία του Αβδελιώδη ζωντάνεψε στο θέατρο βράχων, κατά την αναπαράσταση της απολογίας του μετέφερε αυτούσια τα πανανθρώπινα και παλαίφατα μηνύματά της ηθικής φιλοσοφίας του!


Ο ηθοποιός Gilles Decorvet με έξοχο ελληνικό λόγο στην πρωτότυπη εκδοχή του, έτσι όπως τον εκφώνησε ο ίδιος ο Σωκράτης, συγκίνησε, άγγιξε τις ψυχές μας νιώθοντας πως ο Σωκράτης του χάρισε το πνεύμα του για να μας ταρακουνήσει με την άβολη αλήθεια που εκπέμπει ο λόγος του.



Επί μιάμιση ώρα το κοινό είχε μπροστά του τον διαχρονικό Σωκράτη, τα λόγια του οδηγούσαν την συνείδηση στην μήτρα του πνεύματος απ΄ όπου γεννήθηκε, άνοιγαν πύλες μυστικές στον χωροχρόνο όπου έσμιγε η θνητότητα με την αθανασία.




Στο σκηνικό και οι κατήγοροι του Σωκράτη, ο Άνυτος, ο Μέλητος και ο Λύκων, περισσότερο βουβοί καθ΄όλη την απολογία του Σωκράτη, σαν να βαραίνει έτσι ακόμα περισσότερο η παρουσία του κακού με την εκκωφαντική σιωπή του…


Στον ρόλο του Μέλητου ήταν ο Μάρκος Παλαιός.






H σημερινή διοίκηση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, με επικεφαλής τον Νίκο Τσιλίφη , έχει αποφασίσει να οδηγήσει τον δήμο (δήμος Αλωπεκής κατά την αρχαιότητα, γενέθλιος τόπος του Σωκράτη) στο αύριο, με τον πολιτισμό ως τον αλάνθαστο φάρο πλοήγησης.

Άλλωστε ο πολιτισμός αποτελεί κεφάλαιο υψίστης σημασίας για την άνοδο του πνευματικού επιπέδου των ατόμων, την σύσφιξη των μελών της κοινότητας, την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, χαρίζει την ευνομία και την ισονομία στην χώρα, ο πολιτισμός είναι το δομικό στοιχείο που πάνω του χτίζει το αύριο μια κοινωνία.

Είθε να συνεχίσει με αυτό το κριτήριο, θέτοντας γερές βάσεις πολιτισμού που πάνω τους θα χαραχτεί η πορεία του δήμου στοχεύοντας στην ευημερία και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Να μπολιάζει με την αλήθεια της τέχνης τους δημότες δείχνοντάς τους τον τρόπο για να γίνουν πρωτίστως αυτό το οποίο θα ήθελε ο αθάνατος συνδημότης μας Σωκράτης, άξιοι και ενάρετοι πολίτες.


Αργύρης Καραβούλιας

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Η θεατρική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Η αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων, σε ένα κατάμεστο θέατρο, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, με τους θεατές να παρακολουθούν μαγεμένοι κι αναλογιζόμενοι τα διαχρονικά ζητήματα της δικαιοσύνης, της ηθικής και της αλήθειας που έθεσε ο Σωκράτης.
Ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Νικόλαος Τσιλίφης καλωσόρισε τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας και συγκεκριμένα του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Δάφνης-Υμηττού & Βύρωνα. Στον χαιρετισμό του τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τη Δάφνη με τον αρχαίο δήμο Αλωπεκής, του οποίου πολίτης ήταν ο φιλόσοφος Σωκράτης. Επιπλέον, ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Σωκράτη με τη διοργάνωση συνεδρίου αφιερωμένου στο έργο του.
Η παράσταση, πιστή στο ιστορικό γεγονός της δίκης του Σωκράτη, κατάφερε να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα της αρχαίας Αθήνας, αναπαριστώντας με ακρίβεια και σεβασμό την αντιπαράθεση μεταξύ του φιλοσόφου και των κατηγόρων του. Ο Δήμος Αβδελιώδης, με την ξεχωριστή του σκηνοθετική ματιά, έδωσε έμφαση στις φιλοσοφικές αναζητήσεις του Σωκράτη, αναδεικνύοντας την αέναη αξία των ιδεών του.
Το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων, με αυτή την παράσταση, κατάφερε να προσελκύσει και να συγκινήσει ένα ευρύ φάσμα θεατών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αξία της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και στοχασμού.

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη