
Σέλας Σελίδων - Ζεύξη με το βιβλίο
γράφει ο Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
Βιβλιοπαρουσιάσεις - Λογοτεχνικές Κριτικές
Βιβλίο τόπος γνώσης
και έκρηξη μαρμαίρουσα του πνεύματος,
σημείο θαυμαστικό του κόσμου
και πύλη του άχρονου βιώματος.
Το Σέλας των Σελίδων σου
απαύγασμα του Νου!
Αργύρης Καραβούλιας Ⓒ
ΖΑΝ ΜΠΩΝΤΡΙΓΙΑΡ
Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Μετάφραση: ΚΙΚΗ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ
Επίμετρο: ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ
Εκδόσεις νήσος
Γεννήθηκε στο Ρένς της Γαλλίας και σπούδασε γερμανική φιλολογία, ενώ νέος έζησε στη Γερμανία. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, δίδαξε κοινωνιολογία και συνεργάστηκε με το περιοδικό "Les Temps Modernes" και μετείχε στην συντακτική επιτροπή των περιοδικών "Utopie" και "Traverses". Υπήρξε φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, πολιτικός σχολιαστής και φωτογράφος.
Στο βιβλίο του Η Συμβολική Ανταλλαγή και ο Θάνατος επιχειρεί μια εκ βάθους ενατένιση της πραγματικότητας, είτε ως πραγματική είτε ως την απεικονιστική της εκδοχή, δηλαδή της προσομοίωσής της και των ομοιωμάτων της.
Βαθύτατα στοχαστικός, όπως πάντα είναι ο λόγος του Μπωντιγιάρ, πολύπλευρος και πολυ-σημασιακός, στοχεύει, μέσα από την προσέγγιση του σε άπαντα τα γνωσιολογικά πεδία και με αρωγό σύμπασα την επικράτεια της σκέψης, να παρασύρει σαν ορμητικός χείμαρος τα σαθρά υλικά των σχέσεων και της επι-κοινωνίας, της πραγματικότητας και των αντικειμένων της, των υπο-κειμένων και της εμπράγματης αξίας τους.
Αυτό που προκύπτει είναι μια ριζική κριτική των πάντων, ένα είδος υπέρβασης των φαινομένων και των συμβόλων τους μέχρι την νόηση-και κατανόηση του θανάτου και της αξίας του όπως εξάγεται από το επιδραστικό του φορτίο στον άνθρωπο και στο ανθρώπινο. Η αναστρεψιμότητα που προκύπτει ως ενδεδειγμένη τακτική για το ισχύον σύστημα, είναι η μόνη θανάσιμη εκδοχή του.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ
ΤΟ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ
Η κβαντική αποκάλυψη
Εκδόσεις ΔΙΟΝ
Με ένα έργο σταθμό συνεχίζει την πολύχρονη συγγραφική του καριέρα ο Γεράσιμος Καλογεράκης, ένα βιβλίο που εστιάζει σε κάτι άδηλο και μυστικό αλλά επίσης γνωστό και πάμφωτο, την ψυχή, το ταξίδι της στον κόσμο και την περαιτέρω πορεία της μετά την παραμονή της στο γήινο πεδίο.
Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, άλλωστε ο συγγραφέας σε κανένα του βιβλίο δεν καταπιάστηκε με εύκολα θέματα, πάντοτε μετέδιδε την γνώση αντλώντας υλικό από δυσθεώρητες και απάτητες κορυφές.
Στο Υπερβατικό Ταξίδι των Ψυχών έχουμε μια τεράστια συλλογή από πηγές που το καθιστούν ένα πακτωλό γνώσεων, γίνεται καλειδοσκοπικό πρίσμα για την ψυχή και τους τρόπους που την αντιλήφθησαν και την μελέτησαν οι αρχαίοι πολιτισμοί. Κυρίως όμως μας δίδεται η ευκαιρία να δούμε την ψυχή σε όλη της την έκταση και σε όλο της το εύρος, όπως την αποτύπωσε η αρχαία ελληνική σοφία και οι πάμπολλοι πρεσβευτές της, Έλληνες μύστες και σοφοί, φιλόσοφοι ιαι επιστήμονες.
Πρόκειται για ένα ταξίδι που με την σοφή καθοδήγηση του συγγραφέα θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί πράγματα απαγορευμένα για τους πολλούς, να συνυπάρξει με έννοιες και ιδέες που υπερβαίνουν την πραγματικότητα, να αποτυπώσει στο γνωστικό του επίπεδο ένα παράλληλο κόσμο, τον κόσμο των ψυχών και το υπερβατικό τους ταξίδι.
ROBERT MACFARLANE
ΥΠΟΓΑΙΑ
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ένας άλλος κόσμος, ολότελα διαφορετικός από αυτόν που ζούμε εδώ στην επιφάνεια, ξετυλίγεται κάτω από τα πόδια μας και φτάνει μέχρι την απεραντοσύνη του νου μας…, ένας κόσμος που τα μόνα όρια του είναι τα όρια που βάζει η λογική μας στην προσπάθειά της να τον προσεγγίσει και προσεγγίζοντάς τον να τον κατανοήσει.
Αυτόν τον κόσμο, τον υπόγειο και υποχθόνιο, τον ημίφωτο και σκοτεινό, τον αδιόρατο και πολύπτυχο, τον εσωγήινο και υπογήινο, αποτυπώνει ο Ρόμπερτ Μακφάρλαν στο νέο του βιβλίο Υπογαία, Ένα Ταξίδι στα Βάθη της Γης και του Χρόνου.
Σαν γνήσιος εξερευνητής του αγνώστου, ο συγγραφέας ριψοκινδυνεύει πολλά πράγματα σε αυτό το ταξίδι, και ασφαλώς μαζί του και ο αναγνώστης, ο πιστός και συνεπής αναγνώστης που αναζητά με ζηλευτή αφοσίωση την Γνώση.
Από την πρώτη σελίδα, από το πρώτο βήμα για αυτό το βαθύτατα μυητικό ταξίδι, διερχόμαστε από κρυφά και απρόσιτα περάσματα που οδηγούν στην κούφια γη και σε χαμένους κόσμους, πλέουμε σε άναστρα ποτάμια και απέραντες θάλασσες, αγγίζουμε με χέρια τρεμάμενα κατακόμβες και ταφικούς θαλάμους, συνομιλούμε μυστικά με πνεύματα και ανασύρουμε θαμμένους θησαυρούς για να τους βγάλουμε στην επιφάνεια.
Όταν αρχίζει η κατάβαση στον μαγικό κόσμο της Υπογαίας, συνάμα κατάβαση και στο βαθύ υπόστρωμα του ψυχισμού μας, στην απόκρυφη φύση του σύμπαντος, στα αιώνια ρήγματα του χρόνου, συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να κάνεις πίσω, με βήμα κοφτό και ανάσα βαθιά συνεχίζεις την απίστευτα συναρπαστική αυτή περιπέτεια μέχρι και την τελευταία σελίδα, μέχρι να αντιληφθείς με ανακούφιση πως ο δρόμος που κατεβαίνει είναι ο ίδιος με αυτόν που ανεβαίνει…
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Α. – Φ. ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ
Εκδόσεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΝΩΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Προϊόν σύνθεσης, ενδελεχούς έρευνας, επιστημονικών μελετών και πορισμάτων, ιστορικής αναδίφησης και μιας εξαντλητικής απόπειρας να εισδύσουμε στο βάθος της γλωσσικής μας φύσης είναι το παρόν βιβλίο Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, από τις αρχές έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Μέσω των συγγραφέων επιχειρείται μια ουσιαστική καταγραφή της ελληνικής γλώσσας κατά την υπερχιλιετή πορεία της στον χώρο και στον χρόνο, μια παρουσίαση των απαράμιλλων θησαυρών της στην ιστορική της πορεία, μάς δίνεται η ταυτότητα της γλώσσας μας υπό το πρίσμα ποικίλλων αναγνώσεων, διευρύνσεων, αναφορών και συμπερασμάτων.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί κατ’ ουσίαν την υπέρβαση των μέχρι τώρα ιστορικών ερευνών για την γλώσσα μας και των εκατοντάδων βιβλιογραφικών πηγών, είναι το κατ΄εξοχήν εργαλείο προσέγγισης της ουσίας της ελληνικής γλώσσας, - εντυπώνοντας ο αναγνώστης απόλυτα την σημασία του χώρου και του χρόνου της -, ενώ στο σύνολό του ο τόμος, χωρίς να υποτιμά τον κεφαλαιώδη ρόλο της γλώσσας μας στην πολιτισμική επίδραση του υπόλοιπου κόσμου, αποφεύγει εύκολα μυθεύματα που αγκιστρώνουν την έρευνα σε στεγανά και καλούπια.
Ο τόμος περιέχει εκατόν είκοσι τρία κείμενα, πορίσματα και συμβολές σαράντα πέντε Ελλήνων συγγραφέων και τριάντα ξένων.
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Χειρουργός οδοντίατρος – Εναλλακτικός θεραπευτής
ΑΣΤΡΟΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΙ
Εξερευνώντας τα μυστικά της χημείας της ζωής
ΑΣΤΡΟΒΙΟΧΗΜΕΙΑ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
Εκδόσεις ΔΙΟΝ
Ο συγγραφέας, εναλλακτικός θεραπευτής και ερευνητής Μιχάλης Ροδόπουλος με την παρούσα μελέτη του επιχειρεί μια ουσιαστική επιτομή της ανθρώπινης φυσιολογίας και της σχέσης της, δια μέσου του χώρου και του χρόνου, με την ασθένεια και την υγεία.
Δεν χωρά αμφιβολία πως είμαστε παιδιά των άστρων, «Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος» όπως θα έλεγε και ένας ορφικός, και πως τα ίδια υλικά που συναντάμε στην καρδιά των άστρων συναντάμε και στην καρδιά των κυττάρων μας, οι ίδιες ταλαντώσεις και δονήσεις του αστρικού κόσμου ενεργοποιούν και τα βαθύτερα στρώματα του είναι μας για να μάς συντονίσουν με την συμπαντική μας φύση.
Στην Αστροβιοχημική Ιατρική ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα εξαιρετικό θέμα που η συνειδητοποίησή του αρκεί για να μας αφυπνίσει και να μας επαναπρογραμματίσει στην χαρά της ζωής και στην υγεία.
Αναπτύσσει ζητήματα όπως την πρωταρχική πηγή της αστρολογίας που έλαβε την επιστημονική της ταυτότητα στους αρχαίους Έλληνες μέχρι τον Ηλεκτρομαγνητισμό, αναλύει έννοιες όπως πεδία και κύματα, την Ραδιονική μέχρι την Εσωτερική επιστήμη και το ηλεκτρομαγνητικό σύμπαν, διερευνά θέματα από τα βιοχημικά δεδομένα της ζωής μέχρι την κβαντική συνειδητότητα. Στο βιβλίο κατατίθενται επιστημονικά πορίσματα και απόψεις που μπορούν να γίνουν πολύτιμα μαθήματα για να μπούμε στον μαγικό κόσμο της υγείας.
Σήμερα που ο κόσμος διολισθαίνει επικίνδυνα σε ένα νέο μεσαίωνα απόρροια ενός υγιεινομικού ολοκληρωτισμού, το βιβλίο του Μιχάλη Ροδόπουλου είναι απαραίτητο για να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια και να βγούμε από την πλάνη μιας επιστημονικοφανούς ιατρικής που μας θέλει «εμβολιασμένους…» στην μετριότητα.
ROGER PENROSE
Καθηγητής Παν/μίου Οξφόρδης
Ο ΝΕΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (;)
Νοημοσύνη, Τεχνητή Νοημοσύνη,
Νόμοι της Φυσικής και Υπολογιστές
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
MARTIN GARDNER
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Λίαν επίκαιρο το βιβλίο του Roger Penrose Ο Νέος Αυτοκράτορας, κυρίως σήμερα που η γνώση και η νόηση έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν από τον πρωταρχικό τους ρόλο προς χάριν ενός τεχνικού υποστρώματος εικονικής φύσης, εξαιτίας μιας τεχνητής επίγνωσης που είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία του δημιουργού, επαφιόμενη στα ηλεκτρονικά της ένστικτα.
Καθηγητής Παν/μίου Οξφόρδης
Ο ΝΕΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (;)
Νοημοσύνη, Τεχνητή Νοημοσύνη,
Νόμοι της Φυσικής και Υπολογιστές
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
MARTIN GARDNER
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Λίαν επίκαιρο το βιβλίο του Roger Penrose Ο Νέος Αυτοκράτορας, κυρίως σήμερα που η γνώση και η νόηση έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν από τον πρωταρχικό τους ρόλο προς χάριν ενός τεχνικού υποστρώματος εικονικής φύσης, εξαιτίας μιας τεχνητής επίγνωσης που είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία του δημιουργού, επαφιόμενη στα ηλεκτρονικά της ένστικτα.
Ο συγγραφέας δεν είναι μόνο ένας έξέχων επιστήμονας των μαθηματικών και της φυσικής, είναι και ένας μεγάλος στοχαστής και φιλόσοφος που καταπιάνεται με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του ανθρώπου. Ερωτήματα που βοηθούν να γνωρίσουμε τον κόσμο και την θέση μας σε αυτόν όχι εξαιτίας των όποιων απαντήσεων που θα προκύψουν, αλλά κυρίως επειδή και μόνο η διατύπωσή τους εμπεριέχουν την ηθική διάσταση του ανθρώπινου, είναι τα ερωτήματα που καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τολμούσε ποτέ να θέσει στον «εαυτό» της.
Μας καλεί σε ένα μαγικό σύμπαν όπου τα πάντα ξεκλειδώνονται για να μπορέσουν να προσληφθούν ως αυτά που όντως είναι, επιστήμη και μυστήριο, κβαντικές θεωρίες και κοσμογονίες, αριθμοί και πραγματικότητα, χρόνος και βαρύτητα, εγκέφαλος και πνεύμα, σκέψη και υπολογιστές.
Ευφυής ως την τελευταία σελίδα, με άφθονο χιούμορ και με αξιοζήλευτη ευρυμάθεια, γνώση και κατανόηση, ο Penrose καταφέρνει να μας χαρίσει ένα έξοχο δείγμα της ανθρώπινης νοημοσύνης για να συνειδητοποιήσουμε πως όσο και να προχωρήσει μπροστά τεχνολογικά η ανθρωπότητα, καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο και τον νου του, την εξακτινούμενη στο άπειρο επινόησή του και την χωρίς όρια και συμβιβασμούς νόησή του.
Friedrich Kittler
Γραμμόφωνο, κινηματογράφος, γραφομηχανή
Μεταφράση:
Τούλα Σιετή
Επιστημονική επιμέλεια και επίμετρο:
Διονύσης Καββαθάς
Εκδόσεις νήσος
Ευφυές και πρωτότυπο στην σύλληψή του, ανθρώπινο μέχρι τα έσχατα όρια του ανθρώπου και των τεχνητών προεκτάσεων αυτού, λυρικό και μηχανικό, λογοτεχνικό και τεχνολογικό, το βιβλίο Γραμμόφωνο, Κινηματογράφος, Γραφομηχανή, του Kittler είναι ο απολογισμός, διαμέσου του λογισμού-ικού, των μέσων και των εν-οράσεων τους, είναι το διακτινούμενο στο άπειρο μήνυμα των μέσων μέχρι την ύστατη προσπάθεια καταγραφής της ανθρώπινης υπόθεσης.
Διατρέχοντας τα οριακά σημεία που χωρίζουν σύγχρονο και κλασικό, τέμνοντας την χρυσή τομή μεταξύ παράδοσης και μοντέρνου, αναπολώντας και καταθέτοντας κείμενα και παρα-κείμενα των υπο-κειμένων που σφράγισαν με τα έργα τους την εποχή τους, δηλαδή τα αναπαραγόμενα σε κάθε εποχή, προσφέρει μια συνολική εικόνα της εικόνας και του ήχου της, του κειμένου και των σημείων του, συνθέτοντας μια πρωτοποριακή φιλοσοφία των μέσων και των δια-μέσων τους.
Συνομιλεί με κείμενα του Ρίλκε και του Κάφκα, συνθέτει φιλοσοφίες όπως του Νίτσε και του Χάιντεγκερ, καταγράφει τις εφευρέσεις των πρωτοπόρων που έδωσαν σώμα στον λόγο, εξερευνά την φύση της ψυχής στο φόντο των ψηφιακών της πίξελ, διερευνά την αιτία πίσω από τα φαινόμενα αναπολώντας τον λόγο και μεταδομώντας τον επί-λογο μεγάλων θεωρητικών όπως του Φουκώ, του Μακλούαν και του Λακάν.
Μια εξαιρετική μελέτη για να κατανοήσουμε ευρύτερα και εναργέστερα το σήμερα, επι-κοινωνώντας με το χτες του αύριο...
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΤΗΣ ΤΕ ΚΟΙΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΜΑΤΩΝ (ΕΞΑΤΟΜΟ)
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ
Εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Το Ἱστορικὸν Λεξικὸν τῆς Νέας Ἑλληνικῆς, τῆς τε κοινῶς ὁμιλουμένης καὶ τῶν ἰδιωμάτων (ΙΛΝΕ) είναι ένα λίαν εύχρηστο και απαραίτητο για κάθε λάτρη της ελληνικής γλώσσας ερμηνευτικό ιστορικό λεξικό, κατ΄ουσίαν περιγραφικό λεξικό της ομιλουμένης νέας ελληνικής γλώσσας σε όλες της ποικιλίες της, σε όλες τις διαδρομές και τις μορφές της. Η αποτύπωσή του είναι ιστορική, δηλαδή επιδιώκεται η σύνδεση γλωσσικών τύπων και των σημασιών τους με τη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας καθώς και η τεκμηρίωση της αδιάσπαστης συνέχειας αυτής.
Το λεξικό εκδίδεται από το Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων-ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών. Μέχρι στιγμής έχουν τυπωθεί έξι τόμοι (1933-2016), που καλύπτουν τα γράμματα α- διάλεκτος. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί η εξαιρετική αυτή ακαδημαϊκή εργασία και σύντομα να έχουμε και τους υπόλοιπους τόμους που θα καλύψουν το σύνολο της γλώσσας μας.
Το υλικό του λεξικού προέρχεται κυρίως από χειρόγραφες καταγραφές προφορικού υλικού από τα μέσα του 19ου αι., από μελέτες γλωσσολογικού περιεχομένου (λεξικά, γλωσσάρια, περιγραφές φαινομένων ή διαλεκτικών ποικιλιών κτλ.), από μελέτες λαογραφικού περιεχομένου ή άλλων επιστημών που παρέχουν διαλεκτικό ή ονοματολογικό υλικό, από λογοτεχνικά ή μη κείμενα γραμμένα στην Κοινή ΝΕ ή σε ιδίωμα. Κατά τη σύνταξη το υλικό παίρνει τη μορφή συντακτικών άρθρων. Κάθε άρθρο αποτελείται από το λήμμα-κεφαλίδα και από τρία μέρη, τυπολογικό, ετυμολογικό και σημασιολογικό.
Ένα εξόχως ενδιαφέρον έργο που συμβάλλει τα μέγιστα στην πληρέστερη προσέγγιση της γλώσσας μας και της κατανόησης του πλούτου της.
JOHN HEDGECOE
Το νέο βιβλίο του
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ο απόλυτος οδηγός για την τέχνη της φωτογραφίας
ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Αναμφίβολα η τέχνη της φωτογραφίας δεν αφήνει σχεδόν κανένα αδιάφορο, με δεδομένο πλέον πως το να βγάζουμε καλές φωτογραφίες καθίσταται τεχνικά όλο και πιο εύκολο λόγω της τεχνολογικών βελτιώσεων σε αυτόν τον τομέα, έναν οδηγό και συνάμα πολύτιμο βοηθό έμπνευσης για τις φωτογραφίες μας, σίγουρα όλοι έχουμε ανάγκη.
Απαραίτητος οδηγός, βοηθός και αγωγός έμπνευσης για την τέχνη της φωτογραφίας είναι Το Νέο Βιβλίο του Φωτογράφου, του John Hedgecoe, ένα βασικό εγχειρίδιο για τον πολυποίκιλο, πολύπλοκο και συναρπαστικό κόσμο της φωτογραφίας.
Λίαν αναλυτικός, περιγραφικός και εξόχως κατατοπιστικός, ο συγγραφέας προσφέρει στον καλαίσθητο αυτό τόμο όλες του τις γνώσεις και συμβουλές για τις τεχνικές και τα μυστικά της φωτογραφίας, μας μαθαίνει όλους τους τρόπους για να εντρυφήσουμε στον ιδιαίτερο κόσμο της, παρέχει με περισσή ευρυμάθεια τις ανεξάνλητες γνώσεις του, φροντίζοντας να μην αφήσει κανένα κενό, να μην μείνει καμία απορία αναπάντητη.
Αναλύει διεξοδικά τα βασικά στοιχεία της φωτογράφησης όπως την εστίαση, την έκθεση, το βάθος πεδίου, το φιλμ, κ.ά., μας μυεί στην τέχνη της καλής φωτογραφίας ξεκλειδώνοντας όλα τα μυστικά της, προσφέρει σωρεία γνώσεων για ειδικές εφαρμογές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το υλικό για τους τρόπους εξαγωγής του φωτογραφικού προϊόντος, για τα στούντιο και τις διαδικασίες στην παραγωγή.
Με χίλιες και πλέον φωτογραφίες να συνοδεύουν το κείμενο, το παρόν βιβλίο γίνεται το απαραίτητο αξεσουάρ φωτογράφησης για τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη φωτογράφο.
ΑΛΕΞΗΣ ΝΤΕ ΤΟΚΒΙΛ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές και ιστορικούς του δυτικού κόσμου, ο Αλέξης ντε Τοκβίλ έγραψε συγγράμματα πολιτικής φιλοσοφίας και ιστορίας καταθέτοντας ένα έργο μεστό νοημάτων, ευφυούς στοχασμού και οξύτατης κριτικής σκέψης.
Γεννήθηκε στην Γαλλία, επηρεάστηκε έντονα από τα γεγονότα της Γαλλικής επανάστασης και σφυρηλάτησε την σκέψη του με την έννοια της ελευθερίας τόσο έντονα, θεωρώντάς την ως το πρώτιστο και αρχικό θεμέλιο για την καθίδρυση των σύγχρονων δημοκρατιών.
Το βιβλίο που έκανε γνωστό τον Τοκβίλ και που επηρέασε έντονα όλη την πολιτική σκέψη και την ιστορική επιστήμη από την εποχή του ως και σήμερα, είναι το Η Δημοκρατία στην Αμερική. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει την χαρά να το απολαύσει σε όλη του την ευμεγέθη έκταση από τις εκδόσεις Στοχαστής.
Ως άλλος Θουκιδίδης ο Τοκβίλ, συγγράφοντας ιστορία ακολουθεί μία πλήρη μέθοδο ανάλυσης των κοινωνικών συνθηκών, επικεντρώνεται στον άνθρωπο και στα θέματα που απασχολούν την εποχή του. Κυρίως προσφέρει ένα πανίσχυρο εργαλείο ιστορικής ανάλυσης δίνοντας πολύτιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον, ενώ τα συμπεράσματά του είναι πολύτιμα και ξεπερνούν τα όποια χρονικά πλαίσια βάσει των οποίων ανέπτυξε την συλλογιστική του.
Η Δημοκρατία στην Αμερική γίνεται σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ για να αντιληφθούμε καλύτερα την απώλεια της ελευθερίας που επωάζεται στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, κάτω από το θολό πέπλο μιας ασαφούς και τυραννικής ασυδοσίας.
Δρ. Θεόδωρος Β. Κουτσός
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
463 Βρώσιμα και 64 Δηλητηριώδη Αγριόχορτα
Όλη η απαιτούμενη γνώση για τη Διάκριση και την Αναγνώριση τους
(2092 έγχρωμες φωτογραφίες)
Γνωριμία με 175 φαρμακευτικά φυτά του Διοσκουρίδη
Εκδόσεις ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
Μοιάζει γοητευτικό και συνάμα είναι χρήσιμο και εν πολλοίς απαραίτητο να ξέρουμε τα χόρτα και λαχανικά που συναντάμε στις εξορμήσεις μας στην εξοχή, να γνωρίζουμε την ταυτότητα της ελληνικής χλωρίδας, να ενημερωθούμε επαρκώς για τον ξεχωριστό και πανέμορφο κόσμο των φυτών και των βοτάνων.
Το βιβλίο Λαχανικά από τον Κήπο του Θεού, είναι ο καλύτερος οδηγός για να εντρυφήσουμε σ΄ αυτόν τον πανέμορφο κόσμο, των φυτών, των αγριόχορτων, των βοτάνων και των λαχανικών.
Στο βιβλίο παρέχονται επαρκείς πληροφορίες για την αναγνώριση-ταυτοποίηση, την καταγωγή, τις χρήσεις και τις ιδιότητες 527 ειδών, εκ των οποίων 463 από τα είδη είναι εδώδιμα και 64 δηλητηριώδη.
Για κάθε είδος φυτού δίνονται πληροφορίες για το επιστημονικό και κοινό όνομα καθώς και τα ονόματα από τον Διοσκουρίδη και τον Θεόφραστο. Μαθαίνουμε για την καταγωγή, το ενδιαίτημα και την οικολογία του κάθε φυτού, τα λαχανευόμενα μέρη του όπως και την εποχή συλλογής και τρόπους κατανάλωσης, τους τρόπους πολλαπλασιαμού για τα βότανα, ενώ κατά μέσο όρο παρατίθενται 3.5 φωτογραφίες για κάθε είδος.
Επιπλέον ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή και με 175 φαρμακευτικά φυτά κατά την ταξινόμηση του Διοσκουρίδη.
Με την κατοχή του συγκεκριμένου βιβλίου σίγουρα την ελληνική φύση θα την δούμε και θα την απολαύσουμε με άλλα μάτια.
Λαμπρογιάννης Πεφάνης – Στέφανος Φευγαλάς
Μουσικές Καταγραφές ΤΡΙΤΟΜΟ
Α΄ ΤΟΜΟΣ: 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαλιο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο
Β΄ ΤΟΜΟΣ: 200 οργανικοί σκοποί από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο,
Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο
Γ΄ ΤΟΜΟΣ: 216 οργανικοί σκοποί από Μικρά Ασία, Πόντο,
Καππαδοκία, Αζοφική και Κάτω Ιταλία
Lamprogiannis Pefanis – stefanos Fevgalas
Musical Transcriptions
Εκδόσεις panas music
PAPAGRIGORIOU – NAKAS
Μεγίστης σημασίας για την ελληνική μουσική παράδοση αποτελεί η έκδοση αυτού του τρίτομου έργου που βάζει ένα ξεχωριστής σημασίας λίθο στην οικοδόμηση της προσπάθειας διάδοσής της και στην περαιτέρω μελέτη της.
Σε μουσική σημειογραφία αποτυπώνεται ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των οργανικών σκοπών του τόπου μας, αλλά και του ευρύτερου ελληνισμού, συμβάλλοντας καίρια οι συγγραφείς στην ανάδειξη του πολιτισμικού μας αυτού θησαυρού, στην διαφύλαξή του και στην απρόσκοπτη συνέχειά του.
Εκ πρώτης όψεως λόγω της ιδιαίτερης γραφής όπου αποτυπώνονται οι σκοποί, απαιτώντας την κατοχή γνώσεων για την ανάγνωση του πενταγράμμου, θα έλεγες πως απευθύνεται στο σχετικό κοινό, όμως λόγω της πληθωριστικής και της τόσο σημαντικής συμβολής του έργου για την συνέχιση της παράδοσης στο σήμερα, το έργο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανούς στην καρδιά τους, τούς διαχρονικούς ήχους και νότες της ελληνικής ψυχής.
ΕΛΛΗΝ ΡΩΜΙΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Όλγα Κατσιαρδή–Hering, Αναστασία Παπαδία-Λάλα
Κατερίνα Νικολάου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης
ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ 7/ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ
Μεγάλο και πολυσήμαντο το ζήτημα της ελληνικής ταυτότητας και των προσδιορισμών της κατά την ιστορική μας διαδρομή ως έθνους, με πολλές και διαφορετικές κατά καιρούς προσεγγίσεις που συνθέτουν μια εικόνα πολυεπίπεδη και πολλές φορές δυσερμήνευτη.
Στον παρόντα τόμο Έλλην Ρωμιός Γραικός, Συλλογικοί Προσδιορισμοί και Ταυτότητες των εκδόσεων Ευρασία επιχειρείται μια ουσιαστική προσέγγιση του εν λόγω θέματος μέσα από μια βαθιά ανάλυση των τρόπων που οι προσδιορισμοί των συλλογικών ταυτοτήτων οδηγούν στην σύνδεση με την ελληνικότητα, δημιουργώντας ένα πολυπρισματικό έργο κεφαλαιώδους σημασίας για τον εν λόγω προβληματισμό. Ο βασικός τίτλος του βιβλίου Έλλην Ρωμιός Γραικός Συλλογικοί Προσδιορισμοί και Ταυτότητες ήταν ο τίτλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2017 στο Κεντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ.
Η παρούσα έκδοση λοιπόν είναι η απόφαση όλων των συνέδρων μετά το πέρας αυτού, οι εισηγήσεις και οι επιστημονικές μελέτες να συμπεριληφθούν σε ένα συλλογικό τόμο αυτονομημένες και αναπτυγμένες ως προς την θεματική τους, τον τρόπο τεκμηρίωσης και την επιχειρηματολογία.
Οι κύριες θεματικές ενότητες του τόμου αφορούν τον αρχαίο κόσμο, δηλαδή τον τρόπο προσδιορισμού και ταυτότητας στην αρχαιότητα, έπειτα τις αυτοκρατορίες, τα φαινόμενα της πολυγλωσσίας και των προσδιορισμών εντός τους όπως και την ταυτότητα στον βυζαντινό κόσμο, την σύνδεση εθνικού και θρησκευτικού λόγου, αλλά και ανάλυση για τον ευρύτερο χώρο της διασποράς και των Βαλκανίων και τέλος τον 19 αιώνα, τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναλύοντας και το εθνικό πλαίσιο εντός του οποίου συνέβαιναν τα όποια πεπραγμένα.
ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Επιμέλεια σειράς και σχολιασμός
Α.Ν. Χαραλαμπάκου
Εκδόσεις ΕΥΑΝΔΡΟΣ
Η θρησκευτικότητα και ο τρόπος απόδοσης της λατρείας προς το θείο στους αρχαίους Έλληνες είναι ένα ζήτημα που όχι μόνο δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, αλλά πολλές φορές έχει και με δόλιο τρόπο συσκοτιστεί για να ταιριάζει ασφαλώς με τις επιταγές του χριστιανικού ιερατείου που με περισσό ζήλο πολέμησε οτιδήποτε αφορούσε την αρχαία θρησκεία. Ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της θρησκευτικότητας που πήγαινε πολύ πιο πέρα και από αυτή, ήταν και τα Μυστήρια, ιεροπραξίες και θεουργικές τελετές που η ένθεη δυναμική τους με το μυστικό περιεχόμενό τους παραμένουν μέχρι σήμερα ανερμήνευτα.
Στο παρόν βιβλίο Περί Ελευσινίων Μυστηρίων, Μέσα από τα Κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Μεσαιωνικής Γραμματείας με επιμέλεια του Α.Ν. Χαραλαμπάκου, αλλά και με την καθοδήγηση του εκδότη του Εύανδρου Ευάγγελου Μπεξή, επιχειρείται ακριβώς αυτό, να συνδεθούμε μέσα από τα ίδια τα αρχαία και νεότερα κείμενα με την ουσία και την δύναμη των Ελευσινίων Μυστηρίων, να ζήσουμε ως άλλοι μύστες μια κορυφαία και μοναδική εμπειρία που ήταν η συμμετοχή σε αυτά τα μοναδικά παγκοσμίως μυστήρια.
Το βιβλίο βρίθει από αποσπάσματα αρχαίων κειμένων, ο επιμελητής με αξιοζήλευτη προσήλωση έχει συλλέξει το πολύτιμο υλικό του συνθέτοντας ως τελικό σώμα ένα άξιο μελέτης και προσοχής έργο. Επίσης οι σχολιασμοί που ακολουθούν των κειμένων καθοδηγούν τον αναγνώστη να βρει τον δικό του δρόμο ανάμεσα στα πολύτιμα στοιχεία που παρατίθενται, δίνοντάς του έναν ανεκτίμητο σύμμαχο για την κατανόηση ενός από τα πιο δύσκολα ζητήματα της αρχαίας θρησκείας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΡΕΚΒΙΕΜ ΜΕ ΚΡΕΣΕΝΤΟ
HOMO SAPIENS
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΔΟΚΙΜΙΟ
Τόμος Α΄
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε. Μ. Π.
Με ένα πρωτότυπο, φιλοσοφικό, επιστημονικό, αλλά και ποιητικό λόγο, καταθέτει την ιστορική διαδρομή του Homo Sapiens, αυτού του τελευταίου επιβάτη στο διαστημόπλοιο Γη, ο συγγραφέας Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος στο παρόν πόνημά του, Ρέκβιεμ με Κρεσέντο.
Αναλύει διεξοδικά και με αξιοζήλευτη ακρίβεια τα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξή μας ως είδος, διατυπώνει τον προβληματισμό του ερευνώντας τις διαφορετικές σχολές σκέψης που αναπτύχθηκαν κατά την πορεία της ενηλικίωσης της ανθρωπότητας, επιλέγει με οξύ και παρατηρητικό νου να καυτηριάσει όλα όσα συντελούν στην οπισθοδρόμηση του ανθρώπου και να δώσει μια συνολική εικόνα του κόσμου ερμηνεύοντας παράλληλα και τις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις της.
Αυτό που εν πολλοίς επιχειρεί και κατορθώνει είναι να μας παρασύρει σε ένα οδοιπορικό για να ζήσουμε μια ξεχωριστή γνωσιακή περιπέτεια, για να βιώσουμε με όλο μας το είναι την ένταση αυτής της περιπέτειας.
Εκκινώντας από την προϊστορία και τις φαινόμενες αναγνώσεις της διέρχεται κατά μήκος και πλάτος του φυσικού κόσμου με βασικό πλαίσιο τον άνθρωπο και τον οντολογικό του προορισμό, ενώ δεν παραλείπει να κεντρίζει συνεχώς με την ιδιαίτερη γραφή του την ιστορική διαδρομή των πολιτισμών, σηματοδοτώντας την εντελέχεια αυτών.
Πρόκειται για μία μελέτη που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να δει τα επισυμβαίνοντα που συντελούνται στο παρόν πιο καθαρά, τραβάει την κουρτίνα πολλών προκαταλήψεων και ασαφειών, αφήνοντας μια πιο ευκρινή και διάφανη εικόνα για τον κόσμο και τον εαυτό μας εντός αυτού.
Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος
«Πόθεν και πότε οι Έλληνες;»
Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού.
Theodoros G. Giannopouloa
«The Greeks: Whence and When?»
The mainstream scientific responses and the present state of research on the first beginning of the Greek civilization (extensive English summary)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Σε μια σειρά πολύ βασικών και σημαντικών ερωτημάτων επιθυμεί να απαντήσει ο συγγραφέας με το βιβλίο του Πόθεν και Πότε οι Έλληνες, ερωτημάτων που οι απαντήσεις τους όχι μόνο δεν εννοούνται, αλλά στο διάβα των αιώνων του ελληνισμού έχουν αφήσει πολλά κενά και έχουν προκαλέσει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.
Ερωτήματα όπως πότε ξεκινά ο ελληνικός πολιτισμός, πώς μπορούμε και με ποια μεθοδολογικά εργαλεία να ορίσουμε την αφετηρία του εντοπίζοντάς την στον χρόνο, σε ποια ακριβώς χρονική στιγμή και κάτω από, ποιες διαδικασίες βρίσκουμε την προέλευση του ελληνικού πολιτισμού κατά τους ιστορικούς χρόνους, ενώ στο κυριότερο των ερωτημάτων πώς μπορούμε ως Έλληνες που ευλόγως καιγόμαστε για απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα, να βρούμε αυτές υπεύθυνα, χωρίς τις γνωστές υπεραπλουστεύσεις, προπαγανδιστικές προεκτάσεις, αλλά και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.
Σε αυτά τα ερωτήματα ο συγγραφέας δεν φείδεται κόπων να συλλέξει με επιστημονική επάρκεια τα στοιχεία του για να επιχειρηματολογήσει στα τόσο σημαντικά θέματα που ανακινεί η έρευνά του, παρέχοντας χωρίς περιττές υπερβολές τις πολλές και διαφορετικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα για το θέμα της προέλευσης των Ελλήνων.
Συμφωνώντας στο σύνολο ή διαφωνώντας στα σημεία με τα πορίσματα της παρούσης μελέτης, σημασία έχει πως σπάνια έχεις την ευκαιρία να δεις σε μια τόσο μεγάλη έκταση, στηριγμένη σε επιχειρήματα αξιόλογου κύρους, όλη την σχετική θεματική, αναπτυγμένη με ουσιαστική επιστημοσύνη και ανάλογη σοβαρότητα.
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
Εκδόσεις ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Ο Πέτρος Θέμελης δεν χρειάζεται συστάσεις, γιατί ήταν και είναι πάντοτε παρών στο ταξίδι της αρχαιολογικής έρευνας και δράσης. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι τη γόνιμη θητεία του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη λαμπρή αρχαιολογική του δραστηριότητα, με κορύφωση την ανασκαφή και ανάδειξη της αρχαίας Μεσσήνης, έθετε πάντοτε την προσωπική του σφραγίδα. Η καρπερή σταδιοδρομία του αντανακλάται εν μέρει και στον κατάλογο των έργων του, που προτάσσεται στον τόμο…» αναγράφεται στον πρόλογο του παρόντος τόμου, ενός τόμου που αποτίνει φόρο τιμής στον γνωστό για το επιστημονικό και ανασκαφικό του έργο, καθηγητή και αρχαιολόγο.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο και μοναδικής σημασίας ταξίδι στην κλασική Ελλάδα, δηλαδή στην Ελλάδα που ανέπτυξε έναν υπέρλαμπρο πολιτισμό και που γονιμοποίησε με τον δικό της Λόγο και σύμπαντα τον δυτικό πολιτισμό, στην Ελλάδα που τόσο καλά γνωρίζουμε, αλλά και εν πολλοίς αγνοούμε.
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αναλύει διεξοδικά το όποιο θέμα του, εκθέτει και προβάλλει ζητήματα που έχουν αντληθεί από το πλούσιο επιστημονικό έργο των αρχαιολόγων, οδηγώντας μας στην κατά τόπους έρευνα τους, είτε δια της αρχαιολογικής σκαπάνης, είτε δια των αρχαίων κειμένων, είτε δια των συνδυασμών τους.
Με πλούσια εικονογράφηση και αναλυτικότατη βιβλιογραφία, με αξιοζήλευτη επιμονή στην παράθεση στοιχείων και τεκμηρίων για τα υπό εξέταση θέματα, ο παρών τόμος είναι όντως ένα μοναδικό ταξίδι σε πολλές και διάφορες πτυχές του ελληνικού χωροχρόνου, η κατοχή του αποτελεί μια τέλεια αφορμή για να γνωρίσουμε πληρέστερα και ουσιαστικότερα την ελληνική γη και τα όσα κρύβει στο βάθος του χώρου και του χρόνου της.
ΠΟΝΗΜΑΤΑ
ΣΥΜΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 5/1
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΤΕΛΕΛΗΣ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (ΔΙΤΟΜΟ)
Εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Το παρόν δίτομο επιστημονικό βιβλίο Μετεωρολογικά Φαινόμενα και Κλίμα στο Βυζάντιο αποτελεί μια ουσιαστική επιτομή της ιστορικής κλιματολογίας με βασικό χρονικό ορίζοντα την βυζαντινή περίοδο. Η μελέτη του κλίματος ενός τόπου σε παρελθούσες χρονικές περιόδους δεν είναι απλώς η καταγραφή των κλιματικών συνθηκών, δεδομένης της απουσίας μετεωρολογικών οργάνων σε παλιότερες εποχές και αντίστοιχων εργαλείων, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται, είναι προϊόν σύνθεσης από πολλά γνωστικά αντικείμενα και διαφορετικές επιστημονικές περιοχές. Έτσι μελετώντας το κλίμα την Βυζαντινή περίοδο κυρίως μέσα από τα γραπτά κείμενα που είχαν σχετικές αναφορές σε αυτό, παράλληλα εντρυφούμε και σε μια σειρά ζητημάτων που τελικά συνθέτουν μια εξαίσια απεικόνιση της εποχής, αποκαλύπτοντας πολλές και ποικίλες τάσεις της.
Στο εν λόγω πόνημα πέρα από την εξέταση των μεθόδων της Ιστορικής Κλιματολογίας, ο αναγνώστης θα καταδυθεί σε πλείστες πηγές της Βυζαντινής περιόδου κυρίως από την ιστοριογραφία αλλά και την αγιολογία, θα γνωρίσει πλήθος κειμένων από ιστορικούς, χρονογράφους και άλλους συγγραφείς, λαμβάνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του κλίματος του Βυζάντιου, με επίκεντρο την ανάγνωση των μετεωρολογικών φαινομένων στους τόπους και χρόνους που αυτοί αναφέρονταν.
ΟΒΙΔΙΟΥ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ (ΔΙΤΟΜΟ)
ΜΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΟΧΑΛΗ
ΑΘΗΝΑΙ
Ακόμη έναν συγγραφικό άθλο αποτόλμησε ο ακάματος Θεόδωρος Τσοχαλής δίνοντας μας ένα αριστούργημα των γραμμάτων, φέρνοντας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το κόσμημα της λατινικής γραμματείας, τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου.
Ο Οβίδιος υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους ποιητές της αυγούστειας περιόδου. Γεννημένος την 20η Μαρτίου το 43 π. Χ. στο Σούλμο της κεντρικής Ιταλίας, υπηρέτησε πιστά και με όλη την δύναμη της ζωής του την ποίηση, ενώ από το έργο του δεν λείπει η γεμάτη υψηλή κατανόηση φιλοσοφική παιδεία.
Το έργο Μεταμορφώσεις στην παρούσα έκδοση συμπεριλαμβάνεται σε όλη του την έκταση, ο αναγνώστης έχει το προνόμιο εκτός της εξαίσιας μετάφρασης να έχει εμπρός του και το πλήρες κείμενο του πρωτότυπου έργου. Οι Μεταμορφώσεις εκτείνονται σε 15 κεφάλαια και αφορούν 250 ιστορίες μεταμορφώσεων αντλημένες κυρίως από την ελληνική μυθολογία, συνθέτοντας ένα ποιητικό αριστούργημα μετατοπιζόμενο μεταξύ δραματικού, λυρικού, ειδυλλιακού ή και κωμικού ύφους, εκτεινόμενο σε ποικίλα αφηγηματικά μέσα και σε διάφορους ειδολογικούς τύπους και μορφές.
Οι παρόντες τόμοι εκτός του κειμένου διανθίζονται από πλούσια εικονογράφηση, ενώ στο τέλος του έργου ο απαιτητικός αναγνώστης και μελετητής του θα βρει ένα πλήρες ευρετήριο ανάλυσης κύριων ονομάτων, αλλά και πλήθος σχολίων.
Τέλος, το έργο συνοδεύεται από ένα ξεχωριστό ένθετο με 252 έγχρωμες εικόνες από την πλούσια κατά περιόδους εικονογράφησή του, έναν άτλαντα του αρχαίου ελληνικού κόσμου από τον H. Kiepert με αναφορά απ’ όλη την Ελλάδα, τις Ελληνικές αποικίες, την Ιωνία κ.ά., καθώς και έναν πλήρη πίνακα με την γενεαλογία των Πανελλήνων και των Τρώων.
HENRY G. LIDDELL – ROBERT SCOTT (ΕΞΑΤΟΜΟ)
ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ – ΑΘΗΝΑΙ
Το Μεγάλο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας (πρώτη ελληνική έκδοση ως Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης), γνωστό επίσης και ως το λεξικό Λίντελ-Σκοτ , αποτελεί το καθιερωμένο λεξικογραφικό έργο αναφοράς σχετικά με την αρχαία ελληνική γλώσσα (από το 1200 π.Χ. έως το 600 μ.Χ.). Εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία το 1843 και έκτοτε ακολούθησαν πολλές εκδόσεις. Το έργο βασίστηκε στο γερμανο-ελληνικό λεξικό με τίτλο Handwörterbuch der griechischen Sprache (Εγχειρίδιο της ελληνικής γλώσσας) από τον Γερμανό λεξικογράφο Φραντς Πάσοβ το οποίο είχε εκδοθεί το 1819.
Εάν υπάρχει ένα λεξικό που κάθε ελληνική βιβλιοθήκη οφείλει να έχει στα ράφια της αυτό είναι το πολυσήμαντο, μοναδικό στο είδος του και άκρως ωφέλιμο Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας των Liddell και Scott.
Πέρα από το κυρίως σώμα του έργου που εκτείνεται σε έξι τόμους, ( περιλαμβάνει τέσσερις τόμους με το λεξικό, ένα τόμο με ρήματα και ένα τόμο συμπλήρωμα του λεξικού), στον πρόλογο του έχουμε μια σημαντική αναφορά στην λεξικογραφία από την αρχαιότητα μέχρι και την εποχή έκδοσης του λεξικού, δίνοντάς μας μεγαλύτερη ώθηση να αγκαλιάσουμε με θέρμη αυτό το πανέμορφο κόσμημα των γραμμάτων.
Η Ελληνική μας γλώσσα αφυπνίζει την συνείδηση, εξυψώνει το πνεύμα και το εν λόγω λεξικό είναι ένας αναντικατάστατος οδηγός παιδείας για τον σύγχρονο Έλληνα, αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που θέλει να εμβαθύνει στην απέραντη έκταση της ελληνικής αρχαιογνωσίας.
Ένα απαραίτητο λεξικό και βοήθημα για κάθε μελετητή, ερευνητή, σπουδαστή, λάτρη των γραμμάτων, επιστήμονα, φιλομαθή και για όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τις πολλές και ανεξάντλητες πτυχές της πλούσιας και αστείρευτης Ελληνικής μας γλώσσας.
Διόδωρος Σικελιώτης
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΜΟΣ 3 ΒΙΒΛΙΑ Ε’, ΣΤ’-Ι’
Νησιώτικη γεωγραφία
Μυθικά και ιστορικά στοιχεία από τα Τρωικά ως το 480 π.Χ.
ΤΟΜΟΣ 4 ΒΙΒΛΙΑ ΙΑ΄- ΙΒ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 480 π.Χ. ως το 416 π.Χ.
Ελληνοπερσικοί πόλεμοι
Πελοποννησιακός πόλεμος
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΜΟΣ 5 ΒΙΒΛΙΑ ΙΓ΄ – ΙΔ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 415 ως το 387 π.Χ.
Σικελική εκστρατεία των Αθηνών –
Το τέλος του πελοποννησιακού πολέμου -
Γεγονότα στη Μ. Ασία (Κύρου ανάβαση, κάθοδος των μυρίων)
ΤΟΜΟΣ 6 ΒΙΒΛΙΑ ΙΕ΄- ΙΣΤ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 386 π.Χ. ως το 336 π.Χ.
Ελλαδικοί πόλεμοι – κυπριακός πόλεμος
Πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας
Διόδωρος Σικελιώτης
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΜΟΣ 7 ΒΙΒΛΙΑ ΙΖ΄ – ΙΗ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 334 ως το 324 π.Χ.
Η στρατιωτική και πολιτική δράση του Μ. Αλεξάνδρου
και οι αγώνες των διαδόχων του ως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ.
ΤΟΜΟΣ 8 ΒΙΒΛΙΑ ΙΘ΄- Κ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 317 π.Χ. ως το 302 π.Χ.
Οι μάχες των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου (Πτολεμαίος, Αντίγονος, Σέλευκος,
Κάσσανδρος, Δημήτριος, Ευμένης) για την κατάληψη της εξουσίας και η εδραίωση των κρατών τους, η ιστορία του τυράννου Αγαθοκλή στη Σικελία
και η ανάδειξη της ρωμαϊκής δύναμης στην Ιταλία.
Διόδωρος Σικελιώτης
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΜΟΣ 9 ΒΙΒΛΙΑ Κ΄ – ΚΣΤ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 310π.Χ. ως το 60 π.Χ.
Η ιστορία του τυράννου Αγαθοκλή στη Σικελία, στοιχεία Ρωμαϊκής ιστορίας, η ιστορία του Πύρρου του βασιλιά της Ηπείρου, Συγκρούσεις Καρχηδόνιων και Ρωμαίων στη Σικελία (Ο ύπατος Κλαύδιος-ο καρχηδόνιος στρατηγός Αμίκλας), Ο καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας και οι επιχειρήσεις του στην ευρώπη, Ο επιστήμων Αρχιμήδης.
ΤΟΜΟΣ 10 ΒΙΒΛΙΑ ΚΖ΄- Μ΄
Ιστορικά στοιχεία από το 310 π.Χ. ως το 60 π.Χ.
Φίλλιπος Β΄ της Μακεδονία, Αντιδικία Αντίοχου της Συρίας με τους Ρωμαίους, Περσέας, Η μάχη της Πύδνας, Αιμίλιος Παύλος, Η υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους, Μιθριδάτης, ο βασιλιάς του Πόντου, Ο Σύλλας στην Ελλάδα και στη Ρώμη, Πομπήιος, Εκδίωξη των Ιουδαίων από την Αίγυπτο, Ο ρόλος του Μωυσή.
Εισαγωγή μετάφραση σχόλια ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ
Συνεχίζοντας το μεγίστης σημασίας έργο των εκδόσεων της αρχαίας μας ελληνικής γραμματείας σε λίαν καλαίσθητους τόμους οι εκδόσεις Ζήτρος μάς καταθέτουν εξαίρετα έργα, μοναδικά αριστουργήματα από την προγονική μας κληρονομιά που αποτελούν αιώνια ακτινοβολούντα διαμάντια στο στερέωμα της οικουμένης, έξοχα δείγματα του αρίφνητου ελληνικού πολιτιστικού θησαυρού μας.
Κορυφαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων αποτελεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ιστορικός του 1ου αιώνα π.Χ., σύγχρονος του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα και του Οκταβιανού Αύγουστου, ο οποίος για την αναγραφή της Ιστορική Βιβλιοθήκης του χρειάστηκε τριάντα χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει και να μας την καταθέσει σε 40 βιβλία. Αρχίζει από την δημιουργία του κόσμου και φτάνει ως το 59 π.Χ., τον πρώτο χρόνο υπατείας του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα.
Από τα σαράντα βιβλία της Ιστορικής Βιβλιοθήκης έφτασαν έως εμάς ακέραια η πρώτη πεντάδα (βιβλία Α-Ε) και η δεύτερη δεκάδα (βιβλία Ι-Κ), από τα υπόλοιπα εικοσιπέντε (ΣΤ-Θ και ΚΑ-Μ) σώζονται αποσπάσματα, μεγάλα η μικρά κατά περίπτωση.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δήμος Τσαντίλης
Κρήτη μια ήπειρος σ΄ ένα νησί
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2014
Εκδόσεις ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κάθε ταξίδι σε όποια σπιθαμή της ελληνικής γης έχει να σου προσφέρει αναπάντεχα δώρα και να σε γεμίσει με άπειρη ομορφιά, έχει τον τρόπο να σε μαγέψει όπως κανένα μέρος στον κόσμο.
Ένας μοναδικός τόπος αυτής της ελληνικής γης, που αποτελεί σμίκρυνση της χώρας και μεγέθυνση του ουρανού της, που προβάλλει σε κάθε εκατοστό του την αντανάκλαση του φωτός στο φυσικό τοπίο, είναι και η Κρήτη.
Νησί γεμάτο με χιλιάδες ομορφιές, μοναδικής σημασίας αρχαία ιστορία, πλούτο φυσικών ποικιλιών, σπάνιους βιότοπους, λίμνες, ποτάμια, βουνά, δάση, φαράγγια, πεδιάδες, θάλασσες και ακτές, άνθρωποι και παραδόσεις, ποίηση και μυστήριο, το νησί με τις αναρίθμητες όψεις, με τις ατέλειωτες μεταμορφώσεις όπου μέσα από μια απειροστή αλληλουχία ξεχωριστών και ιδιαίτερων φυσιογνωμιών, συνεχώς ανακαλύπτεις.
Ιδανικό όχημα για να ταξιδέψουμε σε αυτή την μαγική νήσο αποτελεί ο τόμος Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί, ένας υψηλής αισθητικής τόμος ο οποίος είναι διαποτισμένος σε κάθε του σελίδα με το άρωμα, το χρώμα, την αίσθηση, την μέθη της Κρήτης.
Τα πολύ εύστοχα κείμενα ξενάγησης στο χώρο και στον χρόνο του νησιού τα συνοδεύουν οι μοναδικής ομορφιάς εικόνες του λευκώματος, αναπαραστάσεις ζωντανές του τόπου που σε τοποθετούν απευθείας εντός του γεωφυσικού ανάγλυφου αυτού του ονείρου, της πραγματικής Κρήτης που την ξεφυλλίζεις όπως σαν να την περπατάς.
HAL FOSTER, ROSALINO, KRAUSS
YVE-ALAIN BOIS, BENJAMIN H.D.
BUCHLOH, DAVID JOSELIT
Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1900
ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Όταν επιχειρείται οποιαδήποτε απόπειρα καταγραφής ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα της τέχνης και των δημιουργών της, τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και χρειάζεται μια μεγάλη γκάμα από μεθοδικά εργαλεία και πλούσια επινοητικότητα για να ξεπεραστούν, για να μπορέσει εν τέλει ο αναγνώστης να αποκομίσει πλήρως όλα τα οφέλη από αυτή του την περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο της τέχνης.
Ο τόμος Η Τέχνη από το 1900 των εκδόσεων Επίκεντρο που με περισσή επιμέλεια παρουσιάζουν, εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Ο αναγνώστης δεν λαμβάνει μόνο κάποιες γενικές, έστω και με λεπτομέρειες γνώσεις για την τέχνη την χρονική περίοδο που αναφέρεται ο τόμος, αλλά αποκομίζει μελετώντας τον τα μέγιστα οφέλη που μόνο η απευθείας σύνδεση με την τέχνη μπορεί να σου προσφέρει. Εισδύει παράλληλα στον εύθραυστο κόσμο των καλλιτεχνών, μπορεί να αγγίξει τα αναφερόμενα έργα μέσα από την άριστη χρήση του λόγου και της εικόνας που τα συναρμόζουν ιδανικά οι συγγραφείς. Λαμβάνει μέρος στην ψυχολογία των γεγονότων που συνετέλεσαν στην καλλιτεχνική δημιουργία, εμβαθύνει στο εκάστοτε ιστορικό πλαίσιο που συνέβαλλε για την γέννηση των καλλιτεχνικών ρευμάτων. Παράλληλα, αφουγκράζεται σαν να είναι παρών στην εποχή του καλλιτέχνη, τον αντίκτυπο που είχε η γέννηση του έργου τέχνης στην κοινωνία, διευρύνοντας έτσι την αντίληψή του για την τέχνη, έχοντας πάρει μέρος και στην επίμοχθη προσπάθεια των καλλιτεχνών για την υλοποίηση των καλλιτεχνημάτων τους.
Ένας άριστα φιλοτεχνημένος τόμος για την τέχνη του εικοστού αιώνα, απόκτημα μοναδικό για τον απαιτητικό φιλότεχνο και φιλομαθή, για τον καθένα που επιθυμεί να ζήσει την τέχνη και το πολύπτυχο περιβάλλον της, να αγγίξει τους καλλιτέχνες και τα αθάνατα όνειρά τους.
ΦΑΡΙΝΤ ΑΤΤΑΡ
το Συνέδριο των Πουλιών
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Κάθε κείμενο που πηγάζει από την απέραντη σοφία ανθρώπων που με ενόραση και βαθιά κατανόηση καταθέτουν, έχοντας οι ίδιοι πορευτεί με ζέση και επίμονη προσήλωση στον ύψιστο προορισμό του πεπρωμένου τους, αποτελεί και μια υπαρξιακή πυξίδα στο άφατο και μυστικό ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής.
Αυτό το ταξίδι χαρτογραφεί και το Συνέδριο των Πουλιών του Πέρση ποιητή του 12ου αιώνα Φαρίντ Αττάρ που σε έξοχη μετάφραση παραδίδουν στους Έλληνες αναγνώστες οι εκδόσεις Αρχέτυπο.
Το βιβλίο γραμμένο από έναν σοφό μυστικό Σούφι, αυτής της μυστικής παράδοσης του Ισλάμ, οδηγεί με τα επάλληλα στρώματα ανάγνωσής του στην γνωστοποίηση της αλήθειας για τον δρόμο της ψυχής στον κόσμο. Τραβάει μπροστά από τα μάτια μας την κουρτίνα των φαινομένων για να γεμίσουμε με το φως αυτής της αλήθειας, το κείμενο αποτελεί μια κβαντική μετάθεση από το όνειρο της πραγματικότητας στην πραγματικότητα του ονείρου.
Αρχετυπικές εκδηλώσεις της ψυχής ενδεδυμένες με την όψη των πουλιών υφαίνουν ένα σπάνιο παραμύθι για την φανέρωση του αληθινού κόσμου, αυτού του κόσμου που μόνο η αλληγορική γλώσσα όπως πηγάζει από τα άρρητα βάθη του Νου, μπορεί να μας αποκαλύψει.
ΕΓΕΛΟΣ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ
Πρόλογος, μετάφραση, σχόλια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΑΚΛΑΣ
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της «ΕΣΤΙΑΣ»
Ι.Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑ Α.Ε.
Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντιχ Χέγκελ, κατά την ελληνική απόδοσή του Έγελος, υπήρξε ένας εκ των εκ των μεγαλύτερων φιλοσόφων της Δύσης, μια ξεχωριστή μορφή της φιλοσοφίας, θεμελιωτής της Διαλεκτικής, και συγγραφέας πολλών σημαντικών έργων, ένα εκ των οποίων είναι και η Φαινομενολογία του Νου, το βιβλίο που επηρέασε την σύγχρονη σκέψη και την εξέλιξη της φιλοσοφίας όσο πολύ λίγα από την εποχή του και εντεύθεν.
Η παρούσα έκδοση της Φαινομενολογίας του Νου έρχεται με μια εξαιρετική μετάφραση όπου μπορείς να καταδυθείς στην πολλές φορές δυσνόητη σκέψη του Έγελου, χωρίς να χαθείς στην κυριολεξία…στην μετάφραση.
Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο μεταφραστής στον πρόλογο του έργου, την μετάφραση την ξεκίνησε το 1995 και την ολοκλήρωσε το 2007, χαρίζοντάς μας μέσω της μεταφραστικής του προσέγγισης του εμβληματικού αυτού έργου της φιλοσοφίας, πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης, διευρύνοντας έτσι τις ερμηνευτικές μας επιλογές κατά την εμβάθυνσή μας στο κείμενο.
Το έργο του Έγελου, Φαινομενολογία του Νου καταπιάνεται με την επιστήμη της γνώσης, την συνείδηση και την αυτοσυνειδησία, τον Λόγο και τα αποτελέσματά του, εξετάζει τις πολλές και διαφορετικές διαδρομές του πνεύματος, το βάθος του Νου και την καταγωγή του, την ερμηνεία του και την σχέση του με τα πράγματα, μεταβαίνει σε πλείστες γνωστικές περιοχές για να αποστάξει την ουσία και τις ποικίλες ερμηνείες της, μας δίνει μια καθ’ ολοκληρία εποπτεία του Νου και των τρόπων που αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την πραγματικότητα με τις ορατές και αόρατες περιοχές της.
Επιστημονικός επιμελητής
Robert Fowler
Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας
στην έδρα Henry Owerton Wills του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ
THE GAMBRIDGE COMPANION TO HOMER
ΟΜΗΡΟΣ
Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες
Επιμελήτρια ελληνικής έκδοσης
Φλώρα Π. Μανακίδου
Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας
στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Εκδόσεις Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για το φαινόμενο Όμηρος και τις απειροστές προεκτάσεις του στον ατελεύτητο κόσμο του πνεύματος έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες και θα συνεχίσουν να γράφονται όσο υπάρχει πολιτισμός πάνω στον πλανήτη γη.
Στην παρούσα μελέτη που καταθέτουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, έχουμε μια εξαιρετική προσέγγιση πάνω στα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο του Ομήρου και των περιώνυμων επών του γενικότερα, δημιουργώντας ένα κειμενικό σώμα που απαρτίζεται από συνολικά είκοσι ένα παρά-κείμενα, γραμμένα και αναλυμένα με σαφήνεια και με απόλυτη στόχευση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσληψη από τον αναγνώστη, ειδικό ή μη, των ομηρικών ζητημάτων όπως αναπτύσσονται στο κατά περίπτωση θέμα.
Πιο ειδικά θα γνωρίσουμε εις βάθος τα αθάνατα ποιήματα και τις απειράριθμες λογοτεχνικές τους αρετές, θα αφεθούμε στην μαγεία της αφήγησης και στους αφηγητές της, θα εισδύσουμε στους χαρακτήρες των επών του Ομήρου, θα δούμε μέσα από εκτενείς αναφορές και ουσιώδεις αναλύσεις την απαράμιλλη τέχνη του και την σπάνια τεχνική του, θα ανιχνεύσουμε κατά μήκος της ιστορίας τον τρόπο πρόσληψης του Ομήρου από διαφορετικές εποχές και από διαφορετικά κάθε φορά ρεύματα, εν ολίγοις έχουμε την μοναδική ευκαιρία μέσα από τις εμπεριστατωμένες μελέτες για μία πιο βαθιά και πιο ευρεία οπτική σε αυτό το μεγαλειώδες και αξεπέραστο αριστούργημα της παγκόσμιας τέχνης, την Ομηρική ποίηση.
Άγγελος Ι. Τσαγράκης
Η γραφή στο Προϊστορικό Αιγαίο
Γραμμική Α, Ιερογλυφική,
Δίσκος της Φαιστού, Κυπριακές γραφές
Εκδόσεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ
Ενδελεχής η έρευνα και η μελέτη του κ. Τσαγράκη για το υπό διαπραγμάτευση θέμα του, κατορθώνει να αναπτύξει διεξοδικά ένα τεράστιων διαστάσεων ζήτημα και να καλύψει ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό που αφορά στην προϊστορική αρχαιολογία και την γλωσσολογία στην χώρα μας.
Όπως προαναγγέλλει και ο τίτλος του βιβλίου Η γραφή στο Προϊστορικό Αιγαίο
Γραμμική Α, Ιερογλυφική, Δίσκος της Φαιστού, Κυπριακές γραφές, ο συγγραφέας αναλύει τις συνθήκες γέννησης των γραφών που χρησιμοποιήθηκαν στην Κρήτη και στο Αιγαίο την Μινωική περίοδο, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και στοιχεία των γραφών που χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο καθώς είναι σαφές πως και αυτές προέρχονται από τους Μινωίτες.
Ο συγγραφέας παραθέτει πλήθος πηγών για την Γραμμική Α μελετώντας και εξετάζοντας επαρκώς κάθε πηγή ξεχωριστά κατορθώνοντας έτσι να μας παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα των γραφών στο προϊστορικό Αιγαίο μέσω της αποκρυπτογράφησης τους, της ερμηνείας τους, αλλά και της παρουσίασης των θεωριών που αναπτύχθηκαν γύρω από τις γραφές αυτές.
Σε ξεχωριστό κεφάλαιο έχοντας την δική του σημασία, γίνεται προσπάθεια αποκωδικοποίησης και ανάλυσης του δίσκου της Φαιστού, ένα πανάρχαιο εύρημα μοναδικής σημασίας για την παγκόσμια αρχαιολογία.
Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα βιβλίο που μελετάει με ζηλευτή επιμονή γραφές, που εν τέλει δεν μας είναι και πολύ άγνωστες, αρκεί μια τέτοιου είδους εμβριθέστατη κατάδυση στα διασωθέντα γραπτά για να ζωντανέψουμε μπροστά μας έναν κόσμο τόσο μακρινό αλλά και τόσο οικείο για εμάς τους Έλληνες.
Ζακ Λακαριέρ
Στα ίχνη του Παυσανία
Εκδόσεις ΒΑΣΔΕΚΗ
Η συνάντηση του Παυσανία με τον Λακαριέρ, η γόνιμη αυτή επαφή που καρπός της υπήρξε το βιβλίο Στα ίχνη του Παυσανία, αποτελεί ένα θεμελιώδες έργο στην αποτύπωση της Ελλάδας στον χρόνο.
Το βιβλίο αντανακλά σε κάθε του σελίδα την Ελλάδα του περιηγητή Παυσανία ιδωμένη μέσα από την αγάπη και την λυρική απεικόνιση της, όπως καταγράφεται από την πένα του μεγάλου ελληνιστή Λακαριέρ.
Από την Ελλάδα του 2ου αιώνα μ.Χ. που ο Παυσανίας περιγράφει με πολλές και ζωντανές λεπτομέρειες τα ιερά της και την αίγλη τους, τους ανθρώπους, τα τοπία και την ομορφιά τους, περιδιαβαίνει με την ακάματη προσήλωση του ταξιδευτή που επιθυμεί να μπει μέσα στην ατμόσφαιρα του τόπου, να εντυπωθεί εντός αυτού και έπειτα να μας ταξιδέψει με την γραφή του πλάθοντας τον μέσα στις σελίδες του, μέχρι την Ελλάδα της εποχής του Λακαριέρ, την Ελλάδα των τελών της δεκαετίας του ’70, την σημερινή Ελλάδα, είναι πολλές οι αλλαγές και οι μεταμορφώσεις, αλλά και οι ομοιότητες.
Σε αυτό το πάντρεμα του χρόνου, σε αυτή την ελληνική πορεία του φωτός μάς οδηγεί ο Λακαριέρ μέσα από το αριστουργηματικό βιβλίο του, με γνώμονα πάντα την αγάπη του για την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό, με γνώμονα την γνώση αυτής της Ελλάδας που παραμένει στον χρόνο το ίδιο ζωντανή και ζεστή στην καρδιά όλων όσων την γεύτηκαν και την περπάτησαν, είτε ως άγνωστοι επισκέπτες της που την αγάπησαν σαν παιδιά της, είτε ως πολίτες της και αληθινά παιδιά της.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (4 Τόμοι)
Δημόσιος και ιδιωτικός βίος, λαϊκός πολιτισμός, Εκκλησία και οικονομική ζωή,
από τα περιηγητικά χρονικά.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
Πολύ ουσιαστική και λίαν αξιέπαινη η προσπάθεια των εκδόσεων Πιρόγα να παραδώσουν στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό ολόκληρο το έργο του εμβριθέστατου συγγραφέα Κυριάκου Σιμόπουλου, Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα, όπου στις χιλιάδες των σελίδων του σκιαγραφείται μια εν πολλοίς ξεχασμένη αλλά καθόλου ασήμαντη στις αναφορές της Ελλάδα, όπου η γνώση της έχει για μας σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα.
Το συγκεκριμένο έργο είναι συγκεντρωμένο σε τέσσερις τόμους και αποτελεί μία επιτομή της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα μάτια των περιηγητών της Ευρώπης και όχι μόνο, που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και μετέφεραν πολύτιμες γνώσεις, αλλά και τις δικές τους προκαταλήψεις για την ελληνική κοινωνία και την πραγματικότητα της εποχής των ταξιδιών τους. Μέσα από την γεμάτη ζωντάνια περιγραφή των ταξιδιωτών και τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του συγγραφέα, γινόμαστε ζωντανοί μάρτυρες γεγονότων και καταστάσεων που όλα μαζί συνθέτουν ένα ιστορικό προφίλ ιδιαίτερης σημασίας και ξεχωριστού βάρους.
Στον πρώτο τόμο καλύπτεται η χρονική περίοδος από το 333 μ.Χ. μέχρι και το 1700. Στον συγκεκριμένο τόμο πέραν της ανάπτυξης του έργου του που ξεκινάει στα 333 μ. Χ. και που συναρπάζει με την αφηγηματική του, που καθηλώνει με την έμπλεη γνώσεων αφήγησή του, με τις γεωγραφικές, τοπογραφικές και αρχαιολογικές του πληροφορίες, έχουμε και την σκιαγράφηση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο συγγραφέας, μας επισυνάπτει σημαίνουσες πληροφορίες για τα δεδομένα κάθε εποχής που έθεταν τα όρια για το ταξίδι, την περιήγηση και την περιπέτεια της γνώσης νέων τόπων.
Στον δεύτερο τόμο θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα από το 1700 μέχρι το 1800 και στους τελευταίους δύο τόμους καλύπτεται η περίοδος από το 1800 μέχρι το 1821, περίοδος κορύφωσης των ταξιδιωτικών περιηγήσεων στην χώρα μας.
Ένα έργο σταθμός, απαραίτητο σε κάθε Έλληνα, στον καθένα που θέλει να εισδύσει τις πάμπολλες πτυχές ενός διαχρονικού ελληνισμού και ειδικά σε εκείνες τις περιόδους τις κρίσιμες για την συνέχιση της ιστορίας μας, ενώ η γλαφυρή γλώσσα του συγγραφέα καθώς και ατελείωτες αναφορές και παραπομπές σε πλείστα πεδία, καθιστούν το έργο ένα σπάνιο θησαυρό για την ελληνικότητα και τον ελληνισμό.
WILLIAM SMITH
ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΔΙΤΟΜΟ)
ΜΕΤΑ 500 ΑΡΙΣΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
Εκδόσεις ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
Το Δίτομο Λεξικό των Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων που οι εκδόσεις Ντουντούμη ξαναφέρνουν στο φως σε πιστή ανατύπωση της έκδοσης του 1890, αποτελεί έναν καθόλα πλήρη οδηγό μιας εμβριθούς παρουσίασης με σαφήνεια και εξαιρετική καθαρότητα, με λεπτομερέστατη και ουσιαστική καταγραφή άπαντων των σχετιζόμενων θεμάτων από όλο το φάσμα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.
Έχοντας την μορφή λεξικού, ανά λήμμα έχουμε μια πανοραμική κάτοψη των εξεταζόμενων θεμάτων, βαθιές αποτυπώσεις και εμβριθείς περιγραφές, εξόχως λεπτομερέστατη ανάλυση των λημμάτων και με έμφαση στις πηγές.
Η Ελληνική και Ρωμαϊκή αρχαιολογία είναι σίγουρα ένα ανεξάντλητο πεδίο μελέτης και έρευνας, οι αρχαιότητες των δύο λαών και η ύπαρξή τους και η νοηματοδότησή τους στον χρόνο, έχουν αποτυπωθεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι για την καταλυτική τους επίδραση και ιδιαίτερα των Ελλήνων που προηγούνται χρονολογικά στην σημαντική των αρχαίων μνημείων
Στους δύο τόμους του παρόντος έργου, στις 1072 σελίδες του και στο πλήθος των συνοδευόμενων εικόνων, με την πλούσια και ακριβή μελέτη στα εξεταζόμενα θέματα καθώς και με τους ενδιαφέροντες πίνακές του, όλα συγκλίνουν πως έχουμε ένα λεξικό ορόσημο για την ακρίβειά του και την μεστή του συνεισφορά στην εξέλιξη της αρχαιολογικής επιστήμης και των γνωστικών κλάδων που άπτονται αυτής.
Eusebi Ayensa Prat
ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΙΣΠΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ
Κάθε συγκριτική μελέτη αποφέρει τεράστιο γνωσιολογικό πλούτο και εμβαθύνει περαιτέρω τα υπό ανάλυσή της φαινόμενα, δημιουργώντας επιπλέον γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.
Στο βιβλίο Στις Εσχατιές της Θάλασσας του Eusebi Ayensa Prat που προσφέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Ηρόδοτος με περισσή επιμέλεια, όπως άλλωστε συνηθίζουν σε όλα τα έργα τους, έχουμε την επιτομή της συγκριτικής μελέτης πάνω σε αυθεντικό και πλούσιο λαογραφικό υλικό που αφορά την Ελλάδα και την Ισπανία.
Ο συγγραφέας με ακάματη προσήλωση στην έρευνά του, διατρέχει πλήθος κειμένων από αρχεία, εντοπίζει σπάνιο συλλεκτικό υλικό από τις λαογραφικές πηγές και των δυο λαών, με επιστημονική ακρίβεια και ζηλευτή επιμονή στα εξεταζόμενα θέματά του κατορθώνει να μας παράσχει ένα σύνολο λαογραφικής έρευνας που οπωσδήποτε αποτελεί ισχυρό εργαλείο στην περαιτέρω προώθηση των συγκριτικών σπουδών μεταξύ ελληνικής και κυπριακής από την μια πλευρά και ισπανικής και καταλανικής λαογραφίας, από την άλλη.
Η συγκριτική αυτή μελέτη παρέχει στην επιστήμη της Λαογραφίας, αλλά και στις σχετικές επιστήμες όπως την Εθνολογία, την Κοινωνική Ανθρωπολογία, αλλά και την Ιστορία, μια επιπλέον σημαντική διάσταση πάνω στις σχέσεις και τις ιστορικές τους διαδρομές των δύο λαών, ενώ αποτελεί θεμελιώδη προσέγγιση γύρω από την μνήμη και την συγκρότηση της έρευνας για την ταυτότητα των υπό εξέταση τοπικών κοινωνιών.
Δρ. ΝΤΧΑΡΑ ΜΠΧΑΤ
ΠΥΡΑΜΙΔΙΚΟ ΓΙΑΝΤΡΑ ΓΙΑ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΒΑΣΤΟΥ
Εκδόσεις ΑΙΩΝΙΟΣ ΗΝΙΟΧΟΣ
Το Βάστου είναι μία από τις πιο αρχαίες τέχνης της χωροθέτησης, της δόμησης της κατοικίας σε αρμονία με τους φυσικούς νόμους και ο πρόδρομος του Φενγκ Σούι, χώρα προέλευσής του είναι η Ινδία και εμπεριέχεται σαν διδασκαλία στις Βέδες, τμήμα της Σταπάτυα Βέντα που είναι μέρος της Ατχάρβα Βέντα.
Στον εξαιρετικά κατατοπιστικό οδηγό εφαρμογών των αρχών του Βάστου και του Φενγκ Σούι, στο βιβλίο Πυραμιδικό Γιάντρα για Φενγκ Σούι και Βάστου, μαθαίνουμε επίσης και τον τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πυραμιδική ενέργεια με το εξαιρετικό εργαλείο των Γιάντρα, και συγκεκριμένα τα πυραμιδικά γιάντρας.
Το βιβλίο μάς εισάγει ανά σελίδα με λεπτομερή και αναλυτικό τρόπο σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο όπου μπορούμε να εφελκύσουμε τεράστια ποσά ενέργειας για να βελτιώσουμε τους τομείς της ζωής που επιθυμούμε, συμβάλλει με την πλούσια εικονογράφησή του και την σαφήνειά του στην σύνδεσή μας με την αρχαία σοφία, στην επαφή μας με την συμπαντική ενέργεια και στους τρόπους χειρισμούς της.
Μαθαίνουμε για τις πυραμίδες και τις ενέργειές τους, τα σχήματα και τα σύμβολα και το πως αλληλοεπιδρούν με την καθημερινότητά μας, τα γιάντρας και τρόπους δημιουργίας τους, τα τσάκρας και την αφύπνισή τους, ενώ το βιβλίο αποτελεί και πλήρες εγχειρίδιο για το Βάστου, το Φενγκ Σούι και το ΠυραΒάστου.
Σπύρος Κασελίμης
Αρβανίτες
Μύθοι και πραγματικότητα
Εκδόσεις Μπατσιούλας
Να ρίξει άπλετο φως σε όλη την διαδρομή της σε κάθε εποχή, σε μια εν πολλοίς παρεξηγήσιμη φυλή, τους Αρβανίτες, επιθυμεί με αυτό του το βιβλίο ο Σπύρος Κασελίμης, Υποστράτηγος έ.α.
Ξεκινώντας από το Άρβανο της Ηπείρου και φθάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο αλλά και την Ιταλία, οι Αρβανίτες ήταν παρόντες σε κάθε μεγάλο σταθμό της ελληνικής ιστορίας, διαδραματίζοντας κάθε φορά και έναν σημαντικό ρόλο, όπως η ιστορία έχει αποδείξει. Για τον συγγραφέα, γνώστη και εξαιρετικό μελετητή του θέματος που δεν φείδεται πηγών και αλλεπάλληλων ερευνών μέχρι την διατύπωση των συμπερασμάτων του, οι Αρβανίτες υπήρξαν θύματα ουκ ολίγες φορές μιας ανθελληνικής προπαγάνδας, ενώ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί και ως όχημα εναντίον των ελληνικών συμφερόντων και κεκτημένων.
Την ιστορική αυτή καταγραφή που πολλές πτυχές της δεν έχουν έρθει όπως πρέπει στο φως, θέλει να καταδείξει ο συγγραφέας, επιτελώντας τον επιστημονικό του ρόλο με απόλυτα συστηματικό τρόπο, κατά την εκδίπλωση της ιστορικής τους διαδρομής, αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον συγκεκριμένο λαό τόσο ιδιαίτερο αλλά και τόσο στενά συνδεδεμένο με τις τύχες της Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ως προς τα πορίσματά του βιβλίο, που η ανάγνωσή του μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στο σήμερα, παραμερίζοντας πολλά και διαχρονικά πέπλα της άγνοιας και της προκατάληψης που πολλές φορές δεν μας άφηναν να οδηγηθούμε μπροστά.
Η εξιστόρηση των γεγονότων στο βιβλίο για την πρόσληψη της ταυτότητας των Αρβανιτών μπορεί να μας ωθήσει σε μια πιο ευρεία εικόνα της ελληνικής ιστορίας, για να μπορέσουμε έτσι να προσδιορίσουμε και το ιστορικό μας μέλλον με πυρήνα την σύνολη γνώση της εθνοτικής μας ταυτότητας.
ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΥΡΙΚΟΙ – Α΄ ΧΟΡΙΚΟΛΥΡΙΚΟΙ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΥΡΙΚΟΙ – Β΄ ΜΕΛΙΚΟΙ
Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΟΝΙΚΗ ΜΟΝΩΔΙΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ
Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Οι δύο παρόντες τόμοι της σειράς των εκδόσεων Άγρα “Αρχαίοι Λυρικοί” μας συστήνουν μια μεστή πρόταση ουσιαστικής γνωριμίας με την αρχαία μας λυρική ποίηση, εδώ με δύο από τα είδη αυτής, τους Χορικολυρικούς και τους Μελικούς ποιητές.
Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο αυτών ποιητικών ειδών είναι πως και οι δύο τραγουδιούνται με την συνοδεία μουσικού οργάνου και η βασική διαφορά τους είναι πως η μελική είναι ποίηση που την μελωδεί ένας μόνο, πρόκειται δηλαδή για μονωδία, ενώ η χορική όπως φανερώνει και το όνομά της, τραγουδιέται και εκτελείται ρυθμικά από μια ανεπτυγμένη για αυτό τον σκοπό ομάδα χορού.
Κοινό τους γνώρισμα πάντως είναι η μελωδία, η ποίηση που τραγουδιέται με την συνοδεία λύρας, απ΄ όπου και το όνομα λυρική.
Στον τόμο των Χορικολυρικών θα γνωρίσουμε τους αρχαίους μουσικούς εκκινώντας από την μυθολογούμενη κοιτίδα τους, θα μάθουμε το έργο ποιητών όπως του Εύμηλου, του Τέρπανδρου, του Τύννιχου, του Απολλόδωρου, του Μελανιππίδη, του Πρατίνα, θα εντρυφήσουμε στην ποίηση του Αλκμάνος, του Στησίχορου, του Ίβυκου, του Σιμωνίδη του Κείου, και άλλων σημαντικών ή ελάσσονων ποιητών που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο είδος, της Χορικολυρικής ποίησης και των διαφόρων εκδοχών της.
Στον τόμο των Μελικών θα μας παρασύρει η ποιητική μανία του Αλκαίου, της Σαπφούς, του Ανακρέοντα, αλλά θα συνδιαλλαγούμε και με το πνεύμα σημαντικών ποιητριών όπως της Κόριννας, της Τελέσιλλας, της Πράξιλλας, της Ήριννας, της Ανύτης, ενώ σημαντικό για το εν λόγω θέμα είναι και το κεφάλαιο για τα Λυρικά αδέσποτα.
STEPHEN G. CECCHETTI – KERMIT L. SCHOENHOLTZ
Χρήμα – Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικές ΑΓΟΡΈς
Γενική Επιμέλεια – Πρόλογος
Κωνσταντίνα Ι. Κοτταρίδη
Επιμέρους Επιμέλεια Ενοτήτων
Σταύρος Α. Ντεγιαννάκης
Γρηγόριος Δ. Σιουρούνης
Χρήστος Φλώρος
Απόστολος Γ. Χριστόπουλος
Εκδόσεις Π. Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ – BROKEN HILL
Δεν χωρά αμφιβολία πως το Χρήμα, τα προϊόντα του, οι διαδρομές του και τα ποικιλώνυμα ιδρύματά του όπως οι Τράπεζες αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην ζωή όλων μας, επηρεάζοντας με χίλους τρόπους την καθημερινότητά μας αλλά και το μέλλον μας.
Σε κάθε κοινωνία, σε κάθε εποχή, οι αγορές και το χρήμα ποτέ δεν ήταν κάτι στατικό, αλλά ένα εν εξελίσσει δυναμικό σύστημα που οι συγκυρίες, οι σκοπιμότητες, οι μεθοδεύσεις και οι πολιτικές είχαν την δική τους βαρύνουσα σημασία στην τελική πρόσληψή του από την κοινωνία και τους πολίτες της.
Η έκδοση του παρόντος πολυσέλιδου και λίαν ευκολοανάγνωστου τόμου Χρήμα, Τράπεζες και Χρηματοπιστωτικές Αγορές αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, ρίχνοντας μέσα από τις ακριβέστατες και μεθοδικές αναλύσεις του άπλετο φως στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον της οικονομίας και των πολύπλοκων μηχανισμών της, δια μέσου των οποίων βρίσκεται συνδεδεμένη η παγκόσμια οικονομία, οι τάσεις της και οι αγορές της. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περαιτέρω την λειτουργία του χρήματος, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τους τρόπους που αυτά επηρεάζουν και διαμορφώνουν την οικονομική άνθιση μιας κοινωνίας.
Αυτό που ξεχωρίζει το εν λόγω βιβλίο είναι πως πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στην ανάλυση του σύγχρονου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους τα χρηματοοικονομικά εργαλεία επηρεάζουν τις διάφορες και ποικίλες πτυχές των οικονομικών μας δραστηριοτήτων.
ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΑ
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ
Δημήτρης Αλεξόπουλος
Εκδόσεις πεδίο
Η Ψυχομετρία, ένας καθόλα ενδιαφέρων επιστημονικός τομέας γνώσης αποτελεί κλάδο της ψυχολογίας και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως κύριο αντικείμενο έχει την μέτρηση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου, αυτό ασφαλώς διευρύνεται πολύ παραπέρα από μια απλή ποσοτική διαβάθμιση στις αντίστοιχες ταξινομητικές κατηγορίες όπως αυτές διαμορφώνονται από τις εν λόγω μετρήσεις.
Στο βιβλίο Ψυχομετρία του Δημήτρη Αλεξόπουλου το οποίο έρχεται να συμβάλλει καίρια στην κάλυψη του βιβλιογραφικού κενού για την συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο στην χώρα μας, δίνεται μια ουσιαστική και απολύτως κατατοπιστική προσέγγιση της ψυχομετρίας, ο συγγραφέας αναλύει διεξοδικά και με πλήρη επιστημονική επάρκεια όλα τα θέματα που απαρτίζουν και σχετίζονται με τις ψυχομετρικές μεθόδους ενώ αποτελεί και ένα ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη περαιτέρω αυτού του γνωσιακού δρόμου.
Διαφωτίζει μέσω μιας ιστορικής επισκόπησης της ψυχομετρίας τους βασικούς σταθμούς του κλάδου σε παράλληλη σχέση με τις διάφορες θεωρίες του, τα στατιστικά ευρήματα που έδωσαν την κύρια ώθηση στην εξέλιξη της ψυχομετρίας όπως και την κατασκευή των τεστ κυρίως νοημοσύνης και προσωπικότητας που αποτελούν βασικούς δομικούς λίθους του επιστημονικού αυτού οικοδομήματος.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο μέρος αναλύεται η θεωρία του κλάδου και ο σχεδιασμός των τεστ, ενώ το δεύτερο μέρος εστιάζει πιο πολύ στην έρευνα διερευνώντας τις γενικές αρχές της ψυχομετρίας, την αξιοπιστία, την εγκυρότητα, τους τυπικούς βαθμούς και την στάθμιση κλιμάκων, όπως και στα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που ανακύπτουν. Τέλος ο τόμος κλείνει με το απαραίτητο για τον απαιτητικό αναγνώστη αλλά και επιστήμονα του κλάδου, λεξιλόγιο των αγγλικών όρων της ψυχομετρίας.
Dr. Ernest Lawrence Rossi
ΨΥΧΟΒΙΟΛΟΓΟΣ
Το 20-λεπτο Διάλειμμα
Η νέα επιστήμη των Δίωρων Βιολογικών Ρυθμών
και ο ρόλος τους στην Ψυχο-Σωματική μας Υγεία
Παρέμβαση για την Ανάγκη Αλλαγής στον τρόπο Ζωής, Εργασίας και Ψυχαγωγίας
σε Προσωπικό και Κοινωνικό Επίπεδο.
με τη συνεργασία του David Nimmons
Εκδόσεις Θυμάρι
Στον σημερινό αγχώδη και απαιτητικό τρόπο ζωής με μια πολλές φορές ασφυκτική από άποψη υποχρεώσεων καθημερινότητα, το να βρίσκουμε τρόπους θεμελιωμένους σε επιστημονικά πορίσματα και απόλυτα λειτουργικούς που καταφέρνουν να μας επανασυνδέουν με την ολότητα νου-σώματος, επαναφορτίζοντας μας ενεργειακά, είναι όχι μόνο ικανοποιητικό, αλλά και απαραίτητο.
Για το εν λόγω ζήτημα - της βαθιάς και ουσιαστικής ενότητας του ψυχοσωματικού μας οργανισμού - έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν γραφεί πολλά βιβλία, λίγα όμως καταφέρνουν να μας κατευθύνουν με αμεσότητα και ευθύτητα στον συγκεκριμένο στόχο.
Το βιβλίο του Δόκτορα της Ψυχοβιολογίας Ernest Lawrence Rossi αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για να μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε με την ολιστική προσέγγιση της ζωής. Ο συγγραφέας για να φτάσει στην δική του πρόταση και να αναπτύξει περαιτέρω τις δικές του επιστημονικές θέσεις, καταγίνεται χωρίς φειδώ με διεξοδική έρευνα για να μας γνωρίσει τα πορίσματα επιστημών που γειτνιάζουν με το θέμα του όπως την γενετική, την ανοσολογία, την χρονοβιολογία, και άλλων κορυφαίων γνωστικών πεδίων.
Μελετώντας και ερευνώντας τους κύκλους αυτορρύθμισης Νου και Σώματος όπως και τους Υπο-ημερήσιους ρυθμούς, μας συστήνει ένα τρόπο βίωσης της ευεξίας που μπορούμε να τον ακολουθήσουμε και να βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι αποκτώντας βασικά ψυχικά και σωματικά οφέλη.
MICHAEL VON ALBRECHT
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
από τον Ανδρόνικο ως τον Βοήθιο
και η σημασία της για τα νεότερα χρόνια
Επιστημονική επιμέλεια Δ.Ζ. Νικήτας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ένα εξαίρετο επιστημονικό πόνημα και έναν θεμελιακό λίθο στην κατανόησή μας για την ρωμαϊκή λογοτεχνία αποτελεί το παρόν βιβλίο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, εκδόσεων που μας καταθέτουν βιβλία από τον ανεξάντλητο πολιτιστικό θησαυρό της οικουμένης και φωτίζουν πλέρια και σε όλη του την έκταση τον γνωσιακό ορίζοντα του ανθρώπου.
Η ιστορία της ρωμαϊκής λογοτεχνίας που πραγματεύεται τον εν λόγω βιβλίο έχει ένα ιδιαίτερο βάρος για τον Έλληνα αναγνώστη και λάτρη της ελληνικής γραμματείας αφού μέσω των Ρωμαίων πέρασε σχεδόν σύμπασα η ελληνική τέχνη επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως και την λογοτεχνία τους.
Στην συγκεκριμένη μελέτη στην οποία παρελαύνει στο σύνολό της η ρωμαϊκή λογοτεχνία, η ανάλυση εκάστου συγγραφέα και των έργων του γίνεται με ένα πολύτροπο διερευνητικό τρόπο όπου ο συγγραφέας εξετάζει παράλληλα ιστορικά στοιχεία, λογοτεχνικές επιρροές, το ιδεολογικό κλίμα εκάστης εποχής και τις αντίστοιχες επιδράσεις, ενώ δίδεται κάτω από αναλυτικό πρίσμα και η εξέταση της γλώσσας και του ύφους εκάστου έργου, ενώ δεν λείπουν τα βιογραφικά στοιχεία των λογοτεχνών με τα ευρύτερα κοινωνικό-πολιτικά στοιχεία τους.
Γνωρίστε στο σύνολό της την ρωμαϊκή λογοτεχνία από τις πρώτες της γραμμές με τον Ανδρόνικο ο οποίος το 240 π.Χ. παρουσιάζει στο ρωμαϊκό κοινό την πρώτη θεατρική παράσταση μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ. και τον Βοήθιο ο οποίος πέθανε (εκτελέστηκε) το 524 μ.Χ.
Ενδιάμεσα, γνωρίστε μεγάλες και μικρότερης σημασίας μορφές της ρωμαϊκής λογοτεχνίας και απολαύστε την έξοχη αυτή διαδρομή με όλους τους σημαντικούς και ενδιαφέροντες σταθμούς της.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΧΟΥΣΕΡΛ
ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΥΝΩΝ ΩΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: ΑΠΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ, A PRIORI
Εκδόσεις νήσος
Η φαινομενολογία υπήρξε μία εκ των βασικότερων θεμελιακών οδών της φιλοσοφίας όπως την διάνοιξε με την κεφαλαιώδους σημασίας φιλοσοφικό του Λόγο ο Έντμουντ Χούσερλ, κύριος εισηγητής του φιλοσοφικού αυτού ρεύματος.
Το συγκεκριμένο βιβλίο που εξέδωσαν οι εκδόσεις νήσος για την φαινομενολογία είναι γραμμένο από δύο Έλληνες συγγραφείς, εξαιρετικούς γνώστες του εν λόγω φιλοσοφικού δρόμου, έχοντας και οι δύο εντρυφήσει και ασχοληθεί εκ βάθους και επί μακρόν με την φαινομενολογία και την φιλοσοφική της οπτική.
Στην παρούσα Εισαγωγή στην Φαινομενολογία, οι συγγραφείς αναλύουν διεξοδικά την ιστορική της διάσταση, επικεντρώνονται στην ουσία της φιλοσοφίας αυτής, δίνοντας μας με απόλυτα κατανοητό τρόπο την επιτομή της, διερευνούν ανάμεσα στα ποικίλα φιλοσοφικά ρεύματα τα φαινομενολογικά πρότυπα που ώθησαν στην ανάπτυξή της, εμβαθύνουν στα κείμενα του φαινομενολογικού ύφους με προεξέχοντα τον Χούσερλ κάνοντάς μας κοινωνούς αυτής της συμπυκνωμένης ως προς την αλήθειά της φιλοσοφικής προσέγγισης.
Αποβλεπτικότητα και αποβλεπτικά ενεργήματα, αντίληψη και φαντασία, γλωσσική επικράτεια της συνείδησης και η γλωσσική απόβλεψη, ανάλυση της βασικής φαινομενολογικής θεωρίας των Λογικών Ερευνών, τα είδη και η ουσιακή θέαση, η φαινομενολογική θεωρία για τις a priori αλήθειες και πολλά ακόμη ουσιαστικά θέματα της φαινομενολογίας και της φαινόμενο-λογικής επικράτειάς της θα γνωρίσουμε μέσα από το εξαιρετικό αυτό πόνημα ανυψώνοντας έτσι τον γνωσιακό μας πήχη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ
Εκδόσεις ΔΙΟΝ
Στον πείσμονα αγώνα πολλών ξένων και εγχώριων συγγραφέων και επιστημών, πολιτικών και ιστορικών οι οποίοι μετά μανίας θέλουν να μειώσουν την σημασία της Ελλάδας, θέλουν να την φέρουν στην προκρούστεια αντίληψή τους συρρικνώνοντας την ιστορική της διαδρομή, φαλκιδεύοντας την πρωτογένειά της στην γλώσσα και στην επιστήμη, λοιδορώντας την μυθολογίας της, αφανίζοντας την επιρροή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, βιβλία σαν και αυτό του Γεράσιμου Καλογεράκη είναι για τον σημερινό Έλληνα αναγνώστη όχι μόνο αναγκαία αλλά και απαραίτητα.
«Η αληθινή ιστορία των Ελλάνιων και Ελλήνων» δεν χαρίζεται στα ακλόνητα πορίσματά της, δεν υποκύπτει κατά την διατύπωση των αληθειών της σε εξωραϊσμένες γενικότητες για να γίνει αρεστή και προπάντων κατοχυρώνει με ατράνταχτα επιχειρήματα τα συμπεράσματά της, επιχειρήματα που αναδύονται ως άνθος γνωστικός μέσα από τις πάμπολλες πηγές της αρχαιοελληνικής γραμματείας μας.
Από τις απαρχές της προϊστορίας μας και τις πρώτες μυθοκίνητες ιστορικές μας διαδρομές μέχρι τον σημερινό αφελληνισμό που οργιάζει σε τομείς όπως της πολιτικής αλλά και αλλού, ο συγγραφέας προχωρά σε ένα προσκλητήριο επανελληνίσεως, μας συστήνει την αληθινή ελληνική γραμμή και μας προσφέρει το υπέρτατο όπλο για να συντρίψουμε και την σημερινή τυραννία που επιβουλεύεται το ελληνικό φως, το όπλο της γνώσης, αυτή την γνώση που έπλαθε διαχρονικά τους Έλληνες ήρωες και έντυνε την χώρα μας με την θεϊκή πνοή της.
Ξεκινώντας από την παραχάραξη της Ελληνικής Ιστορίας συνεχίζει με τα γνωστά και άγνωστα αρχαία μας έπη, μας συστήνει στις αξιομνημόνευτες αρχαίες γνώσεις των προγόνων μας, μαθαίνουμε για την αληθινή Αργοναυτική Εκστρατεία, για τους ήρωες μας, για τους πρωταγωνιστές των Ομηρικών επών, για να καταλήξει στην σημερινή σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων με τις μελανές σελίδες της εξαιτίας των εξωνημένων ηγεσιών της.
Πρόκειται για ένα βιβλίο φάρο ελληνισμού μέσα στα σκοτάδια της σημερινής βαρβαρότητας.
Peter Barry
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ
Μια εισαγωγή στη λογοτεχνική και πολιτιστική θεωρία
Εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ
Το πεδίο της λογοτεχνικής θεωρίας με τις δαιδαλώδεις διαδρομές που έχει διαχρονικά ακολουθήσει και ο τρόπος πρόσληψης των καλλιτεχνημάτων από τα διάφορα θεωρητικά ερμηνευτικά εργαλεία, συνιστά μια πρώτης τάξεως ενασχόληση, για αυτόν που θέλει να εντρυφήσει στην λογοτεχνία και όχι μόνο να την χρησιμοποιήσει για την αισθητική του τέρψη.
Έτσι, η ζύμωση με τις εκάστοτε θεωρίες και η άμεση γνωριμία μαζί τους, μέσα από την παράθεση των πορισμάτων τους, αποκαλύπτει το έργο τέχνης σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, επιφέροντας με την εκάστοτε ερμηνευτική προσέγγιση ακόμα μεγαλύτερη κατανόηση των κειμένων της λογοτεχνίας και των παρα-κείμενων αναγνώσεών της.
Το βιβλίο Γνωριμία με την Θεωρία σκοπεύει να αποτελέσει έναν βασικό οδηγό στην επαφή μας με τις θεωρητικές σχολές και τρόπους σκέψης αυτών, στοχεύοντας παράλληλα να καλύψει και ένα βασικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, ως ένα εισαγωγικό διδακτικό εγχειρίδιο για σπουδαστές και φοιτητές, αλλά και για τον καθένα που θέλει μια ευσύνοπτη και ουσιαστική προσέγγιση στην μελέτη για την λογοτεχνική και πολιτισμική θεωρία και στην ανάδυση όλων των επιμέρους τάσεων τους.
Διερχόμενοι των ποικίλλων μονοπατιών της θεωρίας θα γνωρίσουμε την ιστορία των Αγγλικών σπουδών, την θεωρία του φιλελευθέρου ανθρωπισμού, θα μάθουμε για τον δομισμό και το ευρύ του κριτικό πνεύμα, για τον μεταδομισμό και την αποδόμηση του κειμένου, τον μοντερνισμό, την ψυχαναλυτική κριτική, την φεμινιστική κριτική, τον νέο ιστορικισμό και πολιτισμικό υλισμό. Θα ανιχνεύσουμε την υφολογία, την αφηγηματολογία, θα μάθουμε για την θεωρία μετά την θεωρία και πολλά άλλα λίαν ενδιαφέροντα θέματα θεωρίας του λογοτεχνικού και του πολιτισμικού έργου.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Σεμινάριο 44
Ηρόδοτος Ο πατέρας της Ιστορίας
Επιμέλεια: Αντώνης Ν. Μαστραπάς
Μανώλης Μ. Σπεργιούλης
Εκδόσεις ΚΟΡΑΛΛΙ
Ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας, είναι αυτός που θεμελίωσε τον ιστορικό λόγο και πρώτος μας έδειξε την ελληνική συνέχεια μέσα από την καταγραφή των γεγονότων του. Βαθύς γνώστης και συνάμα μύστης του ελληνικού Λόγου, άξιος συνεχιστής του Ομήρου ως προς την ευρεία οπτική στο ελληνικό γίγνεσθαι, έχει πρωταγωνιστήσει στην συμβολή για την πρόσληψη και συγκρότηση της εθνικής μας ταυτότητας.
Το βιβλίο Ηρόδοτος Ο πατέρας της Ιστορίας είναι η έντυπη απόδοση των πρακτικών του 44ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα τον Νοέμβριο του 2017. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Ηρόδοτο, το έργο του και την σημασία του μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις με πάνω από πενήντα εισηγητές, φιλόλογοι και άλλοι επιστήμονες του χώρου.
Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό το 484 π.Χ. και ανάμεσα στα έτη 460 -444 π.Χ. ταξίδεψε σχεδόν σε όλες τις γνωστές περιοχές του αρχαίου κόσμου: Ελλάδα, νότια Ιταλία και Σικελία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Σκυθία, Κύπρο, Φοινίκη, Βαβυλώνα, στην Αίγυπτο ως την Ελεφαντίνη, Κυρήνη, στο περσικό κράτος ως τα Σούσα. Αμέσως μετά συμμετείχε στην ίδρυση της πανελλήνιας αποικίας των Θουρίων, στην Κάτω Ιταλία, η ίδρυση των οποίων υπήρξε πρωτοβουλία του Περικλή.
Το ιστορικό του έργο, διαιρεμένο από τους Αλεξανδρινούς φιλολόγους σε εννέα βιβλία, ο ίδιος το χαρακτήρισε «ιστορίης απόδειξις», είναι μια αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της αναζήτησης που ο ίδιος πραγματοποίησε.
Τα εξόχως ενδιαφέροντα θέματα και ζητήματα που αναλύονται στο βιβλίο θα μας γνωρίσουν τον Ηρόδοτο και το μέσα από πολλές και διαφορετικές εκδοχές του έργου του, θέματα όπως Ψηφίδες από το μωσαϊκό των Ιστοριών: η ναυμαχία της Σαλαμίνας, Το ὑπόδημα του Ιστιαίου: προσωπικά κίνητρα και ευρύτερο πολιτικό υπόβαθρο στην ηροδότεια προσέγγιση της Ιωνικής επανάστασης, Ηρόδοτος και Κύπρος: Μια προσπάθεια κριτικής προσέγγισης της πολιτικής σκέψης του ιστορικού και του απόηχού της στην πολιτική ιστορία της Κύπρου και στη μετέπειτα ιστοριογραφία, Ηρόδοτος και Παλατινή Ανθολογία. Έμμετρα κείμενα – παρεμβολές στην ηροδότεια ιστορία, Ηρόδοτος και ποίηση, Η αιτιολογία του πολέμου ως επιστημονικό και μεθοδολογικό εργαλείο στον Ηρόδοτο (1.1-6) και τον Θουκυδίδη (1.23.6): μια παράλληλη ανάγνωση και πολλά άλλα…
Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Μανωλόπουλος Δημήτρης
Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μπιτζένης Αριστείδης
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Εκδόσεις UNIBOOKS
Βασικός θεσμικός παράγοντας για πλείστες εξελίξεις που επισυμβαίνουν στην εποχή μας και στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι η διεθνής επιχείρηση, η κυρίαρχη οικονομική οντότητα που διαμορφώνει τάσεις και προτιμήσεις στο σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης.
Στο βιβλίο Η Διεθνοποιημένη επιχείρηση τον 21ο αιώνα Περιβάλλον και Προκλήσεις επιχειρείται μια βαθιά μελέτη και έρευνα μέσα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία όλων εκείνων των τρόπων που ρυθμίζουν και διαμορφώνουν το πλαίσιο για την ανάπτυξη και την λειτουργία της σημερινής απαιτητικής διεθνοποιημένης επιχείρησης.
Οι συγγραφείς του βιβλίου επιχειρούν μια βαθιά ανάλυση του φαινομένου Διεθνοποιημένη Επιχείρηση εξετάζοντας διεξοδικά το θέμα τους και λαμβάνοντας υπόψη κάθε στοιχείο που συνδέεται με το αρκετά πολύπλοκο αυτό ζήτημα καταθέτοντας μια πλήρη και ουσιαστική έρευνα, που πέραν του ενασχολούμενου ως ειδικός με το ζήτημα, μπορεί να την απολαύσει κάθε αναγνώστης που θέλει να γνωρίζει τα επισυμβαίνοντα στο παγκόσμιο χωριό.
Με άξονα την βασική θεωρία της επιστήμης της διοίκησης των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομικής επιστήμης η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε πέντε ενότητες.
Στην πρώτη περιγράφεται σε όλη του την έκταση το πλαίσιο πάνω στο οποίο διαμορφώνεται η σύγχρονη διεθνοποιημένη επιχείρηση όπως και οι προκλήσεις της εποχής, στη δεύτερη ενότητα αναλύονται και αξιολογούνται οι θεωρίες με την μεγαλύτερη επίδραση επάνω στην διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα και το διεθνές εμπόριο, στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται οι κύριες διαστάσεις του πολιτισμικού, οικονομικού, πολιτικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά τους, στην τέταρτη ενότητα εστιάζονται στο εσωτερικό περιβάλλον της διεθνούς εταιρείας, τις στρατηγικές προκλήσεις που ανακύπτουν, τον ρόλο των θυγατρικών, τα συστήματα οργάνωσης και ελέγχου που χρησιμοποιούνται και ανιχνεύονται τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα δραστηριοποίησης στις παγκόσμιες αγορές. Τέλος, στην πέμπτη ενότητα παρουσιάζεται και αξιολογείται η κατάσταση που αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά και υπάρχει πλήρης έκθεση και αναφορά στην διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ένα βιβλίο χρήσιμο για τον καθένα που θέλει να γνωρίζει μια βασική και καθοριστική πτυχή του σύγχρονου κόσμου, αυτή του διεθνοποιημένου επιχειρείν και των ποικίλλων μορφών και τάσεων που ακολουθεί.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
ΗΣΥΧΙΟΣ
ΛΕΞΙΚΟΝ
Συναγωγή πασών λέξεων και στοιχείων (5 τόμοι)
ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, Εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος
Μοναδικής σημασίας και εξαίρετης συμβολής στα ελληνικά γράμματα είναι το εμβληματικό λεξικό του Ησύχιου που οι εκδόσεις Κάκτος δίδουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, συνεπείς στην συγκομιδή των έργων από τον αρίφνητο αρχαιοελληνικό πακτωλό των γραμμάτων.
Κάθε βιβλίο που αναβλύζει μέσα από τα πηγαία ύδατα της ελληνικής γνώσης, που ανθολογείται από το περικαλλές βλάστημα της ελληνικής γραμματείας και έρχεται με το σημαίνον φως του, στο σήμερα, αποτελεί εκ φύσεως ένα κόσμημα για το παρόν, είναι ένας ατίμητος θησαυρός που συμβάλλει στην πνευματική και ηθική εξύψωση των σημερινών Ελλήνων.
Σε αυτό συντελεί και το Λεξικό του Ησύχιου, ένα λεξικό για κάθε ανήσυχο εραστή της γνώσης, για κάθε πνευματικό οδοιπόρο, για τον ερευνητή και τον αναζητητή, για τον καθένα που επιθυμεί να αποτινάξει το πέπλο της βαρβαρότητας που το σήμερα επιβάλλει μετά επιτάσεως στον κόσμο.
Το Λεξικό του αποτελεί για κάθε ενδιαφερόμενο μια ουσιαστική επιτομή γνώσης, πρόκειται για ένα αξεπέραστο εργαλείο αναδίφησης του γλωσσολογικού μας πλούτου που μέσω των εκατοντάδων λημμάτων του επισκοπείται το σύνολο της αρχαίας γραμματείας, ένας μοναδικός θησαυρός γνώσης και αξεπέραστου γνωστικού μεγαλείου.
Από την μια έχει την μορφή ενός κοινού λεξικού με την απαραίτητη αλφαβητική αρίθμηση των λημμάτων, ενώ από την άλλη - λόγω της πληθώρας των θεμάτων που παρουσιάζει -, λειτουργεί και ως μία αυτόνομη εγκυκλοπαίδεια με έναν θησαυρό γνώσεων που αγγίζει όλες σχεδόν τις περιοχές του επιστητού.
Το Λεξικό του Ησύχιου έχει καταχωρηθεί στην χορεία των ελληνικών γραμμάτων ως ένα από τα αρτιότερα και ογκωδέστερα λεξικά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Μας παρέχει με την εξαιρετική του προσέγγιση ανά λήμμα, μία μοναδική οδό γνωριμίας με την γλώσσα μας και μια βαθιά και ουσιαστική κατανόηση του λεξικολογικού μας θησαυρού.
Δημητρίου Ε. Ευαγγελίδη
Η καταγωγή των Αλβανών και οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες
Συμβολή στο ζήτημα της εθνογένεσης του αλβανικού λαού
Εκδόσεις Ινφογνώμων
Η παρούσα εθνολογική προσέγγιση των Αλβανών από τον Δημήτρη Ευαγγελίδη, έρχεται να ξεσκεπάσει πολλές προκαταλήψεις, να σηκώσει το πέπλο της σύγχυσης γύρω από τα εθνοκεντρικά ζητήματα των γειτονικών μας λαών και κυρίως των Αλβανών όπου και εξετάζονται και να μας παρουσιάσει με σαφή επιστημονικό λόγο και οξεία κριτική τα πορίσματά του για την καταγωγή των Αλβανών και την ιστορική γέννηση των Αρβανιτών και την συνέχειά τους.
Ξεκινώντας από την προϊστορία της Χερσονήσου του Αίμου αναλύοντας διεξοδικά και κάτω από το πρίσμα των σημερινών πορισμάτων των σχετικών επιστημών, αναφέρεται στην Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή και στα όσα σημαντικά επιφέρουν οι εξελίξεις γύρω από αυτή την περίοδο στην βαλκανική. Μελετά τα ελληνικά φύλλα ανά περίοδο καθώς και την εμφάνιση των Αλβανών αναφερόμενος στους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας τους.
Αναλύει το θέμα του μέσα από την έρευνα της γλωσσολογικής διάστασης, παρουσιάζει όλες τις ιστορικές υποθέσεις για την καταγωγή του αλβανικού λαού, αναφέρεται στους εθνικούς μύθους μέσα από το πλούσιο υλικό της πολιτικής, αλλά και της επιστήμης όπως η αρχαιολογία, ενώ σημαντικό μέρος του βιβλίου καταλαμβάνει η διεξοδική του παρουσίαση για τους Αρβανίτες και την παρουσία τους στον ελλαδικό χώρο.
Το βιβλίο πλαισιώνουν, κάνοντάς απολαυστικότερη την μελέτη του, μεγάλος όγκος χαρτών και εικόνων, και πλήρες θεματικό ευρετήριο για τον επίμονο αναγνώστη που θέλει να εισδύσει περαιτέρω στο θέμα και όχι μόνο να το προσεγγίσει επιφανειακά.
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ
ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ
Η γαστρονομία αποτελεί πάντοτε έναν βασικό φορέα πολιτισμού, αλλά και μια εκ των κυριότερων οδών για την απόλαυση και την ψυχαγωγία του ανθρώπου, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση της γεύσης του για να εισέλθει έτσι στον χώρου του νόστου, να μπορεί να απολαύσει το νόστιμο και το ηδυπαθές.
Στο βιβλίο Η Τέχνη της Γεύσης του Ιωάννη Φραγκάκη, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει χωρίς να κατέχει απαραιτήτως πρότερες γνώσεις σχετικές με την γαστρονομία και τις τεχνικές της, την βασική φιλοσοφία αυτής της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης, να γνωρίσει όλα εκείνα που κάνουν την εν λόγω τέχνη τόσο οικεία, αλλά και τόσο πολύτιμη.
Ο συγγραφέας ξεκινά από την ιστορική καταγραφή όπως αυτή όρισε την εξέλιξή της μέσα στους αιώνες, μας συστήνει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μαγειρικής τέχνης, περνάει μετά στην επαγγελματική κουζίνα και στα στοιχεία εκείνα που την απαρτίζουν, στα καθήκοντα του μάγειρα, στις διάφορες ειδικότητες, ενώ δεν παραλείπει να μας παρουσιάσει και ένα βασικό λεξικό μαγειρικών όρων.
Μας γνωρίζει τους κύριους τρόπους παρασκευής των φαγητών, μας μαθαίνει τρόπους ψησίματος, γνωρίζουμε τον κόσμο των μπαχαρικών, των βοτάνων και των αρωματικών φυτών, ενώ γνωρίζουμε τα πάντα για τις σούπες, τα αυγά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τις σαλάτες, το ρύζι, τα κρέατα, τα ψάρια τα κυνήγια, καθώς και πλείστα άλλα ανάλογα θεματικά αντικείμενα σχετικά με την τέχνη της γεύσης και την γεύση της μαγειρικής τέχνης.
Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture)
Σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας
Rosemary Morrow
Εκδόσεις i write.gr publications
Σε έναν κόσμο ο οποίος έχει αστικοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του και οι άνθρωποι στις πόλεις βρίσκονται αποκομμένοι από την πρωταρχική πηγή όπως αυτή ορίζεται από την ζωοδότρα φύση, εκδόσεις βιβλίων σαν κι αυτή είναι όχι μόνο αξιέπαινες αλλά και απαραίτητες.
Το βιβλίο Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture), Σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας, που μετέφρασε έξοχα στην ελληνική γλώσσα η Τίνα Λυμπέρη, ούσα και η ίδια πρωταγωνίστρια σε αυτόν τον αυθεντικό τρόπο ζωής με ουσιώδεις και ζωτικούς δεσμούς με την φύση, αποτελεί έναν πλήρη οδηγό εκμάθησης αυτού που ονομάστηκε περμακουλτούρα αλλά πάει και πολύ πιο πέρα από αυτό, επιδιώκοντας να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της οικοδόμησης μιας νέας ζωής, βασισμένη στις αλήθειας, τις αξίες, την ηθική και το όραμα αυτού του ολιστικού μοντέλου συμβίωσης με το περιβάλλον μας.
Στην ουσία ην λέξη permaculture αποτελεί σύνθεση των λέξεων permanent agriculture και permanent culture ενώ η μεταφράστρια τον αποδίδει χρησιμοποιώντας τον ελληνικό όρο αεικαλλιέργεια ο οποίος προέρχεται από τις λέξεις αειφόρος + καλλιέργεια αλλά επίσης χρησιμοποιούνται και οι όροι Συνεχής Καλλιέργεια, Διαρκής Καλλιέργεια, Μόνιμη Καλλιέργεια.
Είτε ζούμε στην πόλη, είτε στην επαρχία ο οδηγός περμακουλτούρας είναι ο απαραίτητος δρόμος μιας νέας δεοντολογίας που βασίζεται στο τρίπτυχο Φροντίδα για τους ανθρώπους, Φροντίδα για τη Γη και Μείωση της κατανάλωσης για την αναδιανομή του πλεονάσματος.
Άπαντα (Τρίτομο)
Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
(ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ-ΔΙΚΗ)
Εισαγωγή-Επιμέλεια ΕΛΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Παρουσίαση-Σχόλια ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΑΚΟ
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ Γ. ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ – ΑΘ. ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
Μελετήματα ΔΙΟΝ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ελληνική ιστορία, ο κύριος εκπρόσωπος και εκφραστής της εθνικής μας απελευθέρωσης κατά την περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1821 και εντεύθεν.
Οι τρεις τόμοι που οι εκδόσεις Μέρμηγκας μας παρουσιάζουν αφορούν τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη ενώ από το έργο δεν λείπουν και τα πεπραγμένα της πολύκροτης δίκης του κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου του 1834.
Σημαντική είναι η εισαγωγή της Έλλης Αλεξίου, η οποία συνοψίζει την δράση του αγωνιστή Κολοκοτρώνη, αναφερόμενη επίσης και στην προσωπικότητά του.
Τα πρακτικά της δίκης του, ο λόγος του στην Πνύκα, τα δημοτικά άσματα για τους Κολοκοτρωναίους, οι καταθέσεις για τον Κολοκοτρώνη από τους δικαστές Τερτσέτη και Πολυζωίδη όπως και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό προσθέτουν επιπλέον συν στην παρούσα έκδοση, ένα έργο απαραίτητο για κάθε Έλληνα, ένα αφυπνιστικό κάλεσμα ηρωισμού που πηγάζει μέσα από την ζωή ενός από τους σημαντικότερους ήρωες του σύγχρονου ελληνισμού.
ΑΡΗΣ Ν. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ
Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΗΝΝΩΝ
ΕΘΝΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΤΟΣ 2004 Ή 44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡ.11
Ο Άρης Πουλιανός είναι γνωστός για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση, τους συνεχείς αγώνες του για την ανάδειξη της γνήσιας γνώσης που κομίζει η επιστήμη του αλλά και γνωστός για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η ελληνική πολιτεία, έναν τρόπο αντάξιο μιας χώρας που κυβερνάται από αλλότρια κέντρα αντεθνικών συμφερόντων, από απαίδευτους και ακαλλιέργητους πολιτικάντηδες και από υπάλληλους ξένων υπηρεσιών που δεν έχουν σπιθαμή εθνικής συνείδησης.
Παρόλα αυτά τα ευρήματα του Άρη Πουλιανού αποτελούν φωτεινά παραδείγματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και πλέον όχι μόνο έχει δικαιωθεί στην συνείδηση όλων ως ένας ακάματος πρωτοπόρος της επιστήμης αλλά και ως ένας πολεμιστής της γνώσης που δεν διστάζει να φωνάξει την αλήθεια μέχρι αυτή να γίνει κτήμα όλων, να μας δώσει την ουσία της αληθινής επιστήμης και όχι μια αλήθεια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, ως άλλου Προκρούστη, Ελληνικής πολιτείας.
Το βιβλίο του Η Προέλευση των Ελλήνων αποτελεί φάρο που μας οδηγεί στις δαιδαλώδεις διαδρομές του πλούσιου επιστημονικού – ερευνητικού του έργου, μας παραθέτει τις αρίφνητες εργασίες του στην ανθρωπολογική έρευνα και μας καταθέτει με σωρεία παραδειγμάτων τα μοναδικά, γεμάτα από την λάμψη της επιστημονικής σαφήνειας συμπεράσματά του, που αφορούν την προέλευση και καταγωγή των Ελλήνων, μια προέλευση που κόντρα στις ανθελληνικές θεωρίες τοποθετούν τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων στην κοιτίδα του ανθρώπινου είδους και του πολιτισμού του.
A.G.E. BLAKE
ΤΟ ΕΝΝΕΑΓΡΑΜΜΑ
Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Σπάνια σύμβολα έχουν αποτυπωμένη εντός τους τόση πυκνογραμμένη σοφία, εμπεριέχουν τόσα κλειδιά που ανοίγουν αντίστοιχες πύλες και αποτελούν με τον τρόπο τους αυθεντικούς δρόμους διάβασης της γνώσης, όπως το συγκεκριμένο σύμβολο του εννεαγράμματος.
Η ιστορία του εννεαγράμματος ως συμβόλου αυτογνωσίας και χάραξης γνωσιακής οδού ξεκινάει πρωτίστως μέσα από το έργο του Γκουρτζίεφ συνεχίζοντας μετέπειτα στο έργο των μαθητών του και κυρίως του Πήτερ Ουσπένσκυ.
Έκτοτε το εννεάγραμμα θα αποκτήσει τεράστια διάδοση σε εσωτερικούς κύκλους μεταλαμπάδευσης της γνώσης, θα αναπτυχθεί μέσα από διαφορετικές ομάδες σε πολλά μέρη του κόσμου για να συμπεριληφθεί στην ομάδα εκείνων των συμβόλων που αναδύονται μέσα από την θάλασσα της ασυνείδητης γνώσης ως πανανθρώπινα αρχέτυπα, για να συμβαδίσουν στην συνέχεια με την ανελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.
Στο εν λόγω βιβλίο που οι εκδόσεις Αρχέτυπο καταθέτουν στο αναγνωστικό κοινό, επανέκδοση της αρχικής προ πολλού εξαντλημένης έκδοσης, η ανάλυση του εννεαγράμματος δίδεται με έναν, αναρίθμητα πλούσιο σε παράθεση υλικού, κατατοπιστικό τρόπο, μας φέρνει συμπυκνωμένη την αλήθεια αυτού του συμβόλου που οι τρόποι χρησιμοποίησής του δεν έχουν τέλος.
Κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Γκουτζίεφ: «Μέσα στο εννεάγραμμα μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλη τη γνώση και με την βοήθειά του, να την ερμηνεύσουμε. Και βάσει αυτού, μονάχα ό,τι κάποιος μπορεί να συμπεριλάβει στο εννεάγραμμα, είναι κι αυτό που πραγματικά γνωρίζει, δηλαδή κατανοεί… Μέσα στο εννεάγραμμα μπορούν να συμπεριληφθούν και να ερμηνευθούν τα πάντα».
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στιγμές Ιστορίας
Εκδόσεις ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το λεύκωμα Θεσσαλονίκη, Στιγμές Ιστορίας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας που είναι η ψυχή πίσω από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, συνιστά ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο της Θεσσαλονίκης, ένα ονειρικό και γεμάτο ταξίδι από εμπειρίες και γνώσεις, από ξεχωριστές συναντήσεις και μοναδικές επαφές.
Το να προσπαθήσεις να βάλεις όλη την ιστορία της Θεσσαλονίκης στις σελίδες ενός λευκώματος, όσο μεγάλο και να είναι αυτό, είναι κάτι εν πολλοίς άπιαστο, και εδώ, στο παρόν λεύκωμα έχουμε την πραγματοποίηση ενός εκπληκτικού εγχειρήματος, το ζωντάνεμα μιας πόλης μέσα σε σελίδες και ανάμεσα σε λέξεις και φωτογραφίες.
Οι συγγραφείς και οι επιμελητές της έκδοσης μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα αυτής της πόλης μέσα από την ιστορία της, αφήνοντάς σου την εντύπωση σαν να την ζούσες, σαν να ήσουν και εσύ παρόν στους σημαντικούς σταθμούς αυτής της ιστορίας που εκτυλίσσεται στο εν λόγω βιβλίο.
Μεταφέρεσαι στην αγέρωχη στον χρόνο και εμβληματική Θεσσαλονίκη με τα ονειροπαρμένα σοκάκια της, τα εκπάγλου ομορφιάς μνημεία της, τα ύψιστης σημασίας ιστορικά ντοκουμέντα, παρελαύνουν μπροστά σου οι άνθρωποί της, οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί, ο Μακεδονικός Αγώνας, το Νεοτουρκικό κίνημα, οι έμποροι και η οικονομική της άνθιση, οι πόλεμοί της και το Κίνημα Εθνικής Άμυνας, οι δεσμοί της με τον κόσμο και σημαντικές εξωτερικές σχέσεις της, οι δύσκολες στιγμές στην ιστορία της, το λιμάνι και η θάλασσά της, η πολεοδομική της ανασύσταση μετά την πυρκαγιά του 1917 και τα χαρακτηριστικά της κτίρια, η καθημερινότητά της και οι εκφάνσεις της σε κάθε εποχή.
Πρόκειται για ένα μοναδικό αριστουργηματικό οδοιπορικό μιας πόλης που είτε είσαι κάτοικός της, είτε όχι, έχει να σου προσφέρει τόσες όψεις και να σε μεταφέρει σε τόσες απόψεις της που σίγουρα θα βρεις αυτό το ταξίδι υπέροχα όμορφο και συγκλονιστικά ενδιαφέρον.
ΡΟΥΛΑ ΓΚΟΛΙΟΥ
Μακροζωία
Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να κόψουμε τη θλιβερή συνήθεια… της γήρανσης και να ζήσουμε χρονιά πολλά και ποιοτικά
Εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ
Βιβλία που καταπιάνονται με το θέμα της μακροζωίας και των τρόπων απόκτησης αυτής, ασφαλώς δεν λείπουν από την ελληνική βιβλιογραφία, και συνεχίζεται πλούσια η έκδοση εντύπων πραγματευόμενων σχετικών ζητημάτων.
Αυτό που διαφοροποιεί το βιβλίο Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός της Ρούλας Γκόλιου από άλλα αντίστοιχα αναγνώσματα είναι ο τρόπος σύνδεσης των πληροφοριών που μας παραθέτει, η ενδελεχής έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από την μακροζωία, η ανεξάντλητη παράθεση πηγών για έκαστο υπό ανάπτυξη θέμα της, καθιστώντας έτσι το εν λόγω βιβλίο όντας τον απόλυτο οδηγό για αυτό το συναρπαστικό ζήτημα.
Εκτός των άλλων πολύτιμων πληροφοριών που μας προσφέρει η συγγραφέας θα μάθουμε τρόπους για να επηρεάζουμε την χημεία του σώματος μέσα από την δύναμη ενός θετικού τρόπου ζωής, πνευματικές και ενεργειακές πρακτικές για την υγεία και την νεότητα, πολύτιμα μυστικά λαών και φυλών που αποδεδειγμένα ζουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο, τρόπους πως να φαινόμαστε 40 χρόνια και να νιώθουμε 60 χρόνια νεότεροι, θα μάθουμε τα ελιξίρια του Ιπποκράτη, των Αλχημιστών, των Ταντριστών κ.ά..
Όλα αυτά μέσα από αναρίθμητες συνταγές, βιωματικές αφηγήσεις, επιστημονικές αναλύσεις και πλήθος πρακτικών συμβουλών.
Διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται κτήμα σου και απόλυτη πεποίθηση πως η μακροζωία, η μακροημέρευση και σωματική και πνευματική υγεία δεν είναι κάτι αόριστο που έρχεται στην τύχη, αλλά ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής και σκέψης που τα κλειδιά του μας τα παρέχει απλόχερα η συγγραφέας για να ανοίξουμε την μυστική του πύλη και να εισέλθουμε και εμείς σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της μακροζωίας.
Άλκης Ξ. Ξανθάκης
ΠΑΥΣΑΝΙΑ «ΑΤΤΙΚΑ»
Αττικής Περιήγησις
Εκδόσεις ΚΟΧΛΙΑΣ
Ο Παυσανίας είναι γνωστότατος περιηγητής και μέσα από το έργο του, που έφτασε ακέραιο ως εμάς, γνωρίζουμε πτυχές της αρχαιότητας που αλλιώς θα μας ήταν άγνωστες και απρόσιτες. Ο Παυσανίας γεννήθηκε σε μια εποχή που επικρατούσε η λεγόμενη Ρωμαϊκή ειρήνη, περίπου στα 110 μ.Χ. —όταν αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Τραϊανός (98-117 μ.Χ.)— κατά πάσα πιθανότητα στη Μαγνησία
κάτω από τους βόρειους πρόποδες του Σιπύλου, όρους της Μ. Ασίας. Έχοντας, πιθανώς από μόνιμη εργασία στη βιβλιοθήκη της Περγάμου αλλά και λόγω της πατρικής του περιουσίας, οικονομική ευχέρεια, από νέος ακόμα επιχείρησε πολλά ταξίδια στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Ρώμη και σε άλλα
μέρη της Ιταλίας, καθώς και στη νότια Μακεδονία και Θεσσαλία και την νότια Ελλάδα. Ο Παυσανίας υπήρξε για τους μεταγενέστερους πολύτιμη πηγή γνώσεων σχετικών με τη μυθολογία, την κοινωνική ζωή, την πολιτική ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των περιοχών που περιηγείται, όπως και σύμβουλος της αρχαιολογικής σκαπάνης αφού τα κείμενά του στάθηκαν πολύτιμοι οδηγοί σε αρκετές ανασκαφικές εργασίες.
Το άλμπουμ Παυσανία Αττικά του Άλκη Ξανθάκη, που πραγματεύεται το βιβλίο Αττικής Περιήγησις του Παυσανία, αποτελεί ένα έξοχο δείγμα συμπόρευσης του χθες με το σήμερα, τα μνημεία και οι τόποι που καταγράφει ο ταξιδευτής Παυσανίας, ζωντανεύουν στο σήμερα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του ταξιδευτή Ξανθάκη αποτελώντας έναν πολύτιμο κόμβο άντλησης γνώσης αλλά και έμπνευσης για να δεις μια Αττική όπως δεν είχες φανταστεί.
Το συγκεκριμένο βιβλίο εκκινώντας από αυτή την συμπόρευση επιτελεί πλέον την χρήση αλάνθαστης χρονομηχανής για τον σημερινό αναγνώστη, μέσω της οποίας θα διαβεί σε μια Αττική που παραμένει στην μεθόριο του ολοφάνερου και της μυστικής και κρυμμένης πραγματικότητας.
Ντανιέλ Ζουανά
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ
Από τον Όμηρο στον Επίκουρο
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Χαράλαμπος Μαγουλάς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Σωτήρης Μετεβελής
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Η Ντανιέλ Ζουανά, καθηγήτρια για πάνω από σαράντα χρόνια, έχει αφιερώσει το επιστημονικό και διδακτικό της έργο στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, ενασχολούμενη εντατικά στην μακροχρόνια καριέρα της με άπασα την ελληνική γραμματεία.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο Οι Έλληνες στον Κάτω Κόσμο, ασχολείται με τον θάνατο και των σχετικών με αυτόν ζητημάτων, ο θάνατος μπαίνει κάτω από τον ακαδημαϊκό φακό της συγγραφέως και μας ταξιδεύει στους σκιερούς τόπους του και στις απόκρημνες περιοχές του, με σύντροφο τα αρχαία μας κείμενα μεταφερόμαστε στις ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές του θανάτου κατά την διάρκεια ενός τεράστιου χρονικού ορίζοντα, από την ημίφωτη προϊστορία μας έως την ολολαμπή περίοδο των κλασικών χρόνων της Αρχαίας Ελλάδας.
Με πλήθος αναφορών για το τρόπο που ο θάνατος αποτελούσε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο την μυστηριακή οπτική των ζωντανών, για τις περιπέτειες της ψυχής όπως περιγράφονται σε πληθώρα αρχαίων κειμένων μας, για τον πλούτο που πηγάζει από τον κάτω κόσμο κατά την διάρκεια των μυστηριακών τελετών των Ελλήνων και πως αυτές εμποτίζουν με υψηλότερα ιδανικά την ζωή, η περιδιάβαση μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στον ρευστό κόσμο του αρχαίου θανάτου, προσθέτει μια βαθιά γνώση της ζωής για την σημασία της και το ανώτερο νόημά της κατά την άχρονη πορεία της.
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Εκδόσεις ΗΡΙΔΑΝΟΣ
Αν και ο παρόν καλαίσθητος τόμος του απανθίσματος αριστουργημάτων από την παγκόσμια λογοτεχνία με έμφαση σε θεατρικά έργα, απευθύνεται στον ενασχολούμενο με το θέατρο ως ένα εργαλείο πρακτικής εξάσκησης της υποκριτικής τέχνης, εν τούτοις η συμπύκνωση των ανθολογούμενων κειμένων ως προς το ολικό νόημα των έργων απ΄ όπου ανθολογούνται αλλά και ο τρόπος της επιλογής των συγκεκριμένων μονόλογων, καθιστούν το βιβλίο ένα εξαίρετο ανάγνωσμα λογοτεχνικού ενδιαφέροντος που ασφαλώς μπορεί να τέρψει και να ωφελήσει πολλαπλά τον καθένα.
Οι συγγραφείς που ανθολογούνται καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από την εποχή της αναγέννησης και φτάνουν ως τις μέρες μας ενώ κριτήρια για την επιλογή των συγκεκριμένων έργων υπήρξαν η αναγνωρισιμότητα του συγγραφέα τους αλλά και το ξεχωριστό και μοναδικό ύφος που η περαιτέρω αυτοτελής ανάγνωση του έργου αποτελεί απαραίτητη συνέχεια για την πρόσληψη του πλήρους νοήματος από τον αναγνώστη.
Διαβάστε λοιπόν και ακόμα καλύτερα απαγγείλετε τα επιλεγμένα χωρία των έργων περιηγούμενοι στο πνεύμα συγγραφέων όπως του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, του Νικολάι Γκογκόλ, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Άντον Τσέχωφ, του Τέννεση Ουίλλιαμς, του Ευγένιου Ιονέσκο, του Έντουαρντ Άλμπη και πολλών άλλων.
E. M. BURNS
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Αυτή είναι η τέταρτη έκδοση ενός έργου ορόσημο, στο υπό διαπραγμάτευση θέμα του, δηλαδή την Ευρωπαϊκή ιστορία στο σύνολό της κατά την νεότερη περίοδο, από τα τέλη του μεσαίωνα μέχρι και τις παρυφές του 21ου αιώνα.
Η εν λόγω ιστορική κατάθεση αποτελεί ένα απαύγασμα του παρελθόντος ρίχνοντας φως στις πολλές, δαιδαλώδεις και πολύπτυχες εκφράσεις της πορείας της Ευρώπης όπως αυτή διαμορφώθηκε και παράλληλα διαμόρφωσε τον κόσμο, κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Πρότυπο ιστορικής ακρίβειας η πένα του συγγραφέα, αφού για κάθε εξεταζόμενη περίοδο και για καθένα ιστορικό γεγονός που αναφέρεται, δεν αρκείται μόνο σε μια στείρα παράθεση αλλά διαβαίνει τον χώρο και τον χρόνο με πολλές ερμηνευτικές επισημάνσεις, ρίχνει επιπλέον φως μέσα από τον σημερινό φακό της επιστήμης της ιστορίας στα διαδραματιζόμενα γεγονότα, εξαντλεί κάθε ιστορικό συμβάν χωρίς να αφήνει κανένα κενό στην αφήγησή του, ωθώντας τον αναγνώστη στην πλήρη κατανόηση του παρελθόντος αλλά και στην επάλληλη ευρύτητα αντίληψης του παρόντος.
Διαβείτε από το τέλος του μεσαίωνα στην πολιτιστική πρόοδο της αναγέννησης, μελετήστε την περίοδο της θρησκευτικής μεταρρύθμισης, της εμπορικής επανάστασης, εστιάστε στην εποχή του απολυταρχισμού, εντοπίστε τα πνευματικά θεμέλια της Ευρώπης, λάβετε μέρος στις επαναστάσεις και στον εκσυγχρονισμό της, περιηγηθείτε στα εθνικά κράτη και στις νέες σχέσεις ισχύος, εν τέλει η περιπέτεια της ανάγνωσης του βιβλίου του Burns, είναι σίγουρο πως θα εξάψει την φαντασία και θα μπολιάσει με ουσιαστική γνώση την αντίληψη που έχετε για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο αντίκτυπος που έχει η ιστορία σε κάθε εποχή είναι αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα που οδηγείται από τα αίτια και τα αιτιατά που γεννούν τα όποια συμβάντα, εκλαμβάνοντας την σημαντική της όχι ως ένα νεκρό σημείο του παρελθόντος, αλλά ως ένα κομβικό σταυροδρόμι στην διαχρονική πορεία του ανθρώπου, όπου πάντα η μελέτη της τον βοηθά και τον παρασύρει να κάνει εκείνο το σωστό βήμα σήμερα, για την ορθότερη εξέλιξή του, αύριο.
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ
ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ
ΟΡΦΙΚΑ
ΜΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΟΧΑΛΗ
ΑΘΗΝΑΙ
Κεφαλαιώδους σημασίας στην ενασχόλησή μας με την αρχαία ελληνική γραμματεία, αποτελεί η παρούσα έκδοση του Θεόδωρου Τσοχαλή, των Αργοναυτικών και των Ορφικών του Απολλώνιου του Ρόδιου.
Στον παρόντα πολυσέλιδο και ογκώδη τόμο έχουμε την πραγμάτωση ενός τιτάνιου πράγματι άθλου, δίνοντας ο μεταφραστής και ερμηνευτής του έργου ένα πλήρες και συνολικό νόημα στο ποιητικό αυτό αριστούργημα του Απολλώνιου.
Ο κύκλος των αργοναυτικών, είχε επηρεάσει και ωθήσει στην μελέτη τους, πολλούς συγγραφείς και ποιητές από τα πρώιμα ακόμα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα παραμένει αναλλοίωτο και αυξανόμενο.
Δίπλα από το αρχαίο κείμενο έχουμε την έμμετρη απόδοση των στίχων, ενώ το πλήθος των σχολίων, των ερμηνευτικών παραθέσεων και των σχετικών υποσημειώσεων που παραπέμπουν σε άπασα την ελληνική γραμματεία, καθιστούν το έργο ένα μνημείο Λόγου, άξιο αναφοράς για την εμβάθυνση στην ουσία του ελληνικού πνεύματος.
Επίσης έχουμε μια συνολική εικόνα από τα σχόλια παλαιότερων μελετών πάνω στο έργο, ενώ και το λεξικό των κύριων ονομάτων που παρατίθεται στο τέλος, ωθεί στην περαιτέρω κατανόηση του ποιήματος όπως και στην πρόσληψη ευρύτερης εικόνας της αρχαιότητας.
Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το παράλληλο υλικό που συνοδεύει τον τόμο και που το αποτελούν πληθώρα χαρτών της αργοναυτικής διαδρομής, προσφέροντας έτσι και μια παράλληλη ανάγνωση αυτού του διαχρονικού και αθάνατου αριστουργήματος των γραμμάτων μας.
Ο ακάματος κατά την ενασχόλησή του με την αρχαία γραμματεία, στρατιωτικός ιατρός και λογοτέχνης Θεόδωρος Τσοχαλής γίνεται πηγή έμπνευσης μεταφέροντας στο σήμερα αυτούσια την απαυγάζουσα ακτινοβολία και αλήθεια των αρχέτυπων ηρωικών προτύπων της φυλής μας.
📚
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ:
Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΡΡΗΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ





✍Ύπαρξη χλωμή, φέγγει από μέσα με το ανέσπερο φως των άστρων που κυοφορεί, χέρια τρεμάμενα από το μέθυσμα των λέξεων, σκιά ανάμεσα στο ημίφως και το απαύγασμα της ψυχής, νεύμα μυστικό, τα γραπτά του μικρή λίμνη γεμάτη με φθόγγους και αναστεναγμούς, ευχές και αναθέματα, όνειρα ποτισμένα με το νερό του ήλιου στην παλιά σελίδα...

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ο συγγραφέας που μαγεύει με το σύθαμπο της γλώσσας του, το ημίφως του ύφους του, την αμφιλύκη της γραφής του, στέκεται ανάμεσα στο θάμβος του μεσημεριού και το μούχρωμα του σούρουπου, τεντώνει το χρυσό νήμα των λόγων του οριοθετώντας την δική του Ελλάδα, την γεμάτη λασπωμένο χώμα και στραφταλιστό ουρανό, ιδέες και ένστικτα, άφατη θλίψη και κύματα αφρίζοντα από πελάγη ευτυχίας.

Γεννήθηκε στην Σκιάθο, σαν σήμερα στις 4 Μαρτίου το 1851, και πέθανε στο αγαπημένο του νησί το 1911 στις 2 Ιανουαρίου, ενώ φέτος συμπληρώνονται 170 χρόνια από την γέννησή του και 110 χρόνια από τον θάνατο του.
Στάθηκε φάρος - μοναχικός και απρόσιτος - των ελληνικών γραμμάτων, έρημος, γεμάτος από καλοσύνη και αγάπη για τον άνθρωπο, βάδισε ατάραχος το δικό του μονοπάτι χωρίς να ξεφύγει στιγμή από τον προορισμό του, ένας προορισμός συνυφασμένος με την λύτρωση του ανθρώπου από τον πόνο που βαραίνει την μικρή ζωή του.





Σπάνια μορφή της λογοτεχνίας, φως ασάλευτο που καίει μες στην θύελλα του κόσμου, ζώνει με προσευχές τον άνθρωπο, και η γραφή του μια προσευχή για την τραγική μοίρα είναι, μια ικεσία στου θεού την καρδιά από έναν ταπεινό υπηρέτη του.

Το ορυχείο της γλώσσας του το έσκαψε πολύ βαθιά, έφτασε μέχρι την φλέβα του Ομήρου και μάζεψε από εκεί πρωτόγνωρο υλικό, την γλώσσα του που ακαριαία σε μαγεύει, σε μεταπλάθει σε κάτι διάφανο όπως όπως εκείνο το αλλόκοτο πνεύμα που ντύνoνται οι τόποι του, όπως οι αλαφροίσκιωτοι που πλάθει ο λόγος του.
Ήρωες που λαχταράς να πιείς μαζί τους ένα ακόμα ποτήρι κρασί, να τους ακούς να σου διηγούνται τα δικά τους βάσανα και τον τρόπο τους να τα βολεύουν, ήρωες Φόνισσες και Γυφτοπούλες, Χαλασοχώρηδες και Άγιοι Φτωχοί, ναύτες και ψάλτες, νεαρές κοπέλες με του έρωτα το κεντρί στο βλέμμα και κυρίες γηραιές με πάθη άσβεστα και αγάπες ξεχασμένες, παιδιά και γέροι, ντύνουν τον θάνατο με δίψα για ζωή, χαίρονται στην πιο τραγική αιχμή του πόνου.
Οι χαρακτήρες του είναι άνθρωποι πλασμένοι με μέτρο και υπερβολή, με σύνεση και παραφροσύνη, γνώστης εξαίρετος της ανθρώπινης ψυχολογίας, βουτά στο ασυνείδητο του ανθρώπου και αναμετριέται με δυνάμεις ασύλληπτες στον κοινό νου, βγάζει από εκεί ήρωες γεμάτους πληγές, αλλά και αλλόκοτη θέληση για ζωή, με ουλές βαθιές από χτυπήματα της μοίρας, αλλά και με λευτερωμένο πνεύμα, όπως ένας έμπειρος πλοηγός στην φουρτουνιασμένη θάλασσα που ξέρει που να στρέψει το καράβι για να μην το σπάσουν τα κύματα, έτσι διασχίζει την έρημο του ανθρώπινου, μέχρι να βγει στο ξέφωτο, μέχρι να προσεγγίσει την απάνεμη ακτή για να φυτέψει εκεί την λύτρωση του ανθρώπου.

Σηκώνει βαρύ το φορτίο των αμαρτιών και θέλει να το διώξει από την μοίρα του γράφοντας γι΄ αυτό, να το διαβεί μόνος του το δύσβατο μονοπάτι, ζει ερημίτης με μια μοναξιά που μέσα της χωρά όλη η ανθρωπότητα, χωρά τον θεό και τον διάβολο, αγγέλους και δαίμονες.
Ο Παπαδιαμάντης υπήρξε πρωτοπόρος και ασυμβίβαστος, ανορθόδοξος και ανοίκειος, μέσα στην γαλήνια πραότητα ελλόχευε η ανταρσία και η εξέγερση, έτσι έφτιαξε τους ήρωές του με κράματα από τους δικούς του γήινους μαγνήτες, τους έντυσε με όνειρα και εφιάλτες, με έκσταση διονυσιακή και πένθος γνώριμο σαν την μορφή του εσταυρωμένου, και πάντα άφηνε παράθυρα ανοιχτά στον νου, έσπαγε τις κλειδαριές που πίσω τους στοιβάζονταν ο καθωσπρεπισμός και η σοβαροφάνεια.
Με ομορφιά και άπλετο θαυμασμό φρόντισε το δέντρο της παράδοσης και έδρεψε τους λογοτεχνικούς καρπούς του, με την λαϊκή γιορτή, την μέθη των θρύλων και των παλιών ιστοριών, την έκσταση του σάτυρου και την μέθεξη του μυστικού χορού που οργιάζει στη καθαρή ψυχή, με τέτοια υλικά πυροδότησε την έμπνευσή του και ντύθηκε στις φλόγες ο νεοελληνικός ρεαλισμός, τυλίχτηκε φωτιά και κόκκινα κάρβουνα το πυρωμένο κορμί της λογοτεχνίας μας, η γλώσσα του παγά λαλέουσα, άρρητο ρήμα, δεν αρκέστηκε σε συμβιβασμούς και κενοδοξίες, σε τυποποιήσεις και φορμαλισμούς.
Σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αφεθούμε στην γοητεία της παράτολμης γραφής του, να αφήσουμε να χαράξει το πνεύμα μας η μαγική του γραφίδα και έτσι να έρθουμε πιο κοντά στον άνθρωπο, να βάλουμε τα λόγια του βαθιά μέσα μας για να ζήσουμε ατόφια την ελληνική ψυχή…
Γιατί ο Παπαδιαμάντης είναι αυτή η ψυχή χωρίς τα φτιασίδια και τα πλουμιστά στολίδια που την έντυσαν οι νεωτερικές νόρμες και οι πολυ-πολιτισμικές μας ονειρώξεις, είναι ζωντανός παλμός που έρχεται μέσα από την χιλιόχρονη του έθνους μας ιστορία και πάλλει σε όλο το έργο του, κάθε του λέξη αντηχεί το ύψος και το βάθος του αθάνατου ελληνισμού.
Ας αγκαλιάσουμε με όλο μας το είναι αυτόν τον παντοτινά αδελφό μας και ας αφήσουμε την γλώσσα του μονάχη να μας οδηγήσει με την μυστική της έλξη στην πύλη του αόρατου…

Σε αυτή την πύλη μας περιμένει στο πάλλευκο φως μπροστά, ιερωμένος με του Χριστού την ευλογία και ιεροφάντης των αρχαίων μυστηρίων, γιατί στέκει πάντα εκεί που είναι η αλήθεια, και εκεί σε αυτό το όρυγμα της αιωνιότητας ας ανοίξουμε τα αυτιά στο θρόισμα του, την καρδιά και το μυαλό να εμποτίσουμε με αυτή την αιώνια Ελλάδα που μας άφησε κειμενική παρακαταθήκη.
«Είδα τον ναό της Αθηνάς, είδα τα ερείπια της Σουνιάδος,είδα τους κίονας της Παρθένου, να δέχωνται την μέλαχραν ανταύγεια των βελών και των φίλτρων της Εκάτης, επί των γυμνών και ηγιασμένων και χρισμένων από τας θύελλας και από τους αιώνας μάρμαρά των. Παρ’ ολίγον θα έστελνα φίλημα δια της χειρός… αλλά είχα λησμονήσει από πολλού πως στέλνονται τα φιλλήματα. Ακουσίως έκαμα τον σταυρό μου. Ο χριστιανός της σήμερον έστελλε, δια μέσου ογδοήκοντα γενεών, θρησκευτικόν χαιρετισμόν εις τον ειδωλολάτρη τον προ 25 αιώνων…»
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε τα Άπαντα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε τέσσερις τόμους, αλλά και και μεγάλο μέρος του πεζογραφικού του έργου σε αυτοτελή βιβλία.
Το φωτεινό του άρμα με τα παλαίφωτα έργα του σας περιμένει για να σας οδηγήσει στους απέραντους δρόμους της μαγικής λογοτεχνίας του. 🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ (3 Τόμοι)
του Ρόμπερτ Μπέρτον

✍Ήταν καιρός αυτό το τιτάνιο στην σύνθεσή του συγγραφικό δημιούργημα που ο Ρόμπερτ Μπέρτον με προσήλωση ζηλωτή αποπεράτωσε, να δει το φως στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για έργο παροιμιώδες στην αταλάντευτή του πρόθεση να εγκολπώσει στις πάνω από 1300 σελίδες του την εποποιΐα της ανθρώπινης γνώσης.
Αυτόν τον άθλο έφεραν σε αίσιο πέρας οι εκδόσεις Ηριδανός με αρωγό την ακάματη προσπάθεια του Παναγιώτη Χοροζίδη που μετέφρασε εξαιρετικά το επίμοχθο αυτό έργο.
Στην Ανατομία της Μελαγχολίας ο Μπέρτον καταφέρνει να συρράψει την εκπληκτική ιστορία του κόσμου, μια ανατομία του χρόνου και του χώρου του, εστιάζοντας με τον πολυεπίπεδο φακό του στα έργα και τις ημέρες των ανθρώπων από την αρχαία τους κοίτη μέχρι και τις ημέρες του.

Στον πρώτο τόμο ο Μπέρτον με το ψευδώνυμο του Δημόκριτου του Νεότερου σε έναν εξαντλητικό εν πολλοίς πρόλογο που θα μπορούσε να έχει την θέση αυτόνομου βιβλίου, μάς συστήνει στη φύση του ανθρώπου, με την ακρίβεια νυστεριού που κατευθύνει το έμπειρο χέρι εμβριθούς ανατόμου, εξετάζει και αναλύει με γλώσσα χειμαρρώδη την αρρώστια του ανθρώπου στην ατέρμονη πορεία του χρόνου, την αρρώστια του που τον καθιστά κατώτερο του ονόματός του, με πλείστα ιστορικά παραδείγματα και με συνεχείς αναφορές σε πνευματικούς ανθρώπους κάθε εποχής και κάθε τόπου υφαίνει αριστοτεχνικά την επιχειρηματολογία του.
Στην συνέχεια μπαίνοντας στο κύριο μέρος του έργου του, ορμώμενος από την μελαγχολία και τις ψυχικές νόσους, θα μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του γνωστού και άγνωστου κόσμου για να συλλάβουμε σε όλη του την αλλόκοτη έκταση, την επικράτεια του ανθρώπινου ψυχισμού, για να δούμε από κοντά όλες τις περιοχές που ο άνθρωπος διέρχεται και πως αυτές τον μεγαλύνουν ή τον μηδενίζουν.
Κεφάλαια όπως Διαίρεση του πνεύματος, Χυμοί, Πνεύματα, Παρέκβαση για την φύση των Πνευμάτων, Κακοί άγγελοι ή δαίμονες· πως φέρνουν την μελαγχολία, Για τις μάγισσες και τους μάγους πως φέρνουν την μελαγχολία, Τα άστρα. Ενδείξεις από την φυσιογνωμική, τη μετωποσκοπία, τη χειρομαντεία, η διατροφή και πολλά άλλα πιστοποιούν την αστείρευτη διάθεση του συγγραφέα να καταδυθεί σε κάθε σφαίρα του επιστητού για να προσεγγίσει από κάθε άποψη το θέμα του.
Στο δεύτερο τόμο προχωρά, έχοντας εξαντλήσει κάθε πτυχή των αιτίων της μελαγχολίας, στους τρόπους θεραπείας αυτής, παραδίδοντας μια πληθώρα πολύτιμων γνώσεων συρραπτόμενες από την απέραντη γκάμα των πεδίων μελέτης του.
Η ιατρική μαζί με την ιστορία, την μυθολογία, την λογοτεχνία, την θρησκεία και την επιστήμη, την γεωγραφία και τα μαθηματικά, την μαγεία και τον αποκρυφισμό, αλληλοσυμπληρώνονται μεταφέροντας μας ένα ανεξάντλητο πεδίο μελέτης που την έκτασή του αυτή και το απύθμενο βάθος του, σπάνια συναντούμε την ευκαιρία να τα βρούμε τόσο ουσιαστικά συνδεδεμένα.
Ο κατάλογος των φυτών και των βοτάνων που κλείνει τον δεύτερο τόμο καθιστούν επίσης το βιβλίο ένα εξαίρετο εγχειρίδιο φυτολογίας και βοτανολογίας.
Στον τρίτο τόμο καταπιάνεται κυρίως με την ερωτική μελαγχολία, την αγάπη και τον έρωτα όπως συναντώνται στους ανθρώπους και πως καταφέρνουν να γίνουν αίτια δεινών. Μεγάλο μέρος της ανάλυσής του καταλαμβάνει η ζήλια, αποτελώντας ένα μέγιστης αξία δοκίμιο για αυτήν, αλλά και υποδεικνύοντας τρόπους θεραπείας, ενώ κλείνει την πολυδαίδαλη πραγματεία του με την θρησκευτική μελαγχολία και την απελπισία.
Η Ανατομία της Μελαγχολίας είναι ασφαλώς κάτι πολύ περισσότερο από μια επίπεδη πραγματεία επάνω στην φύση και τις αιτίες, στα συμπτώματα και στις θεραπείες της μελαγχολίας και των ψυχολογικών δυσλειτουργιών γενικότερα.
Αποτελεί μια αστείρευτη πηγή γνώσης και ένα απέραντο πεδίο μελέτης, ρίχνει τις ρίζες του βαθιά στον ανθρώπινο ψυχισμό και για να συλλέξει με περισσή φροντίδα κάθε καρπό του ανθρώπινου πνεύματος.
Ο Μπέρτον μέσα σε ένα βιβλίο καταφέρνει και μας συστήνει όλα τα βιβλία, ένα βιβλίο καθρέφτης χιλιάδων βιβλίων και συγγραφέων, χιλιάδων παραθέσεων και γνωμικών, ένα απαράμιλλο τεχνούργημα που από την εποχή του ακόμα οι σωρείες επανεκδόσεων το είχαν καταστήσει σαφώς μια ανυπέρβλητη μελέτη για τον άνθρωπο και την φύση του, αλλά και μια ιστορική σπουδή εξαιρετικής σημασίας.
Αναμφισβήτητα ένα εξαίρετο ταξίδι στον χρόνο του ανθρώπινου πνεύματος, οι συγγραφείς των οποίων ο Μπέρτον δανείζεται την φωνή τους στις 1392 σελίδες του φτάνουν τους 1598, ενώ τα παραθέματα και οι διακειμενικές του καταγραφές φτάνουν όπως έχει αναφερθεί τις 13333.
Μια ανατομία ανεκτίμητος θησαυρός, πακτωλός γνώσεων και ένας εύκρατος τόπος με άπλετη θέα το απέραντο του ανθρώπινου πνεύματος.
Για να διασχίσετε αυτή την απέραντη γραπτή έκταση γνωρίζοντας συναρπαστικά νέα τοπία και πλέοντας σε άγνωρες θάλασσες, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε το εξαιρετικό αυτό αριστούργημα.
Τολμήστε αυτή τη συναρπαστική διανοητική περιπέτεια...🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
Βιβλιοπαρουσίαση
Οδυσσέας
Τζέϊμς Τζόυς: Ο Γητευτής των λέξεων
✍Ο Τζόυς υπήρξε μια σπάνια περίπτωση συγγραφέα ο οποίος λάτρεψε και λατρεύτηκε από τις λέξεις, άντλησε στο σύνολο της γλώσσας τον εννοιολογικό της πλούτο για να συνθέσει μερικά από τα πιο σπάνια λογοτεχνικά έργα, με την ακρίβεια χειρουργού σε χειρουργική τομή χρησιμοποίησε τις λέξεις στα έργα του κομίζοντάς μας μια μοναδικής ομορφιάς και απαράμιλλης αισθητικής κομψότητας λογοτεχνία.
Ο συγγραφέας Τζόυς αντέγραψε τον άνθρωπο Τζόυς, ονειρεύτηκε τον καλλιτέχνη Τζόυς, εξεγέρθηκε ενάντια στην ανθρώπινη φύση που τόσο κοντά βρίσκεται στον μαρασμό και την πτώση, στην φθορά και στην απώλεια.
Τα δύο έργα του με τα οποία θα επηρεάσει καταλυτικά την παγκόσμια λογοτεχνία και θα μπει στο πάνθεον των συνεχιστών του Ομήρου για την τιτάνια προσπάθεια του να συγκεντρώσει σε λέξεις την ανθρώπινη εποποιία, να δομήσει το ασυνείδητο με μια δική του παγκόσμια και προσωπική γλώσσα, σύνθεση όλων των γλωσσών και απόρροια όλης της γνώσης του κόσμου, είναι ο Οδυσσέας και το Η Αγρύπνια των Φίννεγκαν.
Η πλοκή του Οδυσσέα εκτυλίσσεται στην διάρκεια μιας ημέρας, της 16ης Ιουνίου 1904 στο Δουβλίνο και το έργο χωρίζεται σε δεκαοχτώ κεφάλαια, με αντλημένους τους τίτλους του από την ομηρική οδύσσεια.
Ο Φιλίπ Σουπώ αναφερόμενος στην ταξινόμηση των κεφαλαίων του έργου είχε επισημάνει πως «κάθε επεισόδιο αναφέρεται σε μία τέχνη ή επιστήμη, περιέχει ένα σύμβολο, αντιστοιχεί σε ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος, έχει το δικό του χρώμα, την δική του τεχνική και συμβαίνει σε συγκεκριμένο χρόνο...».
Η λογοτεχνική αξία του Οδυσσέα από την κριτική και το ευρύτερο σώμα της λογοτεχνίας δεν άργησε να διαφανεί από την πρώτη του κιόλας έκδοση, αν και το έργο συνάντησε πολλά εμπόδια στην διάδοσή του, καθώς θεωρούνταν προσβλητικό το περιεχόμενό του και ήταν ο κύριος λόγος που οι εκδότες δεν ήθελαν να το συμπεριλάβουν στους εκδιδόμενους τίτλους τους.
Η πρώτη ολοκληρωμένη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του Οδυσσέα έγινε από τις εκδόσεις Κέδρος και στον πρόλογο ο μεταφραστής Σωκράτης Καψάσκης αναφέρει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που εμπεριέχει μια τέτοια προσπάθεια, η μετάφραση του Οδυσσέα.
Αξιοσημείωτο είναι πως στην πρώτη έκδοση του Οδυσσέα το 1922 στο Παρίσι ο Τζόυς είχε εκφράσει την επιθυμία το εξώφυλλο του βιβλίου να είναι γαλάζιο, αναφερόμενος στο χρώμα της ελληνικής σημαίας, άλλωστε είχε επαφές με αρκετούς Έλληνες και στην Γαλλία και την Ελβετία όπου έζησε αρκετά χρόνια.
James Joyce and his publisher Sylvia Beach.
Το βιβλίο όμως που έκανε τον Τζόυς να μελετηθεί από πολλούς, που εξαιτίας του τον αγάπησαν και τον μίσησαν οι κριτικοί αλλά και οι απανταχού εραστές της λογοτεχνίας και της γραφής, που σημάδεψε διαπαντός το σώμα της γλώσσας αρδεύοντας με την αστείρευτη πηγή του τις εκατοντάδες σελίδες του, ήταν η Αγρύπνια των Φίννεγκαν, ένας μεταφραστικός εφιάλτης και μια αμίμητη επίδειξη γλωσσικής επιδειξιομανίας...
Άγαλμα του Τζόυς στο Δουβλίνο.
Είναι το τελευταίο έργο του Τζόυς, η ύστατη προσπάθεια του να μεταφέρει το άπειρο στα πεπερασμένα σημεία ενός βιβλίου, το αμετανόητο τόλμημα να μπολιάσει την γλωσσική επικράτεια με τους βλαστούς μιας ανεπίγνωτης συνειδητότητας.
Στον Οδυσσέα η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια ημέρα ενώ στην Αγρύπνια εκτυλίσσεται σε μια νύχτα ή πιο συγκεκριμένα στο όνειρο μιας νύχτας, μιας νύχτας συλλογικής και εκτεινόμενης στο διηνεκές, εδώ έχουμε το όνειρο του ανθρώπου και του απύθμενου βάθους του, τα τέρατα και τα σημεία που γεννάει η γλώσσα και ο ακατάληπτος ονειρικός λόγος της πριν βγουν ξανά στην επιφάνεια της μέρας και συνεχίσουν την ανάγνωση του κόσμου με τα γνωστά αισθητηριακά εργαλεία του νου και της αντίληψης.
Πρωταγωνιστής στα έργα του Τζόυς είναι πρωτίστως το υποσυνείδητο, είναι η γραφή μιας καθολικής γνώσης, πρόσωπα και καταστάσεις που ενώ δεν έχουν καμία γραμμική ροή όπως άλλωστε και το μοτίβο του ύπνου όπου πάνω του εκτυλίσσεται η ονειρική πλοκή, όλα εμπεριέχουν την δυναμική μιας ανακόλουθης ακολουθίας σε έναν σχεδιασμό άνευ σχεδίου, όλα συναρμόζουν στο χάος του ασυνειδήτου και στις ελκτικές του παντοδύναμες προθέσεις.
Η γλώσσα του Τζόυς στην Αγρύπνια πρωτίστως αλλά και στον Οδυσσέα, έχει διαποτίσει το ανθρώπινο πνεύμα με την ακροβασία της, αποτελεί έναν σπάνιο τόπο από απάτητες εκτάσεις και ομιχλώδεις οροσειρές, στέπες ρηματικές και έρημοι αντωνυμικές, ωκεανοί λέξεων και ουρανοί ατέρμονων μεταφορών, φτιάχνουν την πιο σπάνια γλώσσα στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα, μια υπογλώσσα της υπερσυνείδησης.
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε, το μοναδικό έργο ΟΔΥΣΣΕΑΣ του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Τολμήστε την ευκαιρία για μια αλησμόνητη περιπέτεια στο γλωσσικό επέκεινα της πιο ανάρμοστης λογοτεχνικής γραφής… 🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ – ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ -
ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
✍ Η γραφή του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη – Αμφικτύονα, αποτελεί μια ουσιαστική και εμβριθέστατη καταβύθιση στην γνωστή και άγνωστη ιστορία μας, στις αρχέγονες καταβολές μας, η ψυχογονική επίδραση των οποίων ήταν η βασική αιτία που η χώρα μας μεγαλούργησε από την πρώιμη προϊστορία της ακόμα, μέχρι να δημιουργήσει το περικαλλές θαύμα του αείζωου ελληνικού πολιτισμού.
Με οξύ και κριτικό πνεύμα στην ποίησή του με το «ομοιοτελεύτητο» σχήμα, στιγματίζει τα κακώς κείμενα, δεν φείδεται ιστορικών μαρτυριών, ενώ δεν παραλείπει με όχημα τους στίχους του να ρίχνει φως σε ιστορικά γεγονότα, από την απαρχή της επικράτησης της χριστιανικής θρησκείας, τα οποία στάθηκαν ένας από τους παράγοντες για να μειωθεί η απαυγάζουσα λάμψη της φλόγας του ελληνικού πνεύματος, που έκαιγε αιώνες επί αιώνων φωτίζοντας αδιάλλειπτα την οικουμένη.
Ο ποιητής δεν μένει μόνο στην παρελθούσα αίγλη της Ελλάδας, επιστρατεύει τον ποιητικό του οίστρο για να ασχοληθεί και με το σήμερα, να αναδείξει αυτά που ακόμα ταλανίζουν το έθνος μας, αφήνοντας χαίνουσες και πυορρούσες πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, να καταδείξει το πως ως κοινωνία πληρώνουμε ακριβά την παγιωμένη σχεδόν τακτική οπισθοχώρησης των πολιτικών ταγών της χώρας στην ανάδειξη των ελληνικών συμφερόντων.
Με γλώσσα γλαφυρή και χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς, σκληρή όπως η αλήθεια, η ποίηση του Αμφικτύονα επιθυμεί να αποτελέσει αφορμή ταρακουνήματος για τον, πάμπολες φορές αφελή μέσα στην άγνοιά του, μέσο Έλληνα, ωθώντας τον να αναζητήσει και να γνωρίσει την πολυπρόσωπη ιστορία του, να συνομιλήσει με τα αρχέτυπα της μυθογονικής μας εποποίας, συμβάλλοντας με τον δικό του ποιητικό τρόπο στην επανεύρεση του ιστορικού μας ρόλου όπως αυτός μαρτυρείται από το αέναο εθνεγερτικό κάλεσμα της φυλής μας.
Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη για την προσφορά των ποιητικών συλλογών του, αλλά και των λοιπών δοκιμιακών- ιστορικών κειμένων του, σε ψηφιακή μορφή, στη βιβλιοθήκη μας.🔵
Τα links μέσω των οποίων μπορείτε να γνωρίσετε την ποίησή του και τα κείμενά του, είναι τα κάτωθι:
Σύνδεσμος(link) τόμου Θ’ «ΟΜΗΡΟΣ ΗΣΙΟΔΟΣ»
Κατωτέρω παρατίθενται οι σύνδεσμοι(links) των πρόσφατων βιβλίων του συγγραφέως:
«ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΑ»
«ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»
«ΣΥΜΠΑΝ ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΑΣ»
Σύνδεσμοι(link) Τόμων Α’ Β’ Γ’ Δ’ Ε’ ΣΤ’ Ζ’ Η’ Θ’ Ποιημάτων:
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ -
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ :
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ
ΠΟΙΗΣΗ ΦΩΤΙΑ
ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

✍Ανατροπή, ανάσα κοφτή σαν ατσάλι, λάβα στην ψυχή, τινάζεται άναρχα σαν έκρηξη ηφαίστειου για να λιώσει την ερημιά του κόσμου, γροθιά στο τζάμι να ματώσει την σιωπή…
Ανοίγει με βία η πόρτα της ζωής στην άνοιξη και στην χαρά, τραγουδάνε τα παιδιά την νέα τους γέννηση και οι βόμβες γίνονται ανθοδοχεία, οι λέξεις κεραυνοί, σκίζουν την σιδερένια λήθη…
Η Κατερίνα Γώγου ασυμβίβαστη μέχρι το τέλος, - ένα τέλος χωρίς περιστροφές, χωρίς ψεύτικα φτιασίδια, άλλωστε φλέρταρε μαζί του από την αρχή -, τέντωσε το βλέμμα ψηλά, έβλεπε την άκρη της νύχτας, με βήματα ακλόνητα, πορεύθηκε προς την ελευθερία, ύψωσε τα χέρια της στον άνεμο και πήρε τον φόβο των ανθρώπων μακριά, άνοιξε τα ευαίσθητα φτερά της και πέταξε ανάμεσα στα νερά των άστρων και στις φυλλωσιές των ήλιων, έφερε στον κόσμο τα πουλιά της ανυπακοής και τα πουλιά του έρωτα…
Με λέξεις φωτιά πλάθει τον άνθρωπο, του μαθαίνει να στέκεται όρθιος στην θύελλα, την ευθύνη απέναντι στα προδομένα όνειρα, στα αδειανά μεσημέρια, στα απάτητα μονοπάτια, του δίνει λαχτάρα για αλήθεια και δίψα για άγγιγμα, σπάει τις αλυσίδες και ουρλιάζει γεμάτη αγάπη μέχρι να γίνουν τα ναρκοπέδια ανθηροί λειμώνες, ο πόνος χάδι της μάνας κι ο θάνατος μικρή πύρινη εσοχή στο σώμα του απείρου…
Δεν χωράει η Κατερίνα Γώγου σε ερμηνείες και σε κανόνες, στα εύκολα νοήματα που γεννάει η λογική, η γραφή της στέκεται ανάμεσα στο πέταγμα του αετού και στο αήττητο βλέμμα της τίγρης, κυλάει σαν ορμητικό νερό που μόλις έσπασε τους υδατοφράκτες του και ξεχύνεται απείθαρχο μέχρι να πλημμυρίσει την έρημο, να γεμίσει τα ξερά φαράγγια.
Χτίζει διάφανους ναούς στις κορυφές των δέντρων, φέρνει τις πράσινες πέτρες από τα ξεχασμένα σημειωματάρια του μικρού θεού στα βρεγμένα χέρια της, τις αφήνει στις σελίδες της και τις κάνει ποιήματα, να έχουνε δρόμο οι άνθρωποι να βαδίζουν προς τον ήλιο…
Απαγγέλει ρήματα ωμά που τα ανακατεύει με λάσπη και αίμα, απαγγέλει το σκοτάδι με την πνοή του λύκου, αγκαλιάζει τα χαμόγελα των ίσκιων, τραγουδάει για τους ανθρώπους που έφυγαν βιαστικά για την μακρινή χώρα των σύντομων παραμυθιών, εκείνων που διαρκούν στην καρδιά όσο μια αιωνιότητα.
Λίγο πριν ξημερώσει και η μέρα αρχίσει να σέρνεται πάλι στα ρυτιδιασμένα πεζοδρόμια, έφτυσε κατάμουτρα την εξουσία και τους μαραζωμένους λακέδες της, δραπέτευσε από την πραγματικότητα της νόρμας και των κανονισμών, παραμέρισε τα εισαγωγικά, παραβίασε τις παρενθέσεις, με μικρές λεπίδες για μάτια και με κομμένη ανάσα σκίζει για πάντα το μαύρο πέπλο της τυραννίας.
Έγδυσε την ύπαρξη από την κοσμική περιβολή της και έφερε μαζί της το νήμα που ξετυλίγει το πεπρωμένο μέχρι την λύτρωση, ίδια Πηνελόπη και Οδυσσέας χόρεψε με ξέφρενο ρυθμό την δική της Οδύσσεια στην πλάτη της απόκοσμης Ιθάκης της, αψηφώντας την παλιά κατάρα…
Στο τέλος της μέρας άπλωσε τα χέρια της γεμάτα δάκρυα και έσπασε το καλούπι της μορφής, χύθηκε σαν φως από super nova της καρδιάς ανοίγοντας ρωγμές παντοτινές στην νύχτα που ερχόταν…
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε όλες τις ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Γώγου, από τα “Τρία Κλικ Αριστερά”, την πρώτη της ποιητική συλλογή, μέχρι το “με λένε ΟΔΥΣΣΕΙΑ”, που κυκλοφόρησε μετά τον πρόωρο θάνατό της.🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ :
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ – ΑΠΑΝΤΑ
✍Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ο ποιητής που εντυπώνει στον ποιητικό του Λόγο το ερωτικό αποτύπωμα του φωτός, γίνεται ο ίδιος το αιθερικό αντηχείο της απόκοσμης μουσικής του, ψιθυρίζει μυστικά φωτόνια στα αυτιά μας, μας μυεί με τελετουργική ευλάβεια στην αστρική τροχιά της ύπαρξης σκιαγραφώντας την πτώση και την ανάληψη, δεν έχει κανόνες η ποίησή του όπως δεν έχει κανόνες η αλήθεια, αγγίζει με τα τρεμάμενα δάχτυλά του τον σφυγμό του χρόνου για να μας παρασύρει στην αιωνιότητα, κλείνει στα χέρια του τα δάκρυα του πικρού παρόντος για να μας χαρίσει την γλύκα του απείρου.

Ο Λειβαδίτης σπέρνει λέξεις - ανάσες στο τρυφερό λιβάδι της σιωπής και τις ποτίζει με το αθάνατο νερό της μνημοσύνης, αγγίγματα που βλασταίνουνε με το υγρό φιλί της πάχνης, λέξεις που ανθίζουνε σαν κυπαρίσσια και ανεβαίνουνε ολημερίς στον ουρανό, σε παίρνουν μαζί τους στα πράσινα κλαδιά τους και σου δείχνουν στην τρυφερή κορφή τους την μικρή φωλιά του θεού…
Η ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη συμπυκνώνει σε ένα ιδιότυπο συμβολικό λόγο όλη την οντολογία για την ανθρώπινη ύπαρξη, καλεί με νεύματα αθέατα στην μέρα την ύστατη αγωνία του ανθρώπου και τον μοναχικό του πόνο για να τον κρύψει πίσω από την όραση, τραγουδάει με φωνή αγγέλου που μόλις μπήκε βίαια στον παράδεισο, απαγγέλει εκστατικά τα νέα ρήματα για να σπάσουνε τα δεσμά που ορίσανε οι μοίρες στους ανθρώπους, αγγίζει απαλά το μέτωπο της ζωής για να χαράξει πάνω του γραμμές απέραντες με την αέρινη μορφή της γραφής του.

Βαθύτατα ενορατικός, πλέει με την μυστική του σχεδία στην αθέατη νύχτα, μαζεύει όλα τα αστέρια στην χούφτα του για να τα σκορπίσει σαν αγκαλιές στον κόσμο, ντύνει με προσευχές και κοχύλια τα παιδικά χαμόγελα, έρχεται κρατώντας λέξεις και όνειρα να τα φυτέψει στο χώμα της αυγής, να ανθίσουνε και πάλι οι ήλιοι, να πλημμυρίσει ευλογία ο κόσμος…

Ο Λειβαδίτης στέκεται άγρυπνος στην πύλη του άχρονου και ανιχνεύει τα αδιόρατα μυστικά των τροπικών του πεπρωμένου, συνεχίζει αέναα το μυθικό ταξίδι του, δεν εγκαταλείπει στιγμή την δική του Οδύσσεια, μένει πάντα πιστός στους συντρόφους του, στα άγρια καλέσματα της μοίρας απαντά με παιάνες της καρδιάς, κάθε του στίχος και μια ατέλειωτη ρωγμή στον εφησυχασμό των ανθρώπων, κάθε στίχος και μια απόκλιση από το σιδερένιο μέλλον...
Γραφή αιφνίδια και ανατρεπτική, υποβόσκει την έκρηξη και την σιωπή, την μέθεξη της ύπαρξης στην άφατη δικαίωσή της, γράφει με τόλμη και όνειρο, δραπετεύει από όλες τις φυλακές για να φτιάξει νέα γη στο αύριο, να φέρει και άλλο ορίζοντα στο τέλος της μέρας.
Έντονα πολιτικοποιημένη η ποίησή του, ιδίως της πρώτης περιόδου, αλλά και σε αυτή του την διάσταση την εντελώς επίγεια αγγίζει και πάλι τον θεό, σαν ένας κηπουρός της αιωνιότητας φροντίζει με ευλάβεια τα μικρά άνθη στις άκρες των δρόμων, τα άγρια κρίνα στις απάτητες χαράδρες, τα λευκά στίγματα της νύχτας υποθάλπει, τον θεό καλεί και πάλι στο σπίτι, για να ξανάρθει η άνοιξη στους ανθρώπους, να ανθίσουνε και πάλι οι άνεμοι του θέρους που χάθηκαν μέσα στην νύχτα του ατέλειωτου χειμώνα.
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε τα άπαντα του Τάσου Λειβαδίτη, γνωρίστε την ποίησή του και αφεθείτε στη τρυφερή εξομολόγησή του, ανακαλύπτοντας την εύθραυστη φυσιογνωμία του μεγάλου ποιητή μας.🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ -
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ :
ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ - ΑΠΑΝΤΑ

✍ Ο Λορέντζος Μαβίλης έγινε κυρίως γνωστός για τα, άκρατου λυρισμού και απαράμιλλης ομορφιάς, σονέτα του, διήλθε την ποίηση με το φτερωτό του άρμα να μας παραδώσει σε σιωπή εκστατική τους αθάνατους στίχους του, για να ριζώσουν βλαστάρια αστρικά στην καρδιά και να φωτίσουν με ανθισμένες λέξεις την ψυχή του κόσμου.
Ο Λορέντζος Μαβίλης είναι ο ποιητής που άνοιξε δρόμους μέσα από την φωτιά για να υψώσει την πατρίδα στον ήλιο της ελευθερίας, ο ποιητής που έντυσε με τους μελαγχολικούς του στίχους το φως και το άπλωσε στις ψυχές μας αιώνια να κυλάει στην μνήμη, έγραψε ποίηση με γλώσσα απόλυτη που μόνο ένας εκλεκτός των Μουσών μπορεί να τραγουδήσει, του απολλώνιου φωτός ιεροφάντης…
Ποιήματα Παρθενώνες του Λόγου που τους έντυσε με τον λυρισμό ενός γλυκού και σπάνιου μαρμαίροντος σύθαμπου, κρυστάλλινου και αστραφτερού στην απειροστή σπείρα της αντανάκλασής του...
Ο ποιητής είχε την ύψιστη τιμή να πεθάνει για την ελευθερία της πατρίδας, να σβήσει η ζωή του στο μέτωπο του πολέμου χαράσσοντας με το αίμα του παντοτινά στην πρόσοψη του έθνους το πιο τρυφερό του ποίημα, το ποίημα μιας αδούλωτης και φλογερής ζωής, ποίημα ήρωα αθάνατου…
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε τα άπαντα του Λορέντζου Μαβίλη καθώς και κριτική αποτίμηση των έργων του από επιφανείς και άξιους θεράποντες των ελληνικών γραμμάτων.

Μελετώντας την ποίησή του μελετάς παράλληλα και την Ελληνική ιστορία, νιώθεις να σου εξομολογείται μύχιες σκέψεις της, να ανοίγει την καρδιά της για να σου ψιθυρίσει τα πολύτιμά της μυστικά, αυτά που δεν κατέγραψαν οι επίσημες ιστοριογραφίες και που μόνο η έμπνευση του ποιητή μπορεί να καταθέσει, για τον Μαβίλη ισχύει πως κάθε μεγάλος ποιητής είναι πρωτίστως εθνικός ποιητής, παραφράζοντας τον Τόμας Έλιοτ "...καμία τέχνη δεν είναι με τόσο πείσμα εθνική όσο η ποίηση...".
Παράλληλα ο αναγνώστης που θα αγκαλιάσει την ποίηση του Μαβίλη θα νιώσει και τον μεγαλειώδη θησαυρό της γλώσσας μας, μιας γλώσσας που αντηχεί ατόφια σε κάθε του στίχο το θαυμαστό της μεγαλείο, της γλώσσας που η λάμψη στην ψυχή από την θεϊκή της φλόγα, παραμένει ίδια από την εποχή του Ομήρου.🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ -
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ :
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
✍Ο Οδυσσέας Ελύτης κατέχει περίοπτη θέση στα Ελληνικά γράμματα, είναι από τους πλέον πολυδιαβασμένους ποιητές μας, ασφαλώς δεν είναι άσχετο και το γεγονός των πολυαρίθμων διακρίσεων που έλαβε με προεξέχουσα αυτή της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη είναι γεμάτη από σύμβολα και τα ανάγλυφά τους όπως αποτυπώνονται στο εκμαγείο του Νου, είναι η ποίηση του φωτός, όπως αυτό κυλάει ανάμεσα στις λέξεις γεμίζοντας γη και ουρανό και κρυσταλλώνεται στις διαδρομές της μνήμης, το φως που στάζει τον λευκό παλμό του στα αέναα μονοπάτια των στίχων του ποιητή.
Το φως στην ποίησή του ντύνει με την μεταφυσική του αχλύ τα πράγματα, μάς οδηγεί με την μυστική του πλεύση στις αφανείς διαδρομές των σκιών και των ερώτων τους, οι στίχοι του Ελύτη συνθέτουν το ελληνικό σκηνικό όπως εγγράφεται στον καλοκαιρινό πυρετό των Κυκλάδων, στην κοφτή ανάσα των συγκινήσεων στο θάμβος του μεσημεριού, στα υγρά κέλευθα της θάλασσας καθώς ξεχύνονται στον ωκεανό της γλώσσας, φτιάχνει νησιά και όνειρα, παφλασμός ατέλειωτος στις “αμμουδιές του Ομήρου”…
Ποίημα ανήφορος ελικοειδής... είναι ο Ελύτης και στίχος φτερωμένος, πουλιά της γλώσσας μας τα ποιήματά του ατενίζουν εκστατικά το απέραντο, σκύβουν ευλαβικά και φιλάνε το Σούνιο, με τις αχτίδες του Απόλλωνα ποτίζουνε την Δήλο, σπέρνουν νησιά στα χέρια μας και χάνονται στην αγκαλιά του άγιου πελάγους, τριγμοί από φρύγανα, οσμές από ξερό τριφύλλι και κόκκινο κρασί σαν το το αίμα της αιωνιότητας για του Διονύσου την Θεία Μετάληψη.
Ποιήματα άνεμοι… με αλμύρα που ποτίζουν την ψυχή, ποιήματα που κοινωνούνε την μετωνυμία του θέρους στο μετερίζι της ύπαρξης, που φέρνουν την ελευθερία στα χείλη και ανοίγουνε οι λέξεις την καρδιά, σμίγει η θεότητα με τις χειρονομίες των ανθρώπων την ώρα που αποχαιρετούν τα στάχια στο μεσημεριάτικο αλώνι, πλημμυρίζει με την λευκότητα των λέξεων βουνά και ρεματιές, καρδιές και αμπέλια…
Διαβάστε Οδυσσέα Ελύτη, επιβιβαστείτε στο φωτονικό όχημα της ποίησής του για να ζήσετε την μεθυστική πορεία της έμπνευσης, απολαύστε μια αληθινά συναρπαστική περιπέτεια της ελληνικής γλώσσας από έναν βαθύτατα μυημένο στα πηγαία της νάματα…
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε σχεδόν όλες τις ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη για να ζήσετε (διαβάσετε) την ποίησή του…🔵
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ -
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ :
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
✍ Η ποίηση είναι η υπέρτατη πύλη για το πέρασμα στην αλήθεια, για την μετάβαση της ζωής στην ονειρική της διάσταση, για το βίωμα του απόλυτου…
Μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας δείχνει πέρα από τα όσα υπάρχουν, επιμένει σε αυτά που δεν είναι ορατά στην πρώτη ανάγνωση της εμπειρίας, δείχνει τις παράλληλες οδούς των ζωών μας, τα επάλληλα ρεύματα των μύχιων σκέψεων μας, τα αδιόρατα νεύματα των όσων μάς προσπέρασαν… χωρίς να προφτάσουμε την γνωριμία τους…
Η ποίηση περικλείει στο άυλο περίγραμμά της την άμορφη μορφή του κόσμου, συνομιλεί με την σιωπή και μας δονεί με την άπειρη αντήχησή της, ανθίζει τα πέταλα του χρόνου με τα άχρονα μηνύματά της, μας μυεί με την γλωσσική της τελετουργία στην εποπτεία του θαυμαστού…..
Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης θα βρείτε σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ποιητών μας, των ποιητών που κόσμησαν με την ποίησή τους την χώρα μας, η ελληνική ποίηση με όχημα την αρχέγονη ελληνική μας γλώσσα αποτελεί την πιο δυνατή περιπέτεια του Λόγου, γνωρίστε την ποίησή τους και συνομιλήστε με τους ποιητές μας διευρύνοντας κι άλλο τους πνευματικούς σας ορίζοντες, καλώς ορίσατε στον κόσμο των ποιητών, παρασυρθείτε με το αθάνατο κάλεσμά τους…
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ – ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Η ποίηση δεν μπορεί να είναι μια ενασχόληση η οποία προκύπτει περιστασιακά, ο ποιητής γεννιέται με ένα ξεχωριστό ψυχικό φορτίο και μετέχει σε μια πνευματικότητα που διαπνέει την πραγματικότητα μεταμορφώνοντάς την με τους στίχους του, είναι ο μαγικός μεταμορφωτής του κόσμου, ο Προμηθέας που κομίζει την άσβεστη φλόγα της έμπνευσης στις ζωές των ανθρώπων.
Η ποίηση είναι πάντα εκείνος ο φωτεινός δρόμος που άπαξ και τον βαδίσεις μπορείς να εισέρχεσαι στα μυστικά μονοπάτια του νου και της ψυχής για να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς όλα αυτά που χωρίς την ποίηση είναι αδύνατον να κατανοηθούν...
Το βιβλίο-ανθολογία της ποίησης του Κωστή Παλαμά μας παρέχει ευκρινέστερη οπτική για να μπορέσουμε να συλλάβουμε το μεγαλείο και την έκταση της ποιητικής μεγαλοφυΐας, ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών που γέννησε η ελληνική γη.
Αυτή η πλούσια ανθολόγηση από το σύνολο έργο του ποιητή διευρύνει και άλλο την εικόνα για την αισθητική αποτίμηση του παλαμικού έργου. Μάς προσφέρει το απόσταγμα μιας ποιητικής ανθολόγησης που πλέει στα διαχρονικά παλαμικά πελάγη, αφήνοντας μας να γευτούμε όλη την μεθυστική αύρα ενός ποιητή που θεμελίωσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ελληνικό ποιητικό λόγο, που έδωσε με την εξαίρετη και σπάνια ποιητική του ευαισθησία μία μεστή πολυποίκιλων μηνυμάτων ποιητική γλώσσα που συνέβαλλε καίρια στην εθνική παλιγγενεσία και η διαχρονική ανάγνωσή της εξυψώνει την ανθρώπινη συνείδηση.🔵
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
🖋Ο αειθαλής ποιητής και στοχαστής Γεώργιος Πολυκράτης γράφει με μια πένα εκστατική, ζυγισμένη ανάμεσα στην χαρά και στον πόνο φανερώνοντας μια ποίηση που φτερώνει με γλώσσα αστείρευτη τον στίχο, χαράσσει λέξεις που ριζώνουν στην καρδιά και ανθίζουν σαν μουσική σταλμένη από τον ήλιο.
Τα ποιήματα του Γεώργιου Πολυκράτη είναι σαν εκείνα τα καταφύγια τα απάνεμα… μπαίνοντας σε αυτά μπορείς ήσυχα να ατενίσεις γη και ουρανό, δεν κινδυνεύεις από τις σειρήνες του κόσμου, είναι καταφύγια του Λόγου και της Τέχνης, που σε αφήνουν μόνο με την γλυκιά αίσθηση του υπάρχειν, χωρίς περιττές ανησυχίες να σου βαραίνουν την ψυχή.
Στην καινούργια του ποιητική συλλογή Αλισάχνη, κάνει τους στίχους του πάλλευκα πανιά και σχίζει τις θάλασσες για να μας ταξιδέψει με άνεμους ούριους σε νησιά και σε ανθρώπους, σε τόπους και όνειρα, σε μέρη που ακόμα στέκουν όρθια και ανοίγουν σαν ρόδα στην καρδιά μας.
Σε τόπους που δεν είδαμε ποτέ, τους ζωντάνεψε όμως εμπρός μας ο ποιητής με την κομψή του ρίμα.
Δεν έχει φτιασίδια και περιττά στολίδια η ποίηση του Πολυκράτη, δεν περιπλέκει στίχους και δεν συνθέτει λέξεις για εντυπωσιασμό. Απλή και απέριττη όπως η στραφταλιστή θωριά του Αιγαίου, όπως ο καυτός ήλιος του μεσημεριού στο πέτρινο λιβάδι, στίχοι που ακούς μέσα τους κύματα και παιδικές φωνές, γλυκά ανταμώματα και αποχαιρετισμούς, νιώθεις καθάρια τον άστατο παλμό της Ελληνικής αθάνατης καρδιάς κι αφήνεσαι στον στίχο αυτόν για να σου μαγέψει την ζωή, να γίνει ένα η στιγμή με την αιωνιότητα.
Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Πολυκράτη για την δωρεά της ποιητικής συλλογής του ΑΛΙΣΑΧΝΗ, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης.☼∞
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
📚
"ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ" -
της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΚΟΥΡΟΥ
🖋Τα πιο παράξενα Χριστούγεννα της ζωής μας..., δε θα μπορούσαν να ήταν άλλα από αυτά που ζήσαμε εντός του 2020, τα Χριστούγεννα που εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού πέρασαν σαν σκιά ανάμεσα στις γραμμές του χρόνου, έσμιξαν με αναμνήσεις και προσδοκίες και γέμισαν με μια άφατη ελπίδα την ψυχή πως μπορούμε να ζήσουμε με αυθεντικότητα σε οποιαδήποτε περίσταση και κυρίως να δημιουργήσουμε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και πάλι τα ζωντανά αληθινά Χριστούγεννα, αυτά που καταφάσκουν στην ζωή και χαρίζουν με το επουράνιο μήνυμά τους την ευλογία στην γη…
Αυτά λοιπόν τα Χριστούγεννα χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη η συγγραφέας Ευαγγελία Κακούρου για να συγγράψει το δικό της παραμύθι και να μεταφέρει μέσα από αυτό την άδολη αγάπη των παιδιών για τα Χριστούγεννα, μια αγάπη που δεν ξεφτίζει με τίποτα όσες απαγορεύσεις και να ισχύσουν. Η καρδιά των παιδιών συντονίζεται με τα αληθινά Χριστούγεννα με τον δικό της μαγικό τρόπο και με αυτόν τον συντονισμό συνέδεσε μικρούς και μεγάλους με το παραμύθι της η συγγραφέας.
Παραμύθι γεμάτο από το λαμπρό αστέρι των Χριστουγέννων, από την θάλλουσα αύρα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, από την αστραφτερή άγια νύχτα, ένα παραμύθι γλυκό σαν την παιδική καρδιά.
Ευχαριστούμε την κ. Κακούρου για την προσφορά του παραμυθιού της στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Δάφνης και της ευχόμαστε καλή συνέχεια στην υπέροχη αυτή απόπειρα της συγγραφής παιδικών βιβλίων, και πάντοτε με εμπνευσμένη δημιουργικότητα.⭐
Εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης
Αργύρης Καραβούλιας
📚
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ -
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ
ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ
ΟΡΦΙΚΑ
ΜΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΟΧΑΛΗ
ΑΘΗΝΑΙ
❝ Κεφαλαιώδους σημασίας στην ενασχόλησή μας με την αρχαία ελληνική γραμματεία, αποτελεί η παρούσα έκδοση του Θεόδωρου Τσοχαλή, των Αργοναυτικών και των Ορφικών του Απολλώνιου του Ρόδιου.
✒ Στον παρόντα πολυσέλιδο και ογκώδη τόμο έχουμε την πραγμάτωση ενός τιτάνιου πράγματι άθλου, δίνοντας ο μεταφραστής και ερμηνευτής του έργου ένα πλήρες και συνολικό νόημα στο ποιητικό αυτό αριστούργημα του Απολλώνιου.
Ο κύκλος των αργοναυτικών, είχε επηρεάσει και ωθήσει στην μελέτη τους, πολλούς συγγραφείς και ποιητές από τα πρώιμα ακόμα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα παραμένει αναλλοίωτο και αυξανόμενο.
Δίπλα από το αρχαίο κείμενο έχουμε την έμμετρη απόδοση των στίχων, ενώ το πλήθος των σχολίων, των ερμηνευτικών παραθέσεων και των σχετικών υποσημειώσεων που παραπέμπουν σε άπασα την ελληνική γραμματεία, καθιστούν το έργο ένα μνημείο Λόγου, άξιο αναφοράς για την εμβάθυνση στην ουσία του ελληνικού πνεύματος.
Επίσης έχουμε μια συνολική εικόνα από τα σχόλια παλαιότερων μελετών πάνω στο έργο, ενώ και το λεξικό των κύριων ονομάτων που παρατίθεται στο τέλος, ωθεί στην περαιτέρω κατανόηση του ποιήματος όπως και στην πρόσληψη ευρύτερης εικόνας της αρχαιότητας.
Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το παράλληλο υλικό που συνοδεύει τον τόμο και που το αποτελούν πληθώρα χαρτών της αργοναυτικής διαδρομής, προσφέροντας έτσι και μια παράλληλη ανάγνωση αυτού του διαχρονικού και αθάνατου αριστουργήματος των γραμμάτων μας.
Ο ακάματος κατά την ενασχόλησή του με την αρχαία γραμματεία, στρατιωτικός ιατρός και λογοτέχνης Θεόδωρος Τσοχαλής γίνεται πηγή έμπνευσης μεταφέροντας στο σήμερα αυτούσια την απαυγάζουσα ακτινοβολία και αλήθεια των αρχέτυπων ηρωικών προτύπων της φυλής μας.
Πρώτη δημοσίευση στη στήλη του Αργύρη Καραβούλια ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡ, τεύχος 167
⃟⃟⃟
Ποιήματα της θάλασσας και του έρωτα
Τάκης Βέλλης
Η ποίηση του Τάκη Βέλλη γιορτάζει την απλότητα, στεφανώνει με τον καθάριο λόγο της το φως των πραγμάτων και μας προσκαλεί στο βίωμα του αυθεντικού.
Με έναν λυρισμό γεμάτο από το πηγαίο του ύφος, οι λέξεις του αναρριχώνται σαν ηλιοτροπικά φυτά μέχρι την μέθεξη με το παν.
Η ποίησή του διαρρέει τον χρόνο επιπλέοντας σαν νησίδα από ζωντανές κι ατόφιες λέξεις στη θάλασσα του άχρονου τώρα.
Ο ποιητής Βέλλης δεν έχει ανάγκη να περιπλέξει τον λόγο του με περισπούδαστο ύφος, να τροχίσει με επιτήδευση τα λόγια του, σαν γνήσιος νησιώτης ρίχνει τα δίχτυα του στο Αιγαίο της καρδιάς του.
Μας φέρνει την υπαρξιακή «ψαριά…» του με κοχύλια του ονείρου και αρμυρίκια του πόθου.
Διαβάζοντας τον Τάκη Βέλλη γευόμαστε αυτήν την στάλα αιωνιότητας που ενυπάρχει πάντα στην ουσιαστική ζωή, στην αληθινή τέχνη, στο ασταμάτητο κύμα του έρωτα στην ακτή της καρδιάς…
Στη δικιά του συμπαντική ακτή μας προσκαλεί με τη μεθυστική αύρα της θάλασσας – ποίησής του…
Τα βιβλία του ποιητή Τάκη Βέλλη διατίθενται δωρεάν από την κόρη του Δέσποινα. Πληροφορίες στο τηλ. 694 5334883
Αργύρης Καραβούλιας © 22.10. 2020
🔺
ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡτου Αργύρη Καραβούλια
Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας 1750 - 2015
Γ.Β. ΔΕΡΤΙΛΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΓΚΕΟΡΓΚ ΧΕΓΚΕΛ
Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια
Σταμάτης Γιακουμής
Δρ. Φιλοσοφίας, Πρωτοδίκης Δ.Δ., LL.M.
Εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΠΟΝΗΜΑΤΑ
ΣΥΜΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ε. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΑΤΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ
Εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ


Γ.Β. ΔΕΡΤΙΛΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η παρούσα ιστορική μελέτη του Γ. Δερτιλή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης δεν αφορά μόνο μια καταγραφή ιστορικών γεγονότων της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, αλλά έρχεται να ρίξει φως στο πως και γιατί του συνόλου των συμβαινομένων που αφορούν την Ελλάδα από το 1750 έως και το 2015.
Ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που κατά την διάρκειά του σύμπασα η ελληνική πραγματικότητα υπέστη τεράστιες αλλαγές, έδωσε τιτάνιες μάχες για την συνέχισή της και είδε την μεταμορφωτική επίδραση της ιστορίας όπως αυτή εγγράφεται στο μέλλον της αναφορικά με το παρελθόν της.
Με άψογη και εύστοχη, ως προς τα τεκταινόμενα που διερευνά, γραφή, με βαθυστόχαστη ακρίβεια και απροκατάληπτο ρεαλισμό, η ανάλυση των γεγονότων γίνεται χωρίς ιδεοληπτικές καθιζήσεις δείχνοντάς μας πλέρια και καθαρά τις πολλές και ποικίλες πτυχές που συνέβαλαν στην πορεία του ελληνικού κράτους όπως αυτή εκπορεύεται από τις πηγαίες του εθνικές καταβολές.
Με πληθώρα ιστορικών παραδειγμάτων και πλούσια παράθεση ιστορικών γεγονότων, καθόλη την έκταση της έρευνάς του ο συγγραφέας μάς συστήνει την ελληνική ιστορία γραφόμενη κυρίως ως η απάντηση στό γιατί συνέβησαν αυτά που συνέβησαν στην παρούσα ιστορική περίοδο και πώς αυτά που συμβαίνουν επιδρούν στο ευρύτερο σώμα μιας κοινωνίας, πώς καθορίζουν τις σχέσεις των μελών της και πώς γίνονται αφορμή για την εξέλιξή της στην διαχρονική διαδρομή της.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΓΚΕΟΡΓΚ ΧΕΓΚΕΛ
Εισαγωγή – Μετάφραση – Σχόλια
Σταμάτης Γιακουμής
Δρ. Φιλοσοφίας, Πρωτοδίκης Δ.Δ., LL.M.
Εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Για την Αισθητική και τις πολυδαίδαλες διακλαδώσεις της, για την σημαντική και την αμφισημία της ως ένα πανανθρώπινο φαινόμενο, έχουν γράψει και την έχουν αναλύσει δεκάδες φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος με ορόσημα σε αυτές τις αναλύσεις τα σχετικά έργα του Πλάτωνα και μετέπειτα του Αριστοτέλη.
Στην νεότερη ιστορία, ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα που γέννησε η ευρωπαϊκή διανόηση, ο Χέγκελ, γράφοντας για την Αισθητική μας παραδίδει ένα βαθυστόχαστο σύγγραμμα που μέσα από την τεράστια έκτασή του, αποτελεί φάρο ανεκτίμητο για την πλεύση μας στην τιτάνια θάλασσα αυτού του διαχρονικού και αεικίνητου ρεύματος της φιλοσοφίας.
Η Αισθητική του Χέγκελ, των εκδόσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης με την αναλυτική εισαγωγή και μετάφραση του Σταμάτη Γιακουμή, αποτελεί αληθινό θησαύρισμα γνώσεων, μοναδική εισαγωγή σε αυτό το φαινόμενο που αποτυπώνει την πιο εξαίρετη και πιο υψηλή από τις κλίσεις του ανθρώπινου πνεύματος.
Περιηγηθείτε στο ξεχωριστό αυτό πόνημα και μάθετε για το Ωραίο της Φύσης και το Ωραίο της Τέχνης, για τους Επιστημονικούς τρόπους πραγμάτευσης της Τέχνης, εντρυφήστε στην έννοια του καλλιτεχνικά Ωραίου και στις αντιλήψεις περί τέχνης, για τον σκοπό της Τέχνης στον ιστορικό της διάπλου με σημαία αναφοράς την συμβολική τέχνη, την Κλασική Τέχνη, και τους τρόπους διαμόρφωσής της, την Ρομαντική Τέχνη, γνωρίστε σε βάθος την Ιπποσύνη, ανακαλύψτε την Ποίηση και τα διαχρονικά της γένη.
Η Αισθητική του Χέγκελ αποτελεί αληθινό οδηγό για την μεταμορφωτική επίδραση της τέχνης στον άνθρωπο και στον κόσμο του, ένα λίαν επίκαιρο έργο για το σήμερα που πολλάκις το καλλιτεχνικά Ωραίο τυγχάνει ποικίλλων κακοποιήσεων και διαστρεβλώσεων.
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Κωστή ΠΑΛΑΜΑ
Κωστή ΠΑΛΑΜΑ
ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ – ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η ποίηση δεν μπορεί να είναι μια ενασχόληση η οποία προκύπτει περιστασιακά, ο ποιητής γεννιέται με ένα ξεχωριστό ψυχικό φορτίο και μετέχει σε μια πνευματικότητα που διαπνέει την πραγματικότητα μεταμορφώνοντάς την με τους στίχους του, είναι ο μαγικός μεταμορφωτής του κόσμου, ο Προμηθέας που κομίζει την άσβεστη φλόγα της έμπνευσης στις ζωές των ανθρώπων.
Η ποίηση είναι πάντα εκείνος ο φωτεινός δρόμος που άπαξ και τον βαδίσεις μπορείς να εισέρχεσαι στα μυστικά μονοπάτια του νου και της ψυχής για να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς όλα αυτά που χωρίς την ποίηση είναι αδύνατον να κατανοηθούν...
Το βιβλίο-ανθολογία της ποίησης του Κωστή Παλαμά που εξέδωσαν οι εκδόσεις Κέδρος, πιστές στην έκδοση ποιοτικών βιβλίων, μας παρέχει ευκρινέστερη οπτική για να μπορέσουμε να συλλάβουμε το μεγαλείο και την έκταση της ποιητικής μεγαλοφυΐας, ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών που γέννησε η ελληνική γη.
Αυτή η πλούσια ανθολόγηση από το σύνολο έργο του ποιητή διευρύνει και άλλο την εικόνα για την αισθητική αποτίμηση του παλαμικού έργου. Μάς προσφέρει το απόσταγμα μιας ποιητικής ανθολόγησης που πλέει στα διαχρονικά παλαμικά πελάγη, αφήνοντας μας να γευτούμε όλη την μεθυστική αύρα ενός ποιητή που θεμελίωσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ελληνικό ποιητικό λόγο, που έδωσε με την εξαίρετη και σπάνια ποιητική του ευαισθησία μία μεστή πολυποίκιλων μηνυμάτων ποιητική γλώσσα που συνέβαλλε καίρια στην εθνική παλιγγενεσία και η διαχρονική ανάγνωσή της εξυψώνει την ανθρώπινη συνείδηση.
ΠΟΝΗΜΑΤΑ
ΣΥΜΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ε. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΑΤΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ
Εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Το εν λόγω μεγάλο σε σημασία και έκταση βιβλίο, αποτελεί την συμπλήρωση και τελειοποίηση της διδακτορικής διατριβής του Χαρίλαου Αυγερινού που υπεβλήθη στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2006.
Αποτελεί μεγίστης σημασίας έργο για τα Φαινόμενα του Αράτου, για αυτό καθαυτό το ποιητικό έργο, τις επιρροές του και τις επιδράσεις του καθώς και για την τεράστια επιρροή που άσκησε στους πνευματικούς κύκλους της εποχής του και των μεταγενέστερων.
Ο Άρατος γεννήθηκε μεταξύ του 315 και του 305 π.Χ. σπούδασε στην Αθήνα, προσχώρησε στην στωική σχολή ενώ ο θάνατος του υπολογίζεται γύρω στο 240/239.
Πέραν των άλλων έργων που συνέγραψε και που έχουν διασωθεί μόνο κάποιοι τίτλοι, έγινε κυρίως γνωστός για το διδακτικό του ποίημα για τα ουράνια φαινόμενα με τίτλο Φαινόμενα, επηρεασμένος κυρίως από το έργο του Εύδοξου του Κνίδιου.
Στην παρούσα μελέτη ο συγγραφέας με περισσή σπουδή και εξονυχιστική έρευνα καταθέτει ένα έργο σημείο αναφοράς στον Άρατο και στα Φαινόμενα, υπερκαλύπτοντας μία περίοδο οχτώ αιώνων της ελληνικής γραμματείας, εξετάζοντας και μεγεθύνοντας τις επιρροές του Άρατου από τους προγενέστερους και τις επιδράσεις που άσκησε στους μεταγενέστερους που ασφαλώς δεν ήταν λίγες και καθόλου αδιάφορες.
Έτσι με αφορμή το εξαίρετο αυτό ποίημα, μεταφερόμαστε σε εκατοντάδες περιοχές της ποίησης και της φιλοσοφίας, γνωρίζοντας ουσιαστικά πολλές και άγνωστες αλληλεπιδράσεις σύσσωμου του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τον Άρατο και τα Φαινόμενά του.
WILLIAM H. McNEILL
Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
Μια ιστορία της πανανθρώπινης κοινότητας
THE RISE OF THE WEST
A history of human community
Πρόλογος, Επιστημονική Επιμέλεια
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Από την εποχή του που έγραψε αυτό το ιστορικό πόνημα ο McNeill το 1963 μέχρι και σήμερα, θα λέγαμε ότι δεν έχει χάσει τίποτα από την αρχική του αίγλη. Το βιβλίο κέρδισε το National Book Award στον τομέα της Ιστορίας και γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ.
Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο μεγαλειώδους σημασίας που αγκαλιάζει την πορεία του ανθρώπου από τα πρώτα του βήματα, ενώ αναμφισβήτητα άλλαξε τον τρόπο θέασης της Ιστορίας καθώς έδωσε έμφαση στις επιδράσεις μεταξύ εθνών και πολιτισμών, ως οι πρωτεύουσες αιτίες για την διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας οι οποίες και οδήγησαν στην άνοδο της Δύσης μετά το 1500 μ.Χ.
Εκκινώντας από τα πρώτα ίχνη πολιτισμών που ανευρέθηκαν στον ευρύτερο χώρο της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής παράλληλα με την διαμόρφωση των πολιτισμών σε Ελλάδα, Ινδία, Κίνα, συνεχίζοντας με την εξάπλωση του Ελληνικού πολιτισμού και την σύγκλιση της ευρασιατικής οικουμένης, τις επιδρομές των βαρβάρων και τις αντιδράσεις του πολιτισμένου κόσμου, καταλήγει στην εποχή της δυτικής κυριαρχίας από το 1500 μέχρι σήμερα.
Ρίχνει άπλετο φως σε όλο το φάσμα των κοινωνικών, πολιτικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών επιρροών και ανταλλαγών μεταξύ λαών και πολιτισμών που απαρτίζουν τον σύγχρονο παγκόσμιο χάρτη.
Πρόκειται, πέραν των θέσεων αυτών καθαυτών για τις οποίες μπορείς να διαφωνήσεις ή να συμφωνήσεις, για ένα πολυσήμαντο ιστορικό έργο που η διεξοδική του ανάλυση της ιστορίας σε μετατοπίζει από τον δικό σου μικρόκοσμο, χαρίζοντας σου μια ευρύτερη εικόνα ενός κόσμου που εξελίσσεται ακριβώς γιατί συνυπάρχει.
J. J. NORWICH
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ
Το Βυζάντιο εν πολλοίς παραμένει ένας παρεξηγημένος τομέας, κυρίως λόγω των θρησκευτικών του προσανατολισμών, όπως αυτοί εκπορεύονταν από τους ελέω θεού Αυτοκράτορες. Αυτοκράτορες που ο καθένας τους έδωσε και το δικό του προσωπικό στίγμα στην τεράστια αυτή αυτοκρατορία.
Πολλά είναι τα βιβλία και οι μελέτες που έχουν γραφείο για το Βυζάντιο αλλά αυτό που καθιστά ξεχωριστό το εν λόγω βιβλίο είναι η ευσύνοπτη παρουσίασή του, συμπυκνωμένη ιστορία 1123 χρόνων με αρκετές και πολλές φορές «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες που παρόλα αυτά χωρούν σε έναν τόμο 600 σελίδων χωρίς όμως να υπάρχουν περικοπές στην περιγραφική ακρίβεια της ιστορικής αυτής διαδρομής.
Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας ο πολιτισμός μας δεν αναγνώρισε ποτέ, επαρκώς, το χρέος του στην Ανατολική Αυτοκρατορία και η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχε αυτό το μεγάλο ρεύμα που άσκησε την πολιτική του επιρροή στην ανατολική επικράτεια του τότε χριστιανικού κόσμου, ποια θα ήταν η τύχη της Ευρώπης ενάντια στις στρατιές του Βασιλιά της Περσίας τον 7ο αιώνα ή ενάντια σε αυτές του Χαλίφη της Βαγδάτης τον 8ο;
Επίσης σημαντικό γνώρισμα του Βυζαντίου ήταν και η συνέχιση του ελληνισμού κυρίως λόγω της αφομοίωσής του από τον 10ο αιώνα και μετέπειτα αφού στους πρώτους του αιώνες οι διωγμοί κατά των Ελλήνων ήταν ειδεχθείς και απηνείς.
GERARD GENETTE
ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ
Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
Εκδόσεις ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Στην μακρά διαδρομή της λογοτεχνίας με τα μυριάδες κειμενικά μονοπάτια πολλά είναι τα κομβικά εκείνα σημεία όπου κάποια από αυτά τα μονοπάτια συναντιούνται.
Έτσι έχουμε λογοτεχνικά έργα που εμπεριέχουν εντός τους ψήγματα, υπαινιγμούς, παραθέσεις, αναφορές καλυμμένες ή μη, αυτούσια αποσπάσματα ή παραλλαγμένα άλλων λογοτεχνικών έργων, έχουμε δηλαδή μια λογοτεχνία επάλληλων κειμένων, αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί Παλίμψηστα.
Το έργο Παλίμψηστα του Ζεράρ Ζενέτ, άλλη μια σημαντική έκδοση, κεφαλαιώδους σημασίας για την θεωρία της λογοτεχνίας, που φέρνουν στην ελληνική γλώσσα οι εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, αποτελεί ένα αριστουργηματικό πολύφωνο δια μέσου του οποίου ακούς τις χιλιάδες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, προσεγγίζοντάς τες από την καθηλωτική ερμηνεία ενός εκ των σημαντικοτέρων κριτικών λογοτεχνίας της σύγχρονης Γαλλίας.
Το παλίμψηστο κυριολεκτικά είναι αυτή η περγαμηνή ή πάπυρος όπου η προηγούμενη εγγραφή έχει αποξεστεί για να εγγραφεί-χαραχτεί μια άλλη, η οποία όμως δεν κρύβει εντελώς την προηγούμενη.
Μεταφέροντας αυτή την πρακτική στο αΐδιο σώμα της λογοτεχνίας ο Ζενέτ μας παρουσιάζει μια απολαυστική ανάγνωση του κειμένου όπως αυτό εγγράφεται στο υπερκείμενό του για να αναγνωσθεί κατόπιν στην απαράμιλλη διακειμενικότητά του.
Πέντε είδη διακειμενικών σχέσεων, σχέσεων κειμενικής υπέρβασης, διακρίνει ο συγγραφέας και αυτές είναι η διακειμενικότητα, το παρακείμενο, η μετακειμενικότητα, η αρχικειμενικότητα και τέλος η υπερκειμενικότητα.
Αναλύοντας και ερμηνεύοντας, ανακαλύπτοντας και μεγεθύνοντας, διαβάζοντας και ξανά-γράφοντας ο Ζενέτ μας ξετυλίγει τον παγκόσμιο άτλαντα της λογοτεχνίας εντοπίζοντας παντού το υπερκείμενο του κειμένου, ανασύρει από το βάθος των λογοτεχνικών έργων την λανθάνουσα πολλές φορές επιφάνειά τους, οδηγώντας μας με ούριους υφολογικούς ανέμους σε μια υπο-κείμενη θάλασσα εξαίσιων διακειμενικών νησίδων.
Αλεξανδρινή Μούσα
Συνέχεια και νεωτερισμός στην Ελληνιστική ποίηση
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Φλώρα Π. Μανακίδου – Κωνσταντίνος Σπανουδάκης
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αντώνης Ρεγκάκος
Εκδόσεις GUTENBERG
Το βιβλίο Αλεξανδρινή Μούσα αποτελεί μέρος της σειράς ΣΗΜΑΤΑ-Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία των εκδόσεων Gutenberg και με την έκδοση του παρόντος τόμου έχουμε ένα λίαν αξιόλογο έργο για τα συμβαίνοντα στον ελληνικό κόσμο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυρίως έχουμε ένα πλήρη και κατατοπιστικό οδηγό της ποίησης και της λογοτεχνίας την περίοδο που συμβατικά ονομάζουμε Ελληνιστική.
Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική περιπέτεια στην πορεία της οποίας ερχόμαστε σε επαφή με το σύνολο λογοτεχνικό έργο της παρούσης περιόδου, ενώ μέσα από τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις των συγγραφέων που απαρτίζουν τον παρόντα τόμο, γνωρίζουμε την δυναμική των σχέσεων των ελληνικών πόλεων και κρατών που έχουν δημιουργηθεί από τον Αλέξανδρο και εντεύθεν, το πως η τέχνη και η ποίηση λειτουργούν ως ανακλαστήρες των πολιτικών ζυμώσεων εν γένει και το πως η ποίηση ορίζει το πλέγμα των σχέσεων ισχύος που δημιουργείται.
Με πληθώρα ερμηνευτικών προσεγγίσεων και με λεπτομερή ανάλυση στα κείμενα που εξετάζονται βοηθώντας μας έτσι στην καθολική πρόσληψή τους, θα γνωρίσουμε εκτός των άλλων το έργο του Άρατου του Σολέα, θα αναγνώσουμε τα Ειδύλλια του Θεόκριτου, θα διαβούμε στα απάτητα μονοπάτια της ποίησης του Καλλίμαχου, θα γευτούμε ποικίλους τόνους κάθε τεχνοτροπίας, θα μυηθούμε στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, θα εντρυφήσουμε σε πολλές, ήσσονες κατά το δοκούν αλλά σπουδαίες μορφές της αλεξανδρινής ποίησης.
Επίσης σημαντικός σταθμός της ελληνικής γραμματείας αποτελεί το Επίγραμμα, του οποίου θα γνωρίσουμε όλες τις πολυσήμαντες πτυχές, θα μελετήσουμε τον Λυκόφρωνα, την ελληνιστική φιλοσοφική ποίηση, εν τέλει θα αντλήσουμε το λάλον ύδωρ από τις αιώνιες πηγές των ελληνικών γραμμάτων εντρυφώντας στην φιλολογική ταυτότητα των ελληνιστικών ποιητών.
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Ελληνική είναι η αρχαιότερη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι η γλώσσα που έχει μεταφερθεί μέσα σε διάστημα χιλιάδων χρόνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είναι η γλώσσα που δάνειά της έχει πάρει άπασα η οικουμένη.
Στον παρόντα τόμο Η Διαχρονική Συμβολή της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες, των εκδόσεων Παπαζήση, που έχει επιμεληθεί με περισσή σπουδή ο Γεώργιος Καναράκης, Καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Charles Sturt της Αυστραλίας, έχουμε μια αναλυτική και με επιστημονική επάρκεια καταγραφή των αλληλεπιδράσεων της ελληνικής στην εξελικτική διαδρομή είκοσι οχτώ γλωσσών του πλανήτη, οι οποίες ανήκουν σε διάφορες γλωσσικές ομάδες ή είναι μεμονωμένες.
Για την πραγματοποίηση του παρόντος πονήματος, συνεργάστηκαν τριάντα δυο ειδικοί επιστήμονες από διάφορες χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, παρουσιάζοντας με σαφή και επιστημονικό τρόπο την πολυεπίπεδη επιρροή που άσκησε η ελληνική γλώσσα, καθιστώντας την έτσι βασικό συντελεστή και στην διαμόρφωση της ευρύτερης κοινωνικοπολιτισμικής ταυτότητας κάθε χώρας αφού η γλώσσα αποτελεί τον εκ των ων ουκ άνευ θεμέλιο λίθο εκάστου πολιτισμού.
Οι γλώσσες που εξετάζονται στο βιβλίο και αναλύονται οι επιρροές και οι τρόποι που η ελληνική έχει συμβάλλει στην μετεξέλιξή τους είναι οι Λατινική, Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική, Πορτογαλική, Ρουμανική, Αγγλική, Γερμανική, Ολλανδική, Αφρικάνς, Σουηδική, Δανική, Ρωσική, Πολωνική, Βουλγαρική, Κροατική, Αλβανική, Φινλαδική, Ουγγρική, Τουρκική, Γεωργιανή, Εβραϊκή, Αραβική, Μαλτέζικη, Ταϊλανδική, Κορεατική, Ιαπωνική και Κινέζικη.
Μια ξεχωριστή μελέτη για ένα τόσο ενδιαφέρον και διαχρονικό θέμα που δεν εξαντλείται σε μονοσήμαντες απλουστεύσεις, αλλά με πλούτο πηγών, παραπομπές από την διεθνή βιβλιογραφίας και με δεκάδες ερμηνευτικούς σχολιασμούς, συμβάλλει καίρια στην τεκμηρίωση ενός τόσο τεραστίου και εν πολλοίς παρασιωπημένου ζητήματος.
Earl Babbie
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Επιμέλεια: Ιωάννης Κατερέλος, Σεβαστή Χατζηφωτίου
Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ
Μια απόλυτα επιτυχημένη και αξιοπρόσεκτη εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα αποτελεί το βιβλίο του Earl Babbie, ενώ αυτό που το καθιστά απαραίτητο εγχειρίδιο σε σπουδαστές σχετικών επιστημών είναι ότι καλύπτει απόλυτα τις σύγχρονες διδακτικές ανάγκες. Με τρόπο εύληπτο και με πληθώρα παραδειγμάτων, ο συγγραφέας παρουσιάζει μια εισαγωγή σε θεωρητικές έννοιες, μεγάλη και ευρεία γκάμα επιστημονικών μεθόδων έρευνας της κοινωνικής συμπεριφοράς, από τις ποιοτικές μεθόδους μέχρι τις ποσοτικές, με αναφορές στα σχετικά θεωρητικά τους πλαίσια και τις οπτικές, προσφέροντας μας ένα βιβλίο πλήρες ως προς την έκταση της έρευνάς του και συγχρόνως προσιτό και στον μη ειδικό αναγνώστη.
Δεν παραλείπονται από το βιβλίο πολύτιμες υποδείξεις για τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και μια σειρά από ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα, όπως η έρευνα αξιολόγησης, η βιβλιογραφική τεκμηρίωση και η δεοντολογία. Η παρουσίαση των τεχνικών και μεθόδων ολοκληρώνεται με πληθώρα πραγματικών παραδειγμάτων με τη σχετική βιβλιογραφική τεκμηρίωσή τους.
Η εν λόγω έκδοση είναι η 7η (αμερικάνικη) και αυτό που την διαφοροποιεί από τις προηγούμενες είναι οι πολλές επικαιροποιήσεις οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τους μαθησιακούς στόχους στην αρχή κάθε κεφαλαίου, οι οποίοι επεξηγούν τη σχετική συζήτηση λειτουργώντας ως απαραίτητο βήμα για τους ενδιαφερόμενους σχετικών μαθημάτων. Επίσης περιλαμβάνει επικαιροποιημένα διαγράμματα, δημοσκοπήσεις, μελέτες παρατήρησης που επιτρέπουν στον αναγνώστη να αποκτήσει στενότερη επαφή με τον πραγματικό κόσμο μέσα από δεκάδες παραδείγματα.
Με ζωντάνια και περιγραφική απλότητα όπως αυτή εκφράζεται στον προφορικό λόγο, αλλά και με πλήρη επιστημονική επάρκεια και τεκμηρίωση των εξεταζομένων θεμάτων, η Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα είναι ένα βιβλίο που καλύπτει πλήρως το εν λόγω πεδίο με όλες τις αναφορές στις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘ. ΤΕΡΕΖΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
(387 π.Χ. – 529 μ. Χ.)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Ο Πλάτων υπήρξε και παραμένει ένας εκ των μεγαλυτέρων φιλοσόφων του κόσμου, ο φιλόσοφος που με την δική του σκέψη μετέφερε την ανθρωπότητα χιλιάδες φωτεινά άλματα πιο μπροστά, μέσω της φιλοσοφίας του έλαμψε ένας καινούργιος κόσμος στον οποίο ο άνθρωπος ξαναγεννιέται ως το απόλυτο ον της δημιουργίας με απώτερο σκοπό του την πραγμάτωση του οντολογικού προορισμού του, όπου εχέγγυα αυτής της πραγμάτωσης του προσέφερε η φιλοσοφία του.
Στην Ιστορία της Πλατωνικής Ακαδημίας του Χρήστου Τερέζη των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, ο αναγνώστης θα διέλθει έναν πνευματικό άθλο, θα εισέλθει στα άρρητα των Ιδεών της πλατωνικής φιλοσοφίας για να εντοπίσει εντός του την εικόνα μιας πραγματικότητας όχι φευγαλέας και απατηλής όπως αυτή φανερώνεται στις αισθήσεις μας, αλλά της πραγματικότητας ενός πνεύματος που ενυπάρχει στα πάντα και εμποτίζει με του Νου την ουσία τα άδηλα και έκδηλα περιεχόμενά του.
Στο παρόν πόνημα, καρπός πολυετούς και επίμοχθης εργασίας του συγγραφέα με την Πλατωνική σκέψη και την ακολουθία της, δεν εστιαζόμαστε μόνο σε μια γραμμική αναφορά του Πλατωνικού φιλοσοφικού Λόγου και εν συνεχεία των συνεχιστών του, όπως αυτοί τον διαδέχθηκαν στην Ακαδημία μέχρι και το κλείσιμό της με σχετικό διάταγμα από τον Ιουστινιανό το 529 μ.Χ., αλλά μετερχόμαστε σε δυσθεώρητα ύψη, ύψη που πηγάζουν από τις πνευματικές κορυφές της Πλατωνικής ερμηνείας των έργων με τα οποία αναμετριέται η έξοχη φιλοσοφική πένα του συγγραφέα.
Έτσι με εξάντα τον αναλυτικό λόγο που απορρέει από τις αποδελτιώσεις του πλατωνικού έργου, στον φιλοσοφικό μας διάπλου αυτής της πλατωνικής Οδύσσειας όπως την ονοματίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, θα γευτούμε ακέραια την συνείδηση του νόστου αγγίζοντας και εντυπώνοντας φωτεινά αλίπεδα διερχόμενοι αυτή την πνευματική περιπέτεια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΤΗΛΙΚΙΔΗΣ
Η ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΜΕΡΟΣ Α’
Εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Στον παρόντα τόμο για την Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, ο συγγραφέας του Αλέξανδρος Τηλικίδης, γνώστης και συνεχιστής και ο ίδιος της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής όπως αυτή εθεμελιώθη κυρίως από τον Ιπποκράτη, δεν εξαντλεί μόνο κάθε πτυχή αυτού του ολιστικού μοντέλου ίασης που αφορά την αρχαία ιατρική των Ελλήνων, αλλά ο στόχος του είναι πολύ περισσότερο μεγαλεπήβολος.
Στοχεύει σε μια αναγέννηση της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής, γεγονός που γίνεται περισσότερο αναγκαίο σήμερα που η υγεία πολλές φορές εκλαμβάνεται από την φαρμακοβιομηχανία και τους υπηρετούντες αυτήν ως άλλο ένα εμπορευματικό μέσο για την απόκτηση κέρδους και μόνο.
Στο βιβλίο εξετάζονται οι φιλοσοφικές βάσεις της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής, όπως αυτή του πυρός και του ύδατος, των τεσσάρων στοιχείων που μετεξελίχθηκαν σε θεωρία των τεσσάρων χυμών του ανθρώπινου σώματος στον Ιπποκράτη, η θεωρία της ενέργειας, η θεωρία της Πεμπτουσίας, όπως εξετάζεται και η Πλατωνική ιδέα για την τριαδικότητα της ανθρώπινης ψυχής, ενώ διεξοδικές είναι οι αναφορές στους παράγοντες ασθένειας.
Ένα σημαντικά επίκαιρο βιβλίο κυρίως για τα πανανθρώπινα μηνύματα που περιέχει, όπως αυτά εκπορεύονται από τις αείζωες ενέργειες της αρχαίας σκέψης που αφορούν την υγεία και την ασθένεια και όπως αποτυπωθήκαν στην πορεία στις ποικίλες ερμηνείες της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής.